PARTILEDERRUNDE

Johanne: En vagthund i Folketinget er vigtigere end nogensinde

Af | @GitteRedder
| @MariaJeppesen

Enhedslisten vil påtage sig en ny rolle på Christiansborg, bebuder Johanne Schmidt-Nielsen. Partiet vil våge over ‘det alternative flertal’, så regeringen ikke får lov til at gøre livet ulideligt for de danskere, der har det allersværest.

Enhedslistens 14 mandater skal bruges til at fastholde  flertallet uden om regeringen på at styrke velfærden, sikre en dagpengeløsning og bekæmpe social dumping.

Enhedslistens 14 mandater skal bruges til at fastholde  flertallet uden om regeringen på at styrke velfærden, sikre en dagpengeløsning og bekæmpe social dumping. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Enhedslisten har aldrig været større på Christiansborg end i dag. 14 mandater. Og det fjerdestørste parti i Folketinget.

Men hvad nytter det at være et stort venstrefløjsparti, hvis de blå partier har flertal i Folketinget? Hvilken rolle skal man spille, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) næppe inviterer Johanne Schmidt-Nielsen til forhandlinger hverken som den første eller den anden, men snarere som den allersidste?

»Men Enhedslistens rolle er vigtigere end nogensinde,« fastslår partiets stemmesluger Johanne Schmidt-Nielsen.

Klik her for at læse Johanne Schmidt-Nielsens blå bog

Onsdag holder de 14 folketingsmedlemmer sommergruppemøde i fagforeningen 3F’s lokaler i Kastrup. Tæt på Københavns Lufthavn, hvor et af de største sværdslag på det danske arbejdsmarked i nyere tid netop er udkæmpet. Det var på her på Saltværksvej, at fagforeninger stod skulder ved skulder for at forhindre, at det irske lavprisselskab Ryanair fik base i Danmark. Og vandt.

»Ryanair er et eksempel på, at vi kan vinde, når vi står sammen. Det er et eksempel på, hvor stærkt fællesskab er, når vi bruger det. Ryanair har været nødt til at pakke kufferterne og flyve deres vej, fordi vi har stået sammen i kampen mod social dumping,« fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

Vi har tænkt os at tage en ny rolle på os

Når Enhedslisten vælger at lægge strategi for det næste folketingsår under 3F’s røde faner og til lyden af flymotorer, er det for at signalere, at der lægges op til, at partiet vil påtage sig en ny rolle i opposition. Både som samler, vagthund og de svageste forkæmper.

»Valget betød også fremgang for Enhedslisten, og vi er nu det andetstørste parti i oppositionen. Den rolle har vi tænkt at tage på os. Der er et ret solidt og alternativt flertal, som før og under valgkampen sagde, at de ville styrke velfærden, sikre en dagpengeløsning og effektivt bekæmpe social dumping og ikke klatte pengene væk på skattelettelser i toppen,« siger hun og henviser til, at DF tæller med i det alternative flertal.

Det var jo ikke Løkke, der vandt valget, og vi har en historisk svag regering.

Johanne Schmidt-Nielsen sidder i Folketinget i sin sidste periode, inden hun på grund af Enhedslistens opstillingsregler må finde andre græsgange end Christiansborgs. Om der går et år eller fire år, inden hun skal ud og søge et almindeligt job, ved hun ikke, men lige nu handler det også om at se på den rolle og de muligheder, som Enhedslisten har i det nye Folketing.

»Det var jo ikke Løkke, der vandt valget, og vi har en historisk svag regering,« noterer hun og tilføjer, at det da er bittert at se, at Lars Løkke er i fuld gang med at gøre livet sværere for de borgere, der har mindst.

Alternativt flertal skal aktiveres

Johanne Schmidt-Nielsen konstaterer, at Enhedslistens fornemste opgave både i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i efteråret, men også i hele valgperioden vil være at holde det alternative flertal op på, hvad de lovede i valgkampen.

»På de tre afgørende områder som velfærd, dagpenge og social dumping bør der være et alternativt flertal udenom regeringen, og Enhedslisten vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at aktivere det flertal,« fastslår hun og lader ingen tvivl stå tilbage om, at især Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) vil få med grovfilen, hvis de glemmer deres valgløfter.

Men vi har lige set, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har støttet en kommuneaftale, der vil betyde nedskæringer i de kommunale budgetter og ramme velfærden. Hvorfor skulle det lykkes for Enhedslisten at få de to partier til at stemme for flere penge til velfærd nu?

»Det er også dybt beklageligt, bekymrende og helt uforståeligt, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kan lægge stemmer til en kommuneaftale, der vil betyde voldsomme nedskæringer på ældre, på børn og mennesker med handicap. Og det gør Enhedslistens rolle endnu vigtigere i forhold til at få det alternative flertal til at holde ord,« siger hun.

Smækker ikke benene op på skrivebordet

Johanne Schmidt-Nielsen kan være flintrende arrig, når et politisk flertal kommer på tværs af den vej, hun selv tror på. Som dengang hun for åben skærm skældte daværende finansminister Bjarne Corydon (S) ud for at »’pisse på vælgerne’.

Jeg mener klart, at vi både har rollen som dem, der skal samle det alternative flertal udenom Lars Løkkes spinkle regering og samtidig skal fortsætte med at være borgernes vagthund i Folketinget.

I dag varer hun sin mund og er lidt mere forsigtig både over for sine politiske modstandere, men også da hun erkender, at Enhedslisten har mindre at skulle have sagt i dag end i den foregående valgperiode.

»De partier, der tilhører den blok, der taber et valg, mister adgang til indflydelse. Men det betyder jo ikke, at man bare smækker benene op på skrivebordet, læner sig tilbage og venter på, at der igen udskrives folketingsvalg. Jeg mener klart, at vi både har rollen som dem, der skal samle det alternative flertal udenom Lars Løkkes spinkle regering og samtidig skal fortsætte med at være borgernes vagthund i Folketinget.«

Socialdemokraterne må blive klare i spyttet

Johanne Schmidt-Nielsen fremhæver også, at både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne klart har givet udtryk for, at de ønsker at få løst dagpengeproblemet.

»Dansk Folkeparti har faktisk været klare i mælet i forhold til at sige, at man skal rulle nogle af de blå partiers forringelser på dagpengeområdet tilbage. Her vil jeg gerne efterlyse, at Socialdemokraterne med en ny partiformand er mere klare i spyttet. Det må være på tide, at Socialdemokraterne dropper ideen om, at man kan forbedre dagpengesystemet, samtidig med at man holder fast i højrefløjens milliardnedskæringer,« siger hun.

Jeg vil opfordre Mette Frederiksen til at droppe den dumstædige insisteren på, at man kan løse dagpengeproblemerne, samtidig med at man fastholder Vestagers, Løkkes og Thulesen Dahls nedskæringer.

Johanne Schmidt-Nielsen efterlyser, at Mette Frederiksen snart får munden på gled.

»Hvis nu partierne står ved deres ord, og den nye socialdemokratiske formand træder i karakter, har vi mulighed for at skabe et robust og retfærdigt dagpengesystem. Jeg vil opfordre Mette Frederiksen til at droppe den dumstædige insisteren på, at man kan løse dagpengeproblemerne, samtidig med at man fastholder Vestagers, Løkkes og Thulesen Dahls nedskæringer,« siger hun.

I det hele taget prikker Enhedslistens rapkæftede dronning flere gange til Mette Frederiksen og lader forstå, at det bliver hun ved med.

For Johanne Schmidt-Nielsen mener, at Socialdemokraterne hele naturligt skulle være en forsvarer for de svageste i samfundet, og sådan har hun ikke oplevet Socialdemokraterne i de senere år.

Siger konsekvent nej til forringelser

»I de seneste fire år er Socialdemokraterne gået ekstremt langt i forhold til med præcision at forringe vilkårene for nogle af de mennesker i vores samfund, der har det allerallersværest,« skælder hun ud.

Johanne Schmidt-Nielsen pointerer, at Enhedslisten opfatter det som deres helt afgørende rolle at være netop kontanthjælpmodtagernes, førtidspensionisternes og den arbejdsløses forkæmper.

»Vi er det parti, der konsekvent har sagt nej til forringelser i forbindelse med sygedagpengereformen, kontanthjælpsreformen og førtidsreformen, der har ramt dem, der har det allersværest. Jeg oplever desværre, at vi som parti står meget alene om at kæmpe deres sag. Vi kan jo håbe, at piben får en anden lyd hos Socialdemokraterne nu,« siger hun og tilføjer:

»Men lad os nu se…«

Der er ikke nogen tvivl om, at jeg mener, at rød blok bør overveje, om ikke Radikale har bevæget sig så langt til højre, at det ikke længere giver nogen mening at kalde dem for et socialliberalt parti.

Lige nu har partierne i rød blok en unik mulighed for at samle sig, viske tavlen ren og starte på en frisk.

»Jeg mener klart, at rød blok bør gå efter et rent rødt-grønt flertal ved næste valg,« drømmer hun.

Radikale er ikke længere et socialliberalt parti

Men den drøm kræver et opgør med Radikale. Og den musketer-ed, som Socialdemokraterne ifølge Johanne Schmidt-Nielsen lavede med Radikale, eksisterer jo ikke længere, bedyrer hun.

»Der er ikke nogen tvivl om, at jeg mener, at rød blok bør overveje, om ikke Radikale har bevæget sig så langt til højre, at det ikke længere giver nogen mening at kalde dem for et socialliberalt parti, men udelukkende et liberalistisk parti,« siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen mener heller ikke, at det er en tilfældighed, at Liberal Alliance udspringer af Radikale.

»I de seneste fire år er Radikale rykket til højre. Den økonomiske politik har betydet alt, og samtidig er den humanisme, som Radikale ellers har været kendt for på blandt andet flygtningeområdet, jo pakket fuldstændig sammen,« siger hun og raser længe over, at Radikale kunne lægge stemmer til, at flygtningebørn fik frataget rettet til familiesammenføring.

Spænder ben for integrationen

Johanne Schmidt-Nielsen har heller ikke så meget til overs for regeringens udlændingepolitik.

»Jeg synes simpelthen, det er så irrationelt,« siger hun, da snakken falder på V-regeringens udlændingepolitik.

Hun betegner regeringens måde at håndtere flygtningekrisen på som kynisk og ansvarsløs og har ikke meget til overs for de argumenter, der ligger til grund for den strammere kurs over for indvandring til Danmark.

Johanne Schmidt-Nielsen fremhæver, at især børnene bliver de store tabere, når der fremover skæres i ydelserne til flygtninge.

»Det er irrationelt. For selv hvis man var fløjtende ligeglad med, hvordan flygtningene har det, og tænker ‘Det er da lige meget, om de der unger knapt kan få mad på bordet’, så giver det alligevel ikke nogen mening. For man spænder ben for integrationen. Og det kommer jo til at gå ud over os alle sammen.«

De snakker bare om at skære på udviklingsbistanden. Det er jo ikke sådan, man støtter nærområderne.

Selvom Enhedslisten parlamentarisk har mindre indflydelse i en blå regering, gør det dog ikke deres rolle i udlændinge- og flygtningepolitikken mindre. Tværtimod, mener Johanne Schmidt-Nielsen:

»Det faktum, at Socialdemokraterne har lagt sig meget tæt på højrefløjens flygtningepolitik, har gjort vores arbejde på området endnu vigtigere.«

Efterlyser handling i nærområderne

De borgerlige partier har igen og igen fremhævet, at Danmark skal hjælpe flygtningene i deres nærområder. Johanne Schmidt-Nielsen mener bestemt også, at Danmark har en fuldstændig afgørende rolle i nærområderne, som er ved at blive oversvømmet med flygtninge.

Men hun savner i den grad handling bag ordene, når højrefløjen taler om hjælp til nærområderne.

»Der er jo ingen handling. Jeg har ikke set nogen handling. De snakker bare om at skære på udviklingsbistanden. Det er jo ikke sådan, man støtter nærområderne,« lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun er især bekymret for Jordan, der rummer flere millioner palæstinensiske og syriske flygtninge og derfor er i risiko for at knække sammen af overbelastning og mangel på ressourcer.

Arbejdsgiverne har et ansvar

Når det gælder integration af de mange flygtninge, peger Johannne Schmidt-Nielsen på fagbevægelsen som en vigtig medspiller. Ikke mindst i forhold til at prikke arbejdsgiverne på skuldrene.

»Udlændingepolitikken er ikke en isoleret ø, der ikke har noget med arbejdsmarkedspolitikken at gøre,« siger hun og påpeger, at fagbevægelsen i højere grad burde minde arbejdsgiverne om, at de også har et ansvar.

»Inger Støjberg (V) bliver ved med at sige, at hvis vi tager pengene fra flygtningene, kommer de i arbejde. Problemet er, at rigtig mange flygtninge ikke er arbejdsmarkedsparate, fordi de er så traumatiserede. Men der er også nogle af dem, som er i stand til at arbejde, men der er bare ikke efterspørgsel efter deres arbejdskraft. Det er så let for arbejdsgiverne at tage telefonrøret og ringe til vikarbureauet i Litauen. Men arbejdsgiverne skal også tage ansvar for de mennesker, der måske ikke kan levere hundrede procent fra dag et.«

Et af de absolut største samfundsproblemer er de kyniske arbejdsgivere, der udnytter mennesker fra andre lande til at presse løn- og arbejdsvilkår i Danmark.

I det hele taget handler det ifølge Johanne Schmidt-Nielsen om at tage ansvar som samfund. Og stå sammen.

Igen fremhæver hun fagbevægelsens kamp mod lavprisselskabet Ryanair som eksempel på vigtigheden af sammenholdet.

»Det er helt afgørende i forhold til Ryanair, at det ikke bliver lufthavnsmedarbejderne og flypersonalet, der står alene i en kamp mod Ryanair eller et andet flyselskab. Men det er hele Danmark, der siger fra. Hvis vi lader et selskab som Ryanair få foden indenfor på et dansk arbejdsmarked, ved vi jo godt, at det breder sig,« lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

På vej mod et brutalt arbejdsmarked

Enhedslisten ser gerne, at der indføres arbejdsklausuler og sociale klausuler ved lov for at rette op på lønpres og helt urimelige arbejdsvilkår.

»Det giver jo ingen mening, at vores skattekroner går til firmaer, som benytter sig af social dumping ved at presse løn- og arbejdsvilkår for de ansatte,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun finder det stærkt alarmerende, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil pille ved SKATs beføjelser til at gå ind på private grunde uden dommerkendelse, når der skal kontrolleres sort arbejde.

For godt nok er Johanne Schmidt-Nielsen tilhænger af at styrke retssikkerheden med krav om dommerkendelser, hvis man kan gøre det uden at forringe SKATs kontrolmuligheder. Men hun mener, at regeringen bruger retssikkerhed som et falsk alibi for at luske forslag om for eksempel ringere krav til skiltning på byggepladser igennem.

Så forringer man mulighederne for at kontrollere social dumping, mener hun.

I det hele taget frygter hun, at Løkke-regeringen vil resultere i et mere brutalt arbejdsmarked.

»Et af de absolut største samfundsproblemer er de kyniske arbejdsgivere, der udnytter mennesker fra andre lande til at presse løn- og arbejdsvilkår i Danmark. Og det er man tilsyneladende fløjtende ligeglad med i regeringen. Man vil oveni købet gøre det lidt lettere for arbejdsgiverne at snyde,« lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Det er her, at hun vil aktivere det alternative flertal uden om regeringen. Og især Dansk Folkeparti vil mærke Enhedslistens ånde i nakken.

»Dansk Folkeparti har jo ført valgkamp på, at de vil løse dagpengeproblemet og bekæmpe social dumping. Og vi har tænkt os at gøre alt, hvad vi kan for at få bragt det flertal i spil.«