»Irak styrker os på sigt«

Af

Med støtten til Irak-krigen har Dansk Folkeparti styrket troværdigheden og rykket Danmark væk fra EU, siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.

Da Danmark sendte NATO-tropper til Bosnien, var Dansk Folkeparti imod. Og da danske F-16-fly bombede i Kosovo, sagde partiet også nej. For mange var det derfor et stort skifte, da DF med fynd og klem stemte for den danske deltagelse i Irak-krigen:

»Vi vidste, at beslutningen om at støtte Irak-krigen på kort sigt kan koste noget i vælgeropbakning. Men situationen efter den 11. september gør det nødvendigt. Hvis vi støtter USA i kampen mod terrorisme og diktatorer, må vi også mene noget med det,« siger Kristian Thulesen Dahl, der er gruppeformand i Dansk Folkeparti og en de helt centrale skikkelser i partiet.

Han lægger ikke skjul på, at der også er indenrigspolitiske motiver bag partiets kursændring omkring internationale militære aktioner:

»Holdningen til Irak-krigen er et spørgsmål om troværdighed. Hvis et parti som vores skal have maksimal indflydelse på Christiansborg, må man kunne regne med os,« siger Thulesen Dahl.

Han mener, at forløbet omkring Irak styrker den danske EU-skepsis. Et europæisk konvent forbereder netop nu en ny EU-forfatning, som danskerne muligvis skal stemme om ved en folkeafstemning til næste år:

»I forhold til den kommende folkeafstemning er vi meget tilfredse med det billede, der er skabt under Irak-krisen: At Danmark er med USA og England og imod Tyskland og Frankrig. Det bliver svært at sælge den nye forfatningstraktat på argumentet om europæisk enhed,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han hæfter sig ved, at Venstre under Anders Fogh Rasmussens ledelse har lagt en langt mere EU-forsigtig linje end under forgængeren Uffe Ellemann-Jensen. Mens Ellemann ville have Danmark med i det europæiske forsvarssamarbejde Vestunionen, tror Fogh ikke på en fælles sikkerhedspolitik i EU:

»Når vi støtter deltagelsen i Irak-krigen, handler det også om at anerkende den proces, der er i gang i Venstre. På længere sigt vil det styrke vores mærkesag om skepsis overfor EU,« fastslår Kristian Thulesen Dahl.