Ledigheden fortsætter med at stige

Af

Regeringen forventer stigende ledighed året ud. Går det værre end ventet, er beskæftigelsesministeren parat til indgreb næste år.

Ifølge de nyeste tal er ledigheden nu på sit højeste niveau siden august 1998. I september var 176.900 personer arbejdsløse, når Danmarks Statistik har korrigeret for sæsonbevægelser. I forhold til august er det en stigning på 6.400 personer. Heraf udgør et lavere antal aktiverede i AF-systemet de 600 personer. I procenter var ledigheden i september på 6,3 mod 6,1 procent i august. Den foreløbigt laveste arbejdsløshed i Danmark blev målt i marts 2002, hvor ledigheden var på 5,0 procent af arbejdsstyrken – eller 140.100 personer. Den sæsonkorrigerede ledighed er altså steget med 36.800 på halvandet år.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) sætter sin lid til de økonomer, der forventer øget vækst og beskæftigelse i begyndelsen af 2004.

»I regeringen tager vi situationen meget alvorligt, og vi følger udviklingen nøje. Skulle det vise sig, at tingene udvikler sig anderledes, end vi forventer, er vi naturligvis parate til at gribe ind,« siger Hjort Frederiksen.

LO’s formand Hans Jensen giver ikke meget for regeringens »halve løfte« om et indgreb.

»Det er en meget arrogant holdning. Regeringen ventede jo også et opsving lige om lidt i sidste kvartal og kvartalet før det. Den skubber problemerne foran sig i stedet for at bruge de værktøjer, der er til rådighed. Vi ved fra tidligere, at det tager et stykke tid at få sat skub i hjulene igen, når konjunkturerne vender. Vi skal bruge muligheden nu til at komme udviklingen i forkøbet, og jeg forstår ikke, hvorfor regeringen ikke allerede er i gang,« siger han.

Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at ledigheden stiger mest for det 40-49 årige og de 50-66 årige, og at de forsikredes ledighed stiger mere end de ikke-forsikredes.