Landets første digitale fagforening

Af | @JanBirkemose

HK er gået i luften med en ny online-portal, der tilbyder elektronisk faglig service til medlemmerne. Initiativet er det hidtil største skridt ud i fremtidens digitale servicering.

Medlemmerne i HK kan nu benytte sig af landets første digitale fagforening, når de har brug for forbundets service. Med lanceringen af den nye intelligente internet-hjemmeside mitHK har forbundet taget det første danske skridt mod et elektronisk alternativ til det gamle fagforeningskontor, hvor medlemmerne selv møder op eller ringer.

Forbundsformand i HK John Dahl forsikrer dog, at det nye initiativ, der gik i luften i fredags, ikke skal opfattes som en fremtidig erstatning for den klassiske betjening af medlemmerne:

»Det er klart, at hvis medlemmerne kan få svar på en masse spørgsmål via vores nye digitale fagforening, vil det frigøre en del ressourcer på fagforeningskontorerne. Men de kræfter skal bruges til andre tiltag for medlemmer, der måske har særlig brug for bistand.«

Han håber, at mitHK kan være med til at servicere det store flertal af HK’s medlemmer, som forbundet sjældent er i kontakt med, fordi de ikke har nogen faglige problemer. Dermed ser han det digitale initiativ, som der er sat 20 millioner kroner af til, som et tilbud, der kan skabe flere kontakter til medlemmerne.

mitHK tilbyder en stribe tjenester, der kan bruges individuelt af medlemmerne. Blandt andet kan man beregne, hvor ens løn ligger i forhold til de andre medlemmers, hvor langt opsigelsesvarsel man har krav på, hvor meget skat man skal betale af godtgørelser, samt hvilke ferierettigheder man har som elev.

Desuden indeholder online-portalen relevante blanketter, der skal udfyldes i forbindelse med ledighed, orlov, aktivering samt efterløn og så videre. Disse kan udfyldes og sendes online.
I den nærmeste fremtid vil mitHK også kunne tage temperaturen på medlemmernes arbejdsmiljø og tilbyde en vifte af forskellige tilbud om e-learning. HK forventer, at 10.000 medlemmer vil benytte sig af den nye portal allerede i august.