International fagbevægelse anerkender palæstinenserne

Af | @GitteRedder

LO-formand Hans Jensen kalder det et stort fremskridt, at den palæstinensiske faglige organisation optages som medlem i verdensorganisationen Frie Faglige Internationale.

Frie Faglige Internationale (FFI) besluttede på et møde i sidste uge at optage den palæstinensiske fagbevægelse som medlem.

»Det er vi glade for i dansk fagbevægelse. Det er en vigtig anerkendelse af palæstinensernes arbejde for en egen stat«, siger LO-formand Hans Jensen.

Indtil nu har palæstinenserne ikke kunnet tale deres egen sag i den internationale fagbevægelse, men som medlemsorganisation kan PGFTU (Palestine General Federation of Trade Unions) fremover komme til orde på lige fod med alle andre faglige organisationer.

»Det er et stort fremskridt for palæstinenserne, der nu får en helt anden platform for at gøre opmærksom på de oprørende forhold i Palæstina.  Nu påtager den internationale fagbevægelse sig et ansvar for at hjælpe palæstinenserne i en tid, hvor deres forhold bliver stadig værre, men hvor den politiske fokus er flyttet andre steder hen. Det er et vigtigt signal til palæstinenserne, at vi aldeles ikke har glemt dem og stadig bekymrer os om situationen i de palæstinensiske områder,« siger Hans Jensen.   

Situationen for palæstinensiske arbejdere er håbløs. Urolighederne og den israelske inddæmning af de palæstinensiske områder har ført til en arbejdsløshed på over 60 procent. 36.000 palæstinensere har mistet deres arbejde i Israel, mens titusinder af andre har mistet job i Gaza og på Vestbredden.

Dansk LO og flere fagforbund har i flere år samarbejdet med den palæstinensiske fagbevægelse, ligesom fagbevægelsen har presset på for at finde en fredsløsning. For et halvt år siden bevilgede LO 100.000 kroner i humanitær bistand til de palæstinensiske ofre. Forretningsudvalget har også opfordret den danske regering til i samarbejde med EU at lægge præs på USA og den israelske regering, så tilbagetrækning fra de besatte områder kan iværksættes.

Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) oprettede tidligere på året en fond for beskæftigelse og social beskyttelse i de palæstinensiske områder, og nu opfordrer Hans Jensen den danske regering til at bidrage til fonden.

»Hvis vi ønsker fred i Mellemøsten, er det afgørende, at vi får skabt flere arbejdspladser for palæstinenserne og udviklet en social dialog. Derfor bør regeringen bevilge et anseeligt beløb til ILO-fonden,« mener LO-formanden.