Mistillid til udflytningens lyksaligheder

Af

Udflagningen af danske arbejdspladser sætter en ny politisk dagsorden. Men det bliver vanskeligt for de store partier at udnytte den. »De er for enige,« siger forsker.

Når danske virksomheder flytter dele af produktionen til lande med lavere lønninger, tjener de flere penge. Dermed bliver de mere konkurrencedygtige og kan lettere skabe nye job herhjemme. I tilgift er de job, der forsvinder, de mindst effektive og ofte de hårdeste.

Nogenlunde sådan lyder svaret fra økonomer, politikere, lederskribenter og fagforeningsfolk, når talen falder på udflytning af danske arbejdspladser. Men analysen bliver ikke delt af de mennesker, der arbejder i den private sektor.

Hele 63 procent mener, at udflytning resulterer i øget arbejdsløshed i Danmark. Særligt blandt kortuddannede er bekymringen overvældende. Men også blandt højtuddannede mener flertallet, at udflytning betyder flere arbejdsløse. Kun 37 procent af de privatansatte erklærer sig enige i, at udflytning styrker de danske virksomheder og dermed på længere sigt skaber flere job herhjemme. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget for Ugebrevet A4.

Tallene viser, at der er ved at opstå en kløft mellem det politiske system og befolkningen i synet på, hvordan globaliseringen skal tackles.

Men, siger professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen:

»Det bliver svært for nogen af de store partier at udnytte den stigende bekymring for udflytning af arbejdspladser. Helt grundlæggende er Socialdemokraterne og Venstre enige om at satse på forskning og udvikling. De slås om nuancerne i debatten,« siger han.

Tvivlsom S vinderdagsorden

Ifølge Jørgen Goul Andersen kan de politiske partier reagere over for udflytningen af arbejdspladser på fire niveauer: Offensiv økonomisk politik, tiltag for efteruddannelse og støtteordninger, sympati over for de ledige og henvisninger til kommende opsving.

Jørgen Goul Andersen vurderer, at begge partier er klar over, at der ikke er plads til de store finanspolitiske manøvrer i den nuværende situation. Derfor må de konkurrere om at vise mest medfølelse og  de bedste konkrete forslag.

Umiddelbart ligger diskussioner om øget arbejdsløshed og større økonomisk usikkerhed bedst til Socialdemokraterne. Vælgerne har historisk altid ment, at det gamle arbejderparti var bedst til at sikre beskæftigelsen og har derfor en vis politisk kapital i befolkningen.

Partitoppen har da også været hurtigt ude med stærke angreb på regeringen for ikke at reagere tilstrækkeligt på udflytningen af arbejdspladser. Alligevel skal Socialdemokraterne fare med lempe, mener Jørgen Goul Andersen:

»Socialdemokraterne undervurderer, hvor dårligt et image arbejdsmarkedsuddannelserne har. De fleste kender en svoger eller en ven, som har været på kursus for at lære at bruge en computer, men blev tvunget til at tage truck-certifikat. Befolkningen er med på, at uddannelse er løftestangen, men de er skeptiske over for den socialdemokratiske uddannelsesmaskine.«

Claus Hjort som sjælesørger

Regeringen er blevet fanget på hælene med den stigende arbejdsløshed, og debatten om udflytning er ifølge Jørgen Goul Andersen ikke blevet håndteret særligt behændigt.

»Regeringen har haft travlt med at understrege, at den voksende ledighed skyldes svage internationale konjunkturer. Og store fyringer er blevet mødt med en noget nonchalant holdning fra regeringens side,« siger han.

Men han har bemærket et skift i de signaler, regeringen sender. Eksempelvis har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), besøgt virksomheden Flextronics i Nordjylland, der for nylig har været gennem en massefyring, for at forsikre om regeringens gode vilje.

Og både Socialdemokraterne og regeringen gør klogt i at raffinere budskaberne yderligere. Kombinationen af flere udflytninger og stigende arbejdsløshed betyder ifølge Jørgen Goul Andersen, at emnet bliver på den politiske dagsorden en rum tid:

»Det er altid ubehageligt, når et stykke af klinten styrter ned. Særligt, når der sidder mennesker på den. Lige nu er nedfaldsstykkerne så store, at det spreder bekymring i hele samfundet.«