IS I MAVEN

Ni ud af ti danskere er bekymrede for Islamisk Stat

Danskerne betragter konflikten med Islamisk Stat som den mest alvorlige i verden lige nu, viser en ny undersøgelse. Stort set alle danskere, 93 procent, ser på de yderligtgående islamisters fremfærd med stor alvor. Men også konflikten i Ukraine og Ebolas udbredelse i Afrika bekymrer danskerne.

To af Islamisk Stats krigere triumferer over nedskydningen af et syrisk fly ved basen Tabqa tæt på bevægelsens hovedkvarter i Raqqa.

To af Islamisk Stats krigere triumferer over nedskydningen af et syrisk fly ved basen Tabqa tæt på bevægelsens hovedkvarter i Raqqa.

Foto: AP

Hellige krigere, der halshugger gidsler og lægger deres ugerninger ud på Youtube. Titusindvis af mennesker på flugt fra Islamisk Stats massakrer. Og en segnefærdig mor under en brændende sol med børn og plasticposer på vej væk fra overgreb, voldtægter, død og ødelæggelse.

Billederne af Islamisk Stats fremfærd i Irak og Syrien forfærder danskerne. Mere end ni ud af ti danskere, 93 procent, anser i høj eller nogen grad Islamisk Stats handlinger for at være alvorlige. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for ugebrevet A4.

Danskerne ser med stor alvor på ISSpørgsmål: I hvilken grad anser du nedenstående aktuelle konflikter eller katastrofer for at være alvorlige?
Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4, undersøgelsen er gennemført blandt 1.256 repræsentativt udvalgte danskere i perioden 12. – 18. september 2014.

Ud af 1.256 repræsentativt udvalgte danskere, der har deltaget i undersøgelsen, svarer kun 6 personer, at de slet ikke ser alvorligt på Islamisk Stats fremfærd. Omsat til statistik betyder det, at nul procent af danskerne slet ikke er alarmerede over den islamiske terrorbevægelse.

Ukraine og ebola bekymrer også

Danskerne anser konflikten med IS for at være den alvorligste af samtlige konflikter og katastrofer, der lige nu finder sted rundt omkring på kloden.

Ugebrevet A4 har nemlig spurgt danskerne, hvilken aktuel konflikt eller katastrofe som de lige nu anser for at være den værste.

Næsten fire ud af ti, 37 procent, angiver, at Islamisk Stat er den værste konflikt i verden lige nu.  Dermed topper Islamisk Stat den sørgelige liste over konflikter og katastrofer.

Danskerne: Konflikten med IS er den værsteSpørgsmål: Hvilken konflikt eller katastrofe anser du for at være værst?
Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.256 repræsentativt udvalgte danskere i perioden 12. – 18. september 2014.

Konflikten i Ukraine, hvor også Rusland og EU er involveret, skaber dog også bekymrede rynker i de danske pander. Og hver tiende peger på den dødelige sygdom Ebolas udbredelse i Afrika som den værste katastrofe lige nu.

Først langt nede på listen kommer konflikten mellem Israel og Palæstina og urolighederne i Gaza-striben.

Men mere end hver fjerde dansker, 27 procent, angiver, at alle konflikterne i Irak, Syrien, Mellemøsten og Afrika er lige alvorlige.

Præcist og nøgternt billede af verden

I en skriftlig kommentar til undersøgelsen siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at han er glad for, at verden er rykket op på danskernes dagsorden.

»Det er positivt, at danskerne har et globalt udsyn,« siger udenrigsministeren og fortsætter:

»Samtidig er målingen selvfølgelig også udtryk for de mange og dybe kriser vi står overfor i verden. Den voldsomme ekstremisme i Irak og Syrien har sat sig i danskernes bevidsthed, ligesom konflikten i Ukraine er tæt på.«

Når 93 procent af danskerne ser med så stor alvor på Islamisk Stat, er det en meget præcis og nøgtern vurdering af, hvilken trussel bevægelsen udgør. John Dyrby Paulsen (S), forsvars- og udenrigsordfører

Socialdemokraternes udenrigs- og forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, mener, at danskerne har et meget realistisk billede af de aktuelle konflikter og trusler i verden lige nu.

»Når 93 procent af danskerne ser med så stor alvor på Islamisk Stat, er det en meget præcis og nøgtern vurdering af, hvilken trussel bevægelsen udgør. Samtidig sætter danskernes bekymring også rammen for, at det er vigtigt at gribe ind, og at Danmark deltager i koalitionen for at bekæmpe bevægelsen,« siger han.

Derudover hæfter John Dyrby Paulsen sig ved, at mere end hver fjerde dansker i undersøgelsen erklærer, at alle konflikterne er lige alvorlige. Det viser, at danskerne fortsat har blik for, at der er store og uløste konflikter i blandt andet Israel og Afrika, påpeger han.

Endelig advarer han mod at sætte lighedstegn mellem at se med alvor på ekstreme islamister og til at føle sig personligt bange.

»Jeg tror ikke, at danskerne går rundt og er skræmte, og at folk i en mindre jysk eller sjællandsk by i det daglige frygter en terrorhandling fra Islamisk Stat.

A4-undersøgelsen viser, at danskerne er meget opmærksomme og optaget af udenrigspolitik, og at de kan bedømme alvorens omfang forskellige steder,« siger han.

Barbariske handlinger skaber frygt

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, pointerer, at samtlige de konflikter og trusler, som er nævnt i A4-undersøgelsen, er alvorlige.

Der er ingen tvivl om, at Islamisk Stat med deres barbariske handlinger og brug af medierne skaber frygt. 
 Inger Støjberg (V), politisk ordfører

Men når det er sagt, understreger hun, at Venstre ligesom flertallet af danskerne også regner Islamisk Stats fremfærd for at være i en helt særlig kategori.

»Der er ingen tvivl om, at Islamisk Stat med deres barbariske handlinger og brug af medierne skaber frygt. Det vigtigste er, at vi ikke lader os skræmme. I mine øjne er der ikke noget, der er så fejt som at skubbe sin Gud foran sig og slå ihjel i hans navn,« siger hun.

Inger Støjberg er glad for, at et enigt Folketing bakker op omkring Danmarks aktive deltagelse i den internationale koalition, der under ledelse af USA har som mål at bekæmpe Islamisk Stat.

»Når alle partier bakker op, viser det, at vi i Danmark står sammen om at nedkæmpe den her meget grusomme bevægelse. Og bliver Danmark mødt med et ønske om mere assistance i koalitionen, vil Venstre meget gerne være med,« siger Inger Støjberg.

DF: Hårdere kurs mod Syrienskrigere

Det kommer ikke bag på Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, at stort set hele den danske befolkning bekymrer sig om Islamisk Stat.

»Islamisk Stat er tæt på os. Når omkring hundrede danskere angiveligt er taget afsted for at være med i hellig krig, og Danmark samtidig er med i koalitionen mod Islamisk Stat, så sætter det os i centrum for konflikten. Det giver anledning til stor uro - også fordi IS er verdensomspændende,« siger Søren Espersen.

Ligesom Venstre har Dansk Folkeparti også meddelt regeringen, at partiet vil bakke op om yderligere danske bidrag til koalitionen. Søren Espersen nævner, at Dansk Folkeparti er parate til at indsætte danske kampfly mod IS, hvis USA anmoder om luftstøtte.

Men Dansk Folkeparti mener slet ikke, at regeringens plan for forebyggelse af radikalisering og ekstremisme batter.

Planen skal forhindre unge i at rejse til Mellemøsten som hellige krigere, og her lægger regeringen op til en styrket forebyggelse samt, at myndighederne skal kunne udvise personer, der rejser fra Danmark til eksempelvis Syrien, når de forsøger at vende tilbage.

Hvis der er tale om et dansk pas, lægger regeringen op til, at det skal være muligt at tage passet fra dem.

»Man skal nægte folk indrejse, og statsborgerskabet skal fjernes fra de her Syrienskrigere,« fastslår Søren Espersen.

Enhedslisten bakker op om koalitionen

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, forstår også godt danskernes bekymring for Islamisk Stat.

»Hvis man ligger i en konflikt med en part, der ingen grænser har for deres brug af vold, er det særdeles alvorligt og ikke underligt, at danskerne er så bekymrede,« siger han.

Enhedslisten bakker op omkring, at Danmark sammen med en stribe andre vestlige og arabiske lande bekæmper Islamisk Stat i den såkaldte koalition. Men Christian Juhl understreger, at partiet hellere havde set, at koalitionen fik et klart FN-mandat.

»Vi skal ikke glemme de folkeretlige regler. Derfor er det vigtigt ikke at blive utålmodig og gå hovedløst ind i en konflikt. Vi så gerne, at opgaven med at deltage overgik til FN,« siger han.

Frygt for de hjemvendte krigere

Ekspert i Mellemøsten og tidligere folketingsmedlem Naser Khader forstår godt, at danskerne er bekymrede for Islamisk Stat og deres mål om at skabe et sunni-islamistisk kalifat.

»Islamisk Stat har ambitioner om at begå global terror, og det er klart, at det bekymrer danskerne. Vi hører om terrorplaner i Norge og Australien, og nu sender IS beskeder til deres folk om, at landene i den nye koalition skal rammes,« siger Naser Khader.

Hele truslen er kommet endnu tættere på. Vi frygter de hellige krigere, når de kommer hjem. 
 Naser Khader, Mellemøsten-ekspert

Han lægger ikke skjul på, at han ligesom det store flertal af danskerne ser med stor alvor på truslen fra de militante islamister, og truslen bliver ifølge Naser Khader ikke mindre af, at flere Al-Qaeda grupper nu slutter sig til bevægelsen.

Mere end 100 unge med bopæl i Danmark er indtil nu draget i hellig krig i Syrien, hvilket ifølge det britiske magasin ’The Economist’ placerer os som det land, der sammen med Belgien har sendt flest militante islamister til fronten. Også det spiller ind i danskernes bekymring, mener Naser Khader.

»Hele truslen er kommet endnu tættere på. Vi frygter de hellige krigere, når de kommer hjem,« siger han.

Ifølge Naser Khader er Islamisk Stat i høj grad lykkedes med at skabe frygt i den vestlige verden.

»Frygten er ikke grebet ud af den blå luft. Flere hændelser bekræfter, at det ikke bare er trusler, men at der ligger handlinger bag. Det gør stort indtryk, at Islamisk Stat ville tage en tilfældig norsk familie, slagte dem og sætte videoen på Youtube. Danskerne føler, at det lige så godt kunne have ramt os,« mener han.

Danskerne er ikke personligt bange

Ligesom Naser Khader mener lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, at danskernes bekymring for Islamisk Stat både handler om deres uhørte form for brutalitet samt frygten for, at terrorbevægelsen slår til på dansk jord.

»Når mere end 90 procent af danskerne ser med så stor alvor på Islamisk Stat, skyldes det, at de er så brutale. At de slagter folk for et godt ord; at de skærer hovedet af folk på åbent fjernsyn; og at de også direkte truer Vesten. Her ser man noget, der potentielt kan ramme hele Vesten og hermed også Danmark,« siger han.

Alligevel tror Peter Viggo Jakobsen ikke på, at ret mange herhjemme frygter bevægelsen.

»Hvis A4 havde spurgt danskerne, om de føler sig personligt bange, tror jeg ikke, at tallene havde været særligt høje. Men det er klart, at hvis man bliver bedt om at rangordne alt det slemme ude i verden, er det Islamisk Stat, der falder mest i øjnene lige nu,« siger han.

Forsvarseksperten pointerer også, at undersøgelsens resultat afspejler, at medierne lige nu er fyldt med billeder af flygtningestrømme og halshugninger begået af den islamiske bevægelse.

»Det er ofte de seneste nyheder, der bundfælder sig i folk. Nu er der indgået en våbenhvile i Rusland, så den konflikt hører vi ikke så meget om,« anfører han.

Ukraine bekymrer især de ældre

Men ifølge A4-undersøgelsen ser danskerne også med stor alvor på en række andre brændpunkter og katastrofer rundt om i verden.

Ni ud af ti danskere ser i høj grad eller i nogen grad med alvor på konflikten mellem Rusland og Ukraine, der for alvor blev dramatisk i juli måned med separatisternes nedskydning af passagerflyet MH17.

Siden har der foruden væbnet kampe i det østlige Ukraine været højspændt polisk drama mellem Rusland og EU.

Især danskere over 60 år bekymrer sig for konflikten i Ukraine. Således svarer 62 procent af vælgerne over 60 år, at de i høj grad ser alvorligt på situationen i Ukraine, mens andre 32 procent af seniorerne ser med nogen alvor på konflikten.

Blandt danskere under 30 år er det kun 45 procent, der får dybe panderynker over konflikten i Ukraine, mens andre 41 procent ser med nogen alvor mod situation i det østlige Ukraine.

Venstres udenrigsordfører, Inger Støjberg, forstår godt, at danskerne er næsten lige så bekymrede for Ukraine-konflikten som Islamisk Stat.

»Ukraine er kun få timers flyvning væk og er meget tæt på os på mange måder. Der er heller ingen tvivl om, at mange danskere, og især de ældre, trækker nogle tråde tilbage og tænker på den kolde krig og delingen af Europa,« siger hun.

Socialdemokraternes udenrigs- og forsvarsordfører John Dyrby Paulsen mener også, at danskernes syn på situationen i Ukraine er forståelig.

»Der er stor usikkerhed omkring, hvor det ender henne i Ukraine, også fordi det er svært at håndtere Rusland. På den måde tror jeg, at folk ser situationen som alvorlig på en helt anden måde end med Islamisk Stat. For Islamisk Stat kan vi gøre noget ved, mens vi har sværere ved at vide, hvad vi præcist skal gøre i Ukraine,« siger John Dyrby Paulsen.

Kvinder er mest alarmerede over ebola

Den dødbringende sygdom ebola i en række vestafrikanske lande bekymrer danskerne i næsten lige så stort omfang som Islamisk Stat og konflikten i Ukraine. Hele 85 procent af danskerne angiver, at i høj grad eller i nogen grad ser med alvor på sygdommens udbredelse i Afrika.

Men kvinderne er tilsyneladende mere bekymrede end mændene. I hvert fald angiver 68 procent af kvinderne, at de i høj grad ser med alvor på ebolas udbredelse, mens det samme tal for mænd er 48 procent.

Og 12 procent af kvinderne mener, at ebola er den værste af de nuværende katastrofer i verden, mens det kun er syv procent af mændene.

Endelig er konflikten i Israel ikke gået i glemmebogen. Selvom kun hver tyvende dansker i øjeblikket anser konflikten mellem israelere og palæstinensere for den værste af verdens konflikter, ser de på den med stor alvor.

Otte ud af ti danskere angiver i undersøgelsen, at de i høj eller i nogen grad regner den konflikt for alvorlig.

Det er især rød bloks vælgere, der er bekymrede for situationen i Gaza-striben.
52 procent af rød bloks vælgere mener, at situationen i Israel i høj grad er alvorlig, mens det for blå bloks vælgere er 32 procent.

Overskriften på artiklen samt overskriften på den første grafik er ændret mandag den 29. september.

Klik her for at se hele undersøgelsen:

Ni ud af ti danskere er dybt bekymrede for Islamisk Stat Spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt 1.256 medlemmer af Danmarkspanelet 12.-18.9.2014