Indvandrerkvinder kan blive en stor gevinst

Af

Gevinsten ved at få indvandrere i arbejde overstiger udgiften til efterløn, så det er på tide at få fokus på potentialet i indvandrerkvinder, mener et politisk flertal bestående af S, SF og DF. Konservative vil stadig fjerne efterlønnen, men afviser ikke at bruge flere kræfter på at få indvandrerkvinder i job.

GEVINST Indvandrerkvinder uden for arbejdsmarkedet kan blive så stor en gevinst for statskassen, at regeringen straks burde vende det blinde øje til efterlønnen og fokusere på at få kvinderne i arbejde.

Omtrent sådan lyder det fra et politisk flertal bestående af SF, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

»Almindelig snusfornuft siger jo, at der her er et arbejdskraftpotentiale, som alt for ofte har været overset,« siger Henrik Dam Kristensen (S).

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen fornemmer næsten mønterne klirre ned i statskassen, da han hører, at 8 ud af 10 indvandrerkvinder uden for arbejdsmarkedet i en ny A4-undersøgelse erklærer, at det er ’vigtigt’ eller ’meget vigtigt’ for dem at have et arbejde.

»Der er et stort potentiale her, og vi har klart en opgave i at få debatten drejet over på dette her – altså, regeringen har en opgave her,« siger han.

SF’s Özlem Cekic mener også, indvandrerkvinderne er oversete i den økonomiske debat:

»De her kvinder er sindssygt stærke, og jeres undersøgelse viser, at der er et kæmpe potentiale i dem. Men hvis man vil motivere dem, skal man lade være med at straffe dem, ved at trække dem i børnecheken og kontanthjælpen, som regeringen har gjort. Vi skal se på dem som en mulighed og en ressource i stedet for et problem,« siger hun.

Konservatives integrationsordfører Helle Sjelle er enig i præmissen – og så alligevel ikke.

»Vi skal stadig have fokus på efterlønnen, men det behøver vel ikke være et enten-eller. Jeg vil ikke udelukke, at vi i fremtiden også skal have mere fokus på potentialet i at få indvandrere i arbejde. Men vores forslag om afskaffelse af efterlønnen tager vi ikke af bordet,« siger hun fast.

Martin Henriksen (DF) helmer ikke.

»Efterlønnen koster samfundet 16 milliarder kroner årligt, men ved at få indvandrere – der gerne vil arbejde – i arbejde i højere grad kan statskassen hente mere end 20 milliarder,« siger han.

Henrik Dam Kristensen efterlyser nogle beregninger, som tager et nyt fokus på indvandrerkvinder.

»Regeringen er jo hoppet med på Dansk Folkepartis retorik, der altid handler om, hvad er det, de her mennesker koster samfundet. I stedet skulle man se på det økonomiske potentiale ved at få indvandrere i arbejde. Det, tror jeg, vi mangler nogle beregninger på.«