Ingen billige baltiske løntrykkere

Af Bent Gravesen, arbejdsmarkedspolitisk sekretær i SF

Hvis direktøren for Dansk Byggeri tror, han får let ved at bruge billige baltiske løntrykkere, gør han regning uden vært. Den nordiske fagbevægelse vil slås for ordentlige løn- og arbejdsvilkår for alle.

Knap nok hjemvendt fra to dages samtaler med baltiske bygningsarbejdere om fremtidens nordisk-baltiske arbejdsmarked kan jeg høre direktøren for Dansk Byggeri, Børge Elgaard, opfordre danske arbejdsgivere til at bruge baltiske håndværkere som løntrykkere.

Jeg kan hilse Børge Elgaard fra de baltiske bygningsarbejderfagforeninger og sige, at de sammen med fagbevægelsen i de nordiske lande vil slås for at skabe et andet arbejdsmarked end Elgaards baltiske løntrykkeri.

Arbejdsmarkedet er nemlig ikke noget, der bare er der. Det er noget, som aktivt skabes af mennesker, organisationer og institutioner. Fremtidens arbejdsmarked for bygningsarbejdere i blandt andet Danmark skal ikke skabes af hverken de ulovlige svindelforetagender, der i dag importerer illegal arbejdskraft til danske, svenske og finske arbejdspladser, eller de byggefirmaer, der vil forsøge at få byggeopgaver i de nordiske lande ved at importere grupper af lettiske, litauiske eller estiske bygningsarbejdere.

Som nye medlemmer af EU skal bygningsarbejdere fra de baltiske lande selvfølgelig have ret til at arbejde på danske arbejdspladser på samme løn- og ansættelsesvilkår som danske bygningsarbejdere. Det er en ret, som kun kan sikres gennem faglig solidaritet på tværs af grænser.

På konferencen i Vilnius i Litauen, som jeg deltog i sammen med nordiske og baltiske fagforeningsfolk fra blandt andet bygge- og anlægsområdet, blev der udviklet og udvekslet masser af konkrete ideer til, hvordan fagbevægelsen på tværs af landegrænser kan skabe et solidarisk og retfærdigt arbejdsmarked:

  • Fagbevægelsen fra de nordiske lande kan samarbejde med fagbevægelserne i de baltiske lande om at oprette informationskontorer, så baltere, der ønsker at arbejde i de nordiske lande, kan få information om jobmuligheder og rettigheder. Jeg besøgte selv et sådant informationskontor i Tallin i Estland, som finske LO havde oprettet i samarbejde med den estiske fagbevægelse. Masser af estere kom og fik råd og hjælp.
  • Danske fagforeninger (Byggefagenes Samvirke i København) kom med konkrete forslag om at yde økonomisk støtte og samarbejde med baltiske fagforeninger. De ønskede blandt andet at støtte baltiske fagforeninger med at ansætte faglige sekretærer, der kan engelsk, og som kan tage til Danmark og hjælpe med sproget, når de danske fagforeninger kører sager for baltiske arbejdere, der er blevet snydt og underbetalt af danske arbejdsgivere.
  • Der bør oprettes en hjemmeside, hvor baltiske og nordiske bygningsarbejdere kan hente oplysninger om faglige rettigheder, fagforeningsadresser, oplysninger om danske firmaer, der prøver at underbetale baltiske arbejdere og så videre. De nordiske bygningsarbejdere foreslog, at de nordiske fagforeninger stiller krav til store byggefirmaer, der nægter at indgå kollektive overenskomster med baltiske fagforeninger.

Ideerne var mange. Så hvis Børge Elgaard tror, han får let ved at bruge billige baltiske løntrykkere, så har han gjort regning uden vært: En nordisk fagbevægelse, der byder de baltiske kolleger velkommen og slås for at byde dem på ordentlige løn- og arbejdsvilkår.