Moderselskabet har et medansvar for datterselskaber

Af Karsten Hansen, formand for Dansk Funktionærforbund

»Servicebranchen drejer sig om mennesker. Glem alt andet.« Citat: Jørgen Philip Sørensen, hovedaktionær i Group4Falck.

Og Sørensen har ret. Uddannelse, ordnede løn og arbejdsforhold er alfa og omega i brancher med ufaglært arbejdskraft. Det ved hans koncernchef Lars Nørby Johansen også.

Men ude i verden har Group4Falck store problemer med at få teori og praksis til at gå op i en højere enhed. Tag nu USA. Forholdene for de ansatte i det Falck-ejede vagtselskab Wackenhut er fuldstændig uacceptable. Timelønninger på ned til otte dollars og ingen sygeforsikring eller uddannelse gør vagtpersonalet til et proletariat, ingen vil tilhøre, hvis de på nogen måde kan undgå det. Derfor er personaleomsætningen hos Wackenhut meget høj. Ikke særlig betryggende for de kunder, der køber sikkerhed af firmaet – og det er mange. Wackenhut har kontrakter med alt fra atomkraftværker til regeringsbygninger.

Det amerikanske fagforbund SEIU vil gerne indgå aftale med Wackenhut. En aftale, som Securitas i USA allerede har tiltrådt, og som i øvrigt er så tynd, at den aldrig var gået igennem herhjemme. Men dog en aftale, der sikrer de ansatte bedre forhold end dem, de har nu. Men Wackenhut nægter at forhandle.

I Danmark kan vi ikke sidde overhørig, at vores amerikanske kolleger behandles så dårligt. Vi kan ikke være ligeglade med, at Wackenhut overtræder den ene internationale konvention efter den anden. Konventioner, der skal sikre arbejdstagernes rettigheder, og som Danmark for længst har ratificeret. Der må Group4Falck tage et medansvar for, hvordan datterselskaberne opfører sig.

Så enkelt er det.

Group4Falck påstår, at der er tale om kulturforskelle mellem USA og Danmark, som vi ikke skal blande os i. I globaliseringens hellige navn må man følge skik og brug. Men for os er retten til ordnede arbejdsforhold og en løn, man kan leve af, lige så global som virksomheden selv. Nogle kalder det, vi gør, at blande sig. Vi kalder det opbakning.