LO-strukturen knager

Af | @JanBirkemose
| @GitteRedder

Tre LO-forbund vil på deres kongresser i den kommende uge diskutere fremtiden i et forsøg på at være på forkant. Derfor vil fusionsplaner og strukturomlægninger være omdrejningspunktet.

Både elektrikerne, blikkenslagerne og pædagogmedhjælpernes fagforbund holder kongresser i den kommende uge, og selv om der er stor forskel på at skifte ble, lægge rør og trække elkabler, så oplever alle tre faggrupper i disse år fælles problemer.

Både Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet og Pædagogisk Medhjælper Forbund er trængte – af de store forbund, der i stigende grad sætter dagsordenen, af medlemmerne, der forlanger service og af gammeldags strukturer, der i nogle tilfælde spænder ben for at yde en fagligt kvalificeret service. Derudover siver medlemmerne fra forbundene, ligesom flere end nogensinde stemmer på de borgerlige partier frem for de klassiske arbejderpartier.

Derfor er der også et sammenfaldende punkt på dagsordenen på alle tre forbundskongresser. Nemlig fornyelse og nedlæggelse af afdelinger – og selv om det ikke står udtrykkeligt på dagsordenen, vil der blive diskuteret fusionsplaner. Både fra talerstolen og i alle kroge. Kan man overleve som lille forbund – og hvordan? Kan man overleve som lille faggruppe i et stort forbund, eller vil man blive trynet og miste identitet og gennemslagskraft? Er der nogen vej uden om fusioner?