Millioner af børn fanget i slaveagtige job

Af Peder Munch Hansen

Hvert sjette barn på jorden arbejder i job, der bryder FN-konventioner, og en del af børnene er i fysisk og psykisk ødelæggende job.

Børneslaveri, børn i fangenskab og tvangsarbejde trives vel i en række lande i verden. Over 8,4 millioner børn arbejder under forhold, som FN’s arbejdsmarkedsorganisation, ILO, omtaler som de værste arbejdsforhold, der findes. Børnene får sandsynligvis varige fysiske og psykiske skader af jobbene, skriver ILO i en rapport i anledning af verdensdagen mod børnearbejde i sidste uge. ILO bemærker, at endnu flere børn uden tvivl arbejder under lignende usle forhold. Jobbene er nemlig skjulte og dermed vanskelige at sætte tal på, og ILO’s tal er et forsigtigt skøn.

Rapporten viser, at børnearbejde trods forbud fortsat er udbredt. 246 millioner børn har job, der bryder ILO-konventionen om forbud mod børnearbejde. Det svarer til hvert sjette barn på jorden mellem 5 og 17 år. En stor del af børnene – 170 millioner – arbejder i byggebranchen, i miner og også i job, hvor de kommer i kontakt med farlige kemikalier. De arbejder under forhold, der er helt uacceptable for børn, hedder det. 111 millioner af børnene er under 15 år. Samlet arbejder over 350 millioner af verdens børn. Hertil er også medregnet de unge, der frivilligt har arbejde nogle timer om dagen, og som ikke bryder konventioner mod børnearbejde.

I fritidsjobbene scorer børnene som regel selv lønnen. Men undersøgelser af forholdene i ulandene viser, at familier er afhængige af børns job.  I Bangladesh bidrager børnene med cirka 30 procent af familiernes samlede indkomst. Og kan børnene ikke længere få job på fabrikker, søger de ud i undergrundsøkonomien, hvor prostitutionen er et udbredt erhverv.

Problemerne er størst i Asien og Stillehavsområdet, hvor over 127 millioner børn arbejde. I Afrika arbejder 48 millioner børn syd for Sahara, mens det kun er 13,4 millioner nord for Sahara og i Mellemøsten.