Nej tak til den totale frihed for ældre!

Af Erik Stubtoft, amtsformand, Faglige Seniorer, Frederiksborg Amt

Regeringen leger med tanker om, at pensionisterne skal kunne få kontante penge sat ind på en personlig konto, hvis de ønsker det frem for at få besøg af en sygeplejerske eller en hjemmehjælper. Sundhedsministeren, der skulle sikre borgerne et trygt og sundt liv, har med det samme set lyset. Han er meget positiv. Hans partifælle Jens Rohde mener, at borgernes egen frihed er at foretrække frem for systemets tvangsforanstaltninger, og henviser til en lignende ordning i Holland. Her har mere end 40 procent af de berettigede valgt at få kontante penge frem for hjælp.

Nu er det naturligvis ikke, fordi regeringen er blevet mere ældrevenlig, dette forslag skal gennemføres. Næh, det er ønsket om den ultimative frihed. Med penge i hånden skal de ældre selv kunne købe sig til den hjælp, de har brug for. De kan således selv vælge, om de vil have vasket op, vasket tøj, vasket gulv, støvsuget, købt ind eller noget andet. Blot må pengene ikke bruges til rejser eller mere rødvin. Godt nok er der total frihed i forslaget, men alligevel!

I Faglige Seniorer er vi ikke glade for dette forsøg på at narre de ældre. Mange ældre og svage vil sikkert have svært ved at kunne styre et sådan system. Hvor skal de dog gå hen for at finde den hjælper, de gerne vil ansætte – eller rettere de hjælpere, for det er jo næppe en og samme person, der både kan klare den personlige omsorg og alle de praktiske ting. Hvad skal betalingen være? Er den pågældende hjælp overhovedet i stand til at løse den opgave?

Vi vil i stedet for denne totalt misforståede frihed foreslå, at friheden forbeholdes dem, der kan betale af egen lomme. De kan jo købe, hvad de vil, allerede i dag. Lad så i stedet de andre ældre få en veluddannet social- og sundhedsassistent, som kommunen står inde for, til både den personlige omsorg og den praktiske hjælp. Det danske samfund er et rigt samfund, som ikke bør gå på kompromis med at tilbyde de ældre en tryg og værdig alderdom.