Lykketoft på charmetur til fagforbund

Af
| @GitteRedder

Socialdemokraternes formand advarer LO-toppen om, at den selv vil blive svækket, når den nu dropper den årlige partistøtte til sin vigtigste politiske alliancepartner.

Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft er allerede i fuld gang med at rende de fleste LO-forbund på dørene. Under møder med forbundsformændene præsenterer han ifølge A4’s kilder en projektskitse og kommer med forslag til fremtidige fælles aktiviteter. Alt sammen i håb om at forbundene bevilger ekstra penge til konkrete projekter for at kompensere for det kæmpe hul, som LO har efterladt i Socialdemokraternes partikasse ved at kappe den årlige millionstøtte.
Lykketofts charmeoffensiv ser ud til at virke. Han kan se frem til et overraskende milliontilskud fra HK allerede i år, og foreløbig ser det ud til, at stort set alle de LO-forbund, der hidtil har bidraget, vil fortsætte med at give valgkamptilskud.

Det kalder Lykketoft da også for opløftende: 

»Intet tyder på, at danske virksomheder og arbejdsgivere vil støtte de borgerlige partier mindre i fremtiden. Efter min mening vil det være et stort demokratisk problem, hvis vi ender med, at den ene side i dansk politik har alle pengene, mens den anden side ikke har nogen,« siger Lykketoft
Han peger på, at forholdene mellem venstre- og højre-partierne i dag er meget skæve. Med LO-beslutningen – også selv om de enkelte forbund fortsætter støtten – vil regnskabet være endnu mere i borgerligt favør.

»Færre ressourcer vil altid være en svækkelse, og den skal vi overvinde,« fastslår han.
Hidtil har LO givet et årligt driftstilskud til Socialdemokraterne på godt fire millioner kroner, foruden et tilsvarende beløb til partiets valgfond. Tabet af de otte millioner kroner årligt har allerede fået konsekvenser. Den nye partisekretær Jens Christiansen er i gang med en gennemgribende reorganisering og slankekur af partiet, og halvdelen af de ansatte på partikontoret har fået en fyreseddel.

Selv om de enkelte fagforbund vælger at opretholde deres valgkampstilskud på cirka 15 millioner kroner, opvejer det langt fra det store indtægtstab på i alt 32 millioner kroner – fire års LO-støtte.
LO har da også valgt at give partiet et såkaldt gyldent håndtryk i form af en et samlet beløb på 20 millioner kroner. LO har vurderet, at med den uigenkaldeligt sidste gavecheck er der mulighed for at opbygge en formue til at gennemføre fremtidens valgkampagner.

Det er ingen hemmelighed, at Mogens Lykketoft er ked af LO-beslutningen. Både af økonomiske grunde, men også af ideologiske. Han er overbevist om, at Socialdemokraterne og fagbevægelsen opnår de største resultater i fællesskab:

»Se på, hvad den borgerlige regering på rekordtid har foretaget sig på a-kasselovgivning, deltidslovgivning, på eksklusivbestemmelser og se på den borgerlige flirten med at angribe blokaderetten.«

Med andre ord er Lykketoft overbevist om, at også LO-toppen kan takke Socialdemokraterne for den styrke og vægt, fagbevægelsen har i dag. Derfor anser han det for utak, når LO-toppen nu dropper tilskuddet.

»Den stærke fagbevægelse i dag hænger jo også sammen med det historiske samspil mellem parti og fagbevægelse, og den lovgivning, som Socialdemokraterne har gennemført gennem tiderne på blandt andet a-kasseområdet har været helt afgørende for den høje organisationsprocent på det danske arbejdsmarked,« mener han.