Malerne: Dybt godnat at fusionere

Af | @GitteRedder

Malerforbundet nedlægger forretningsudvalget, halverer hovedbestyrelsen og skærer drastisk i antallet af afdelinger. Målet er effektivisering og bedre service til medlemmerne.

Med små 14.000 medlemmer hører Malerforbundet til et af landets mindre fagforbund. Og den fusions-lyst, der diskuteres over alt i fagbevægelsen, er heller ikke gået upåagtet hen i Malerforbundet. Med den forskel, at malerne overhovedet ikke har trang til at fusionere.

»Det er dybt godnat at lukke de små forbund, og det er mig helt ubegribeligt, at små forbund frivilligt fusionerer med store forbund og lader sig opsluge. Vi giver ikke op og regner også med at være her også om tyve år,« siger forbundsformand Jørn Erik Nielsen som optakt til den kongres, Malerforbundet indleder i dag i Herning Kongrescenter.

Han nævner murerne som eksempel på et fagforbund, der er blevet helt opslugt og usynligt efter fusionen med SiD.

»Murerne læser vi om i historiebøgerne, og hvad murerne har af synspunkter på konkrete sager, kommer aldrig frem i offentligheden. De har mistet indflydelse, og så selvudslettende vil vi aldrig blive,« siger Jørn Erik Nielsen og understreger, at man skal værne om den faglige identitet.  

Selv om Malerforbundet blankt afviser sammenlægninger med andre fagforbund, så er man i fuld gang med at geare sig til fremtiden. På kongressen skal de godt 200 delegerede malere beslutte, om de vil følge forbundsledelsens indstilling om at nedlægge forretningsudvalget og halvere hovedbestyrelsen. Samtidig er fremtidens struktur til debat, hvor især frivillige sammenlægninger af malernes 28 afdelinger rundt om i landet er på tale. Forbundsformanden håber på 12 afdelinger på længere sigt, men erkender, at der på kongressen vil blive heftig debat netop om den fremtidige struktur. 

»Der er lagt op til fornyelse via effektiviseringer, som betyder, at vi får bedre råd til at yde en god service til medlemmerne. Der er ingen vej uden om den fremtidsorientering af strukturen. Men når hovedbestyrelsen skal halveres, betyder det, at folk skal beslutte at afskaffe sig selv og nedlægge deres egne afdelinger, og det er aldrig sjovt,« siger Jørn Erik Nielsen.

Også forbundssekretær Jørgen Søgaard-Hansen vurderer, at det en benhård nødvendighed at skære i antallet af afdelinger.

»I dag har vi afdelinger med helt ned til 40 medlemmer, og vi skal have en mere effektiv styring af ressourcerne for at levere den bedste service. Vedtages den nye struktur, får vi også en mere dynamisk organisation, hvor fremtidens 12 afdelingsformænd mødes en gang om måneden i hovedbestyrelsen og er suveræne til at beslutte,« siger han.

Både forbundsformand og sekretær vurderer, at fagligheden og servicen skal i centrum for at de små fagforbund skal overleve.

»Vi har ikke råd til at have jurister, miljøteknikere og andre eksperter ansat, men vi har råd til at købe den professionelle assistance efter behov, så medlemmerne oplever en service i top,« siger Jørn Erik Nielsen.

Hvor selve Malerforbundet satser på at overleve som selvstændigt forbund ved at fremtidsorientere og effektivisere organisationen, så skal Malersvendenes A-kasse i denne uge beslutte om man vil sammenlægges med Fiskernes a-kasse. Malernes a-kasse med cirka 10.500 medlemmer ligger i farezonen for at lukke, fordi regeringen stiller krav om minimum 10.000 medlemmer.

»Det går ikke i længden med den lille a-kasse, så derfor slår vi os sammen i Malerfagets og Maritimes A-kasse,« siger Jørn Erik Nielsen, der ikke forventer nogen modstand mod den udvikling.