FRA GULD TIL RUST

Ledige seniorer skal forrest i køen på jobcentret

Arbejdsgiverne betragter tilsyneladende det grå guld som en rustbunke, de ikke har lyst til at ansætte. Nye tal viser, at kun hver tredje arbejdsløse over 55 år får job igen inden for det første år. Ny beskæftigelsesreform lægger op til øget indsats for seniorerne. Det er tiltrængt, fastslår ekspert.

Seniorer har langt svære ved at komme i arbejde end nogen anden aldersgruppe. Nu vil regeringen og blå blok lade dem kommer forrest i køen på jobcenteret.

Seniorer har langt svære ved at komme i arbejde end nogen anden aldersgruppe. Nu vil regeringen og blå blok lade dem kommer forrest i køen på jobcenteret.

Foto: Katinka Hustad, Polfoto

Den nye beskæftigelsesreform giver en tiltrængt hjælpende hånd til tusindvis af arbejdsløse over 50 år. Regeringen er sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative enige om, at en arbejdsløs med grå tindinger i fremtiden skal have et aktivt tilbud senest efter tre måneders ledighed. For alle arbejdsløse under 50 år lægger reformen op til, at de skal have et aktivt tilbud senest efter et halvt års ledighed.

Dermed kommer seniorerne foran i køen på jobcentret, hvor jobkonsulenterne i den nye reform også får klar besked om at skærpe fokus på direkte jobformidling og virksomhedskontakt til ledige over 50 år.

Og det er på høje tid, at politikerne på Christiansborg kommer med målrettede tilbud til seniorerne, mener både eksperter og fagbevægelse. Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser nemlig, at to ud af tre ledige seniorer er arbejdsløse efter et år og har svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet. Og dertil kommer, at de gråhårede arbejdsløse ifølge tal fra AK-Samvirke har langt større risiko for at falde ud af dagpengesystemet end ledige med en dåbsattest af nyere dato.

Hver tredje senior får job indenfor et år Så mange har fået job efter 3, 6, 9 og 12 måneder
Kilde. AE-rådet for Ugebrevet A4, juni 2014. Nyledige i 2012

Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, Erik Bjørsted, fremhæver, at et konkret og aktivt tilbud til ældre arbejdsløse så hurtigt som muligt er det helt rigtige at gøre.

»Målrettede tilbud til arbejdsløse seniorer har været tiltrængt. Ældre har som sådan ikke en større fyringsrisiko, men vi ved, at når de først havner i arbejdsløshed, kan det ofte være ensbetydende med exit fra arbejdsmarkedet. Jeg håber, at seniorindsatsen i beskæftigelsesreformen trækker i den rigtige retning,« siger Erik Bjørsted.

Bekymrende at guld forvandles til rust

De nye tal, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udført for Ugebrevet A4, viser, at kun hver tredje arbejdsløse over 55 år har fået nyt job, 12 måneder efter de blev ledige. Men hele to ud af tre seniorer sender forgæves ansøgninger, tager kurser og render virksomhederne på dørene. En arbejdsløs, 55-årig lagerarbejder eller smørrebrødsjomfru er simpelthen ikke i høj kurs på arbejdsmarkedet.

De nye tal dokumenterer, at de gråhårede ledige ikke betragtes som gråt guld, men snarere rust på arbejdsmarkedet, mener Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s A-kasse. Hun kalder det rystende, at det er langt sværere for en 55-årig end en 35-årig arbejdsløs at blive kaldt til jobsamtale og komme tilbage på arbejdsmarkedet.

»Det er bekymrende og helt urimeligt, at det er så svært for arbejdsløse i 50’erne eller begyndelsen af 60’erne igen at få et arbejde,« siger hun.

Ældre har svært ved comeback på arbejdsmarkedet

AE-tallene viser, at jo yngre man er, når man havner i ledighedskøen, jo hurtigere kommer man i job igen. Således får hver tredje arbejdsløse i aldersgruppen 25 til 50 år arbejde igen inden for de første tre måneder, og efter et år har hver anden arbejdsløse under 50 år igen fået fodfæste på arbejdsmarkedet.

Blandt ledige over 55 år er det til gengæld kun hver fjerde, der i dag får et comeback på arbejdsmarkedet allerede efter tre måneder. Og to ud af tre ledige med en dåbsattest af ældre dato sidder fast i køen på jobcenteret i mere end et år.

AE-rådets chefanalytiker peger på, at Ugebrevet A4s interview med den arbejdsløse 57-årige Martin Dam Hansen slår hovedet på sømmet i forhold til de problemer, som både ufaglærte, faglærte og højtuddannede arbejdsløse seniorer står midt i.

Læs også: »Man overmandes af følelsen af ikke at slå til«

»Som vores tal tydeligt viser, har den her gruppe vanskeligere end andre grupper ved at slippe ud af arbejdsløshed. Derfor er fremskyndet aktivering for folk over 50 år en god ide,« siger Erik Bjørsted.

Den særlige indsats for arbejdsløse seniorer er først kommet med i forliget om den nye beskæftigelsesindsats i elvte time, fortæller arbejdsmarkedsordførere fra både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre.

DF smed seniortilbud på bordet i elvte time

Efter A4-interviewet med Martin Dam Hansen i søndags og et efterfølgende ramaskrig på diverse sociale medier og i fagbevægelsen og flere end 300 debatindlæg rejste Dansk Folkepartis Bent Bøgsted kravet om en ekstra indsats over for ledige seniorer, da politikerne mødtes hos beskæftigelsesminister Mette Frederiksen for et par dage siden.

»Det er noget, som jeg har smidt på bordet i allersidste time, og jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at komme igennem med en mere målrettet jobindsats over for arbejdsløse seniorer,« siger Bent Bøgsted.

Han er oprørt over, at arbejdsgivere fravælger arbejdsløse, fordi de er oppe i årene.

»Mange tror, at seniorer i nærheden af de 60 år måske kun har et eller to år tilbage på arbejdsmarkedet. Men det holder jo ikke, for mange er friske og vil hellere end gerne blive ved på arbejdsmarkedet, til de fylder 67 eller 70 år. Med tilbagetrækningsreformen og efterlønsreformen vil vi også gerne have, at folk bliver på arbejdsmarkedet så længe som muligt, og derfor er det helt forkert, at ingen gider satse på de ældre,« siger han.

Læs også: Hver sjette chef diskriminerer ældre ansøgere

I forligsteksten fremgår det, at alle ledige får ret og pligt til et aktivt tilbud, og at det er jobcentrene, der iværksætter tilbuddet. For de ledige på 30 til 49 år skal det aktive tilbud komme senest efter seks måneder. Men for de ledige over 50 år skal det ske langt hurtigere.

»Ledige på 50 år og derover skal senest efter tre måneders sammenlagt ledighed have et aktivt tilbud. For denne gruppe skal jobcentrene ligeledes have skærpet fokus på direkte jobformidling og virksomhedskontakt,« hedder det i forligsteksten.

Særlig pulje på 10 millioner

Derudover afsættes der en særlig pulje på 10 millioner kroner årligt til særlige indsatser til ledige over 50 år, herunder forsøg med særlig fokus på jobformidling.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, er også glad for, at der i sidste øjeblik er fundet ekstra midler, og at det bliver præciseret over for jobcentrene, at de skal have ekstra øje på de arbejdsløse seniorer.

»Det er fint, hvis man kan hjælpe mennesker over 50 år med at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Mange af dem har jo mindst 20 års arbejdsliv tilbage, og derfor er det godt med en fokuseret indsats mod den ældre gruppe af ledige,« konstaterer Hans Andersen.

Også Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen fremhæver, at det er både godt og klogt at forlange af jobcentrene, at de skal gøre noget ekstra i forhold til de arbejdsløse seniorer.

»Da Dansk Folkeparti smed kravet om en yderligere indsats for seniorer på bordet, var det noget, som vi i forligskredsen lynhurtigt kunne blive enige om. Som A4 har skrevet mange artikler om, er det urimeligt svært at komme tættere på arbejdsmarkedet, hvis du er komme op i alderen. Det gør vi nu noget ved,« siger han.

Leif Lahn Jensen peger på, at beskæftigelsesreformen lægger op til et system, der sætter den enkelte i centrum, skrotter meningsløs aktivering og i stedet sætter ind med kurser og kompetenceudvikling til den enkelte uanset alder.

»Det kan være, de arbejdsløse seniorer skal have et kursus eller kortere uddannelse for måske at kunne skifte spor. Men vi vil have dem hurtigere ind på arbejdsmarkedet igen med en mere aktiv indsats, og med en bedre virksomhedskontakt skal vi også skubbe dem hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet,« siger Leif Lahn Jensen og tilføjer, at de nye tal fra AE tydeligt illustrerer behovet for en særskilt indsats over for arbejdsløse seniorer.

Er det så nok?

Direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk kalder det også yderst påkrævet, at politikerne gør noget helt ekstraordinært for de ledige ældre. Han henviser til tal fra a-kasserne, der viser, at det især er ældre ledige, der falder ud over dagpengekanten og dermed mister deres forsørgelsesgrundlag.

Flest 50-59-årige mister dagpengeretDe 50-59-årige står for nogenlunde den samme ledighed som yngre aldersgrupper. Men langt flere af dem mister retten til dagpenge. Andele i procent.
Kilde: AK-Samvirke på baggrund af tal fra Jobindsats.dk

Hver tredje af de ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet, er over 50 år, men den aldersgruppe udgør kun 23 procent af de ledige, viser AK-Samvirkes tal. Dermed er aldersgruppen over 50 år voldsomt overrepræsenteret i statistikken over dem, der falder ud af dagpengesystemet, påpeger Verner Sand Kirk.

»Chancen for at få job igen er lavere for de ældre ledige, og det er det, det her handler om. Ledighedsperioden er længere for ældre, og der er uforholdsmæssigt mange ældre, der mister dagpenge,« fastslår han.

»Man kan altid diskutere, om det tilnærmelsesvis er tilstrækkeligt med et aktivt tilbud senest efter tre måneders arbejdsløshed. For der er også brug for at gøre en indsats senere i ledighedsperioden end efter tre måneder. Men det er positivt, at man har adresseret problemet,« siger Verner Sand Kirk.

Læs også: De 6 bedste artikler om senior-problemerne

Om pengene rækker, og indsatsen er tilstrækkelig, vil Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s A-kasse, heller ikke tage stilling til. Hun nøjes med at glæde sig over, at en aktiv seniorindsats nu kommer til at stå helt centralt i fremtidens beskæftigelsespolitik.

»Det er et godt tegn at sende til lønmodtagerne over 50 år. Vi skal jo alle sammen være mange flere år på arbejdsmarkedet, og derfor er det vigtigt, at folk i jobcentrene har fokus på arbejdsløse seniorer. Vores medlemmer oplever i dag, at de har svært ved at komme igennem ude hos arbejdsgiverne, og vi hilser enhver indsats velkommen. Arbejdsgiverne må indse, at de ældre har viden, erfaring og er stabil arbejdskraft,« siger hun.