DAGPENGEPRES

LO-top vil diskutere dagpenge med Socialdemokraterne

Af | @GitteRedder

Den socialdemokratiske top gør klogt i at finde en løsning på dagpengeproblemerne før valget. Det budskab vil stribevis af forbundsformænd fra LO-fagbevægelsen skære ud i pap, når de onsdag morgen mødes med den socialdemokratiske folketingsgruppe.

LO-fagbevægelsen og Socialdemokraterne mødes onsdag formiddag på LO-skolen. Her er Helle Thorning-Schmidt ved en tidligere lejlighed på LO-skolen.

LO-fagbevægelsen og Socialdemokraterne mødes onsdag formiddag på LO-skolen. Her er Helle Thorning-Schmidt ved en tidligere lejlighed på LO-skolen.

Foto: Thomas Sjørup, Polfoto

På onsdag møder LO’s hovedbestyrelse talstærkt op til møde med Socialdemokraternes folketingsgruppe. Her vil forbundsformænd, næstformænd og forbundssekretærer fra de fleste LO-forbund presse på for allerede i forbindelse med finanslovsforhandlingerne at få en holdbar løsning for de mere end 40.000 arbejdsløse, der foreløbig har mistet deres dagpenge.

Forbundsformand for HK, Kim Simonsen, er blandt dem, der vil skrue bissen på overfor den socialdemokratiske top.

»HK synes, at dagpengereglerne skal på dagsordenen allerede i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov. Vi kan se, at vores medlemmer falder ud over kanten. Der skal ske noget, så folk ikke falder ud til ingenting,« siger Kim Simonsen.

Socialdemokraternes folketingsgruppe begynder sit sommergruppemøde i morgen tirsdag på LO-skolen i Helsingør. Og onsdag morgen tropper flere end 30 medlemmer af LO’s hovedbestyrelse op til et fællesmøde med socialdemokraterne. På dagsordenen er oplæg fra finansminister Bjarne Corydon og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen om »Aktuelle udfordringer for økonomi og arbejdsmarked, herunder finanslov for 2015«.

Kommer ikke udenom dagpenge

Derudover taler statsminister Helle Thorning-Schmidt og LO-formand Harald Børsting om »De faglige politiske perspektiver frem mod folketingsvalget«.

Af dagsordenen fremgår det ikke, at der skal tales om dagpenge.  Men det kommer helt sikkert til at ske, fremhæver flere medlemmer af LO’s hovedbestyrelse overfor Ugebrevet A4. Blandt andet understreger forbundsformand for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, at han vil tage ordet for at sætte dagpengene på dagsordenen.

»Man kan ikke gå fra det møde uden, at dagpengeproblematikken bliver diskuteret, for det er vigtigt for hele fagbevægelsen. Socialpædagogerne er interesseret i nogle holdbare og blivende løsninger på dagpengeområdet, for vi har også medlemmer der mister deres forsørgelsesgrundlag,« siger Benny Andersen.

Kortere genoptjening

HK-formand Kim Simonsen sætter sin lid til, at den socialdemokratiske folketingsgruppe på deres eget lukkede møde tirsdag kommer frem til, at der er behov for en håndsrækning til de arbejdsløse og fagbevægelsen i dagpengesagen.

»Socialdemokraterne begynder deres møde allerede tirsdag, og vi kommer onsdag formiddag. Mon ikke de også internt skal vende deres holdning til dagpengesagen? Jeg har noteret mig både Vestagers og Thornings meldinger, men hvis det eneste svar man har til folk, der falder ud over kanten, er, at man har nedsat en kommission, der er færdig i efteråret 2015, og at man sørger for, at der kommer flere arbejdspladser, hvor er vi så henne,« siger Kim Simonsen.

Han henviser til, at den arbejdsløse person, der har søgt hundredvis af job, ikke kan bruge det til noget, at regeringens ministre bedyrer, at de har skabt mere beskæftigelse.

Ligesom adskillige andre LO-forbund fremhæver både SL og HK, at der skal ændres på genoptjeningskravet, så ledige ikke skal arbejde i 52 uger men i 26 uger for igen at være berettiget til dagpenge.

»Hidtil er vi blevet mødt med iskolde spande vand i forhold til at se på genoptjeningskrav. Men jeg tror, at det vil være politisk klogt at arbejde hen i mod nogle holdbare løsninger på det her område. Og netop i lyset af at vi står overfor et folketingsvalg, skal der gøres noget,« fastslår Kim Simonsen.

SL-formand Benny Andersen efterlyser også en konkret løsning på genoptjeningskravet i efterårets finanslovsforhandlinger.

»Det er nødvendigt, at Socialdemokraterne har et udspil på dette område. Alene det at man har regeringsmagten nu, og også har ambitionen om at have det efter et folketingsvalg, gør, at det er vigtigt, at Socialdemokraterne kommer på banen på dagpengeområdet nu,« siger Benny Andersen.

Genvalg bliver svært uden dagpengeløsning

Også forbundsformand fra Dansk El-forbund, Jørgen Juul Rasmussen, vil tale med store bogstaver på fællesmødet mellem LO’s hovedbestyrelse og den socialdemokratiske folketingsgruppe.

»Vi har brug for at få snakket sammen. Hen over sommeren er der kommet nogle meldinger omkring dagpenge og finanslov, som vi ikke er tilfredse med. Der er kun knapt et år til næste folketingsvalg, så det er på tide, at vi prøver at finde en fælles kurs,« siger formanden for Danmarks elektrikere.

Uden en halvering af genoptjeningskravet og andre forbedringer af dagpengereglerne, mener Jørgen Juul Rasmussen, at de socialdemokratiske ministre selv risikerer at falde ud af ministerkontorerne og havne i arbejdsløshed.

»Et genvalg til regeringen bliver i hvert fald svært, hvis de ikke gør noget ved dagpengene. En ændring af dagpengereglerne er yderst tiltrængt, og jeg mener slet ikke, at det kan vente på, at dagpengekommissionen gør sit arbejde færdigt i efteråret 2015,« siger han.

Alle bliver nødt til at forholde sig til det

Også forbundsformand for HKKF, Flemming Vinther, mener, at LO-toppen og S-toppen »selvfølgelig er nødt til at tage en snak om hele dagpengesituationen«.

»Det er klart, at man ikke bare kan se på, at der er folk, der falder ud af dagpengesystemet. Det bliver alle nødt til at forholde sig til,« lyder det fra soldaternes formand.

Formand for HK-privat, Simon Tøgern, understreger, at udfordringerne med mere end 40.000 arbejdsløse der står uden dagpenge, ikke kan vente på at dagpengekommissionen spiller ud om godt et år.

»Det vil være nyt for mig, hvis Socialdemokraterne passivt ser på, at så mange mennesker mister deres dagpenge,« fastslår han og udtrykker en klar forventning om, at Socialdemokraterne snart præsenterer en politisk løsning for de arbejdsløse, der står til at miste deres dagpenge.

HK-formand Kim Simonsen noterer, at både statsministeren, finansministeren og økonomi- og indenrigsministeren adskillige gange har henvist til, at økonomien er i bedring og vi er midt i et stemningsskifte.

»Der er råd til en løsning« fastslår han.

Flere ressourcer til offentlig sektor

Udover at diskutere behovet for en dagpengeløsning allerede i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov, mener flere forbundsformænd også, at der brug for at diskutere blandt andet flere ressourcer til den offentlige sektor samt en fjernelse af loftet over fagforeningskontingentet.

»Der er brug for at diskutere flere ressourcer til den offentlige sektor. Folk er pressede derude, og hvis regeringens udmærkede initiativer som lanceringen af de sociale 2020-mål og tillidsreformen skal have et liv, kræver det også mere økonomi,« siger Benny Andersen.

HKKF-formand Flemming Vinther kalder det også påkrævet at have en diskussion om behandlingen af arbejdsskader i kølvandet på, at arbejdsskadestyrelsen har fået kritik af langsommelig og fejlbehæftet sagsbehandling.