I ANDRE MEDIER

Nu går Sverige til kamp for strejkeretten

Af | @andreasbay

Den nyvalgte svenske statsminister, Stefan Löfven (S), mødes i december med socialdemokratiske ledere samt LO-topfolk fra Tyskland og Østrig til et mini-topmøde. På dagsordenen er strejkeretten og EU's frie bevægelighed.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven - her set ved et besøg i Danmark i sidste uge - er del af en ny alliance, som arbejder for at sikre strejkeretten i EU.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven - her set ved et besøg i Danmark i sidste uge - er del af en ny alliance, som arbejder for at sikre strejkeretten i EU.

Foto: Jacob Ehrbahn/POLFOTO

Princippet om arbejdskraftens frie bevægelighed i EU har taget overhånd, når det konsekvent får lov at trumfe kampen for arbejdstagernes rettigheder.

Det mener den nyvalgte svenske statsminister, Stefan Löfven (S), der nu tager første skridt i forsøget på at ændre det.

Ifølge det svenske medie DN.se har Löfven i samarbejde med svensk LO allieret sig med andre europæiske topsocialdemokrater i form af Østrigs kansler, Werner Faymann, og den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel.

På et mini-topmøde den 12.-13. december, hvor også ledere fra landenes svar på LO deltager, skal de diskutere blandt andet den i fagbevægelsen berygtede Laval-dom fra 2007.

Sammen med en række andre domme har Laval-dommen været en kæmpe mavepuster for europæisk fagbevægelse, idet den markant indskrænkede retten til konflikt.

»Retspraksis siden 1970'erne har været ensidigt til den frie bevægeligheds fordel. På lang sigt er der derfor behov for en ændring af traktaten, der udligner eller fjerner det grundlæggende problem, at man altid sætter fri bevægelighed over arbejdstagernes rettigheder,« siger Karl-Petter Thorwaldsson, formand i svensk LO, til DN.se.

Der har været diskussion om indførelsen af en såkaldt 'social protokol' i en årrække uden de store fremskridt. Men det kræver en traktatændring, og derfor er det ikke noget, man skal regne med at se lige foreløbigt.

»Det kommer ikke til at gå hurtigt. Det er en langvarig proces, og det er meget muligt, at det vil være min efterfølger i fremtiden, der vil få mulighed for at fejre dette, siger Karl-Petter Thorwaldsson.

Læs hele historie hos DN.se: LO-bossen tager ny kamp mod Laval-dommen

Dette er en ekstern historie, som Ugebrevet A4 vurderer som interessant for vores læsere. Vi har ikke foretaget egen research, og opfordrer til, at den oprindelige kilde opsøges.