Nem holdning til arbejdskraft fra øst

Af Niels Erik Danielsen, faglig sekretær i SiD Sorø

Det er jo en dejligt frisindet holdning til arbejdstagere fra de nye EU-lande, at de bare kan komme an. Og så koster den jo ikke noget, når man ikke selv er truet.

En unavngiven journalist fra de beskyttede boliger har i ugebrevet A4 nr. 27 skrevet en leder med hovedindholdet, at de østeuropæiske arbejdere bare kan komme. »Sjældent har fagbevægelsen haft en bedre sag til at bevise sin berettigelse og evner til at beskytte og opretholde de gode danske løn- og arbejdsvilkår.«

Det er jo en frisindet holdning, som mange med videregående uddannelse trygt kan tilslutte sig, de er jo ikke truet. Det er jo en holdning der ikke koster ret meget, når det er andre, der skal lave arbejdet.

De nye grupper fra Østeuropa går ikke ind og truer journalister, ingeniører, lærere, læger eller andre højtuddannede på brødet. Men byggearbejderne, nedriverne, chaufførerne, rengøringsarbejderne, tækkemændene – i det hele taget ufaglærte specialarbejdere – er i stor udstrækning truet på deres job. De lokale fagforeninger skal så vise fagbevægelsens berettigelse ved at forsøge at tegne overenskomst med de mange såkaldte arme- og benvirksomheder. Jeg synes ellers, vi ved håndtering af hundredvis af sager hver dag beviser vores berettigelse. Men nu skal vi i gang med mange enkeltmandsvirksomheder, som øjner muligheden for gennem unfair konkurrence at score en gevinst gennem underbetaling.

Samtidig skal vi så til at servicere op til omkring 50.000 af vores nuværende medlemmer, der risikerer at blive arbejdsløse, ved de mange nye, der kommer østfra. Andre kan så sidde trygt bag skærmen og skrive om kamp til stregen. Det er altså en køn støtte, LO udviser i den sammenhæng. Det virker ikke, som de er klar over den virkelighed, der eksisterer på et lokalt fagforeningskontor, hvor grænsen for, hvor mange opgaver vi kan påtage os, er tæt på at være nået.