Hver anden virksomhed skriger på dygtige it-folk: Tvunget til at hente it-specialister i Italien

Af

Nye tal viser, at det er sværere end nogensinde for danske virksomheder at finde kvalificerede it-specialister. Flere end hver anden virksomhed har problemer med rekrutteringen. En it-virksomhed i Aarhus mangler lige nu mere end 40 it-specialister, og er nu begyndt at tage til Italien for at finde nyudklækkede kandidater på universiteterne.

It-virksomhederne i Danmark mangler så mange højtuddannede it-specialister, at det går ud over virksomhedernes vækstmuligheder. Systematic i Aarhus henter fx medarbejdere i Italien. På billedet er vi på besøg i den danske it-virksomhed Issuu, der udvikler den platform, man læser stort set alle digitale magasiner på. 

It-virksomhederne i Danmark mangler så mange højtuddannede it-specialister, at det går ud over virksomhedernes vækstmuligheder. Systematic i Aarhus henter fx medarbejdere i Italien. På billedet er vi på besøg i den danske it-virksomhed Issuu, der udvikler den platform, man læser stort set alle digitale magasiner på.  Foto: Jeppe Bjørn Vejljø, Scanpix

Buongiorno!

Medarbejderne i it-virksomheden Systematic i Aarhus kan godt begynde at vænne sig til en morgenhilsen på italiensk.

For i de her dage tager den administrerende direktør Michael Holm og resten af medarbejderstaben imod de første italienske it-specialister. Virksomheden, der laver it-løsninger til virksomheder og organisationer i hele verden, er nemlig nødt til at køre 1.500 kilometer mod syd for at finde højtuddannede it-specialister.

Lige i øjeblikket mangler han over 40 højtuddannede it-specialister i den danske afdeling, og det betyder, at der er ordrer, virksomheden ikke kan byde på, og projekter, der ikke bliver sat i søen. 

Ekspansion og vækst udebliver

»Vi prioriterer selvfølgelig, de kunder vi har, alt det vi kan. Det er vi ikke så bekymrede over. Men det er den ekspansion, der kunne komme, og de muligheder vi kunne have på nye områder, der er svær, for vi kan simpelthen ikke skaffe medarbejdere til det«, forklarer han.

Det bremser væksten i mange virksomheder, at de ikke kan finde arbejdskraften, og det kommer til at blive værre Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital

Derfor er Systematic, der blandt andet har lavet Region Midtjyllands elektroniske patientjournal, som noget nyt begyndt at tage til italienske universiteter, fordi ungdomsarbejdsløsheden i landet er høj, startlønnen er lav og de nyuddannede er dygtige.

I forvejen prøver Systematic sig med kampagner på sociale medier og charmeoffensiv på universiteterne i Danmark. 

Så for Michael Holm er det ingen nyhed, at dataloger, programmører og andre it-specialister er en mangelvare i danske virksomheder. Men en ny analyse fra Danske Regioner viser, at det står værre til end tidligere antaget. 

'Omfattende mangel på arbejdskraft'

Hver anden danske virksomhed oplevede i 2016 problemer med at rekruttere it-specialister, mens det i 2012 blot var hver tredje. Tallene stammer fra Eurostat.

Søger man på hjemmesiden arbejdsmarkedsbalancen.dk kan man se, at der i øjeblikket er 'omfattende mangel på arbejdskraft' blandt programmører og systemudviklere i hele landet. 

Den tendens er et problem, mener Stephanie Lohse (V), der er næstformand i Danske Regioner og regionsformand i Region Syddanmark.

»Hvis man som virksomhed har svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft og de specialister, man har brug for, så kan man jo i yderste instans blive nødt til at sige nej til ordrer og bremse de ting man ellers har gang i«, forklarer hun.

Danmark går med andre ord glip af vækst, fordi it-virksomhederne ikke kan få tilstrækkeligt med kvalificerede it-medarbejdere.

Mangler 19.000 it-folk i 2030

Adam Lebech, der er branchedirektør i DI Digital, genkender tendensen og frygter, at den kun vil blive større. Han henviser til en analyse fra Erhvervsstyrelsen, der viser, at der vil mangle 19.000 it-specialister i 2030, hvis ikke der bliver taget affære.

»Det er et kæmpe problem i dag. Det bremser væksten i mange virksomheder, at de ikke kan finde arbejdskraften, og det kommer til at blive værre. Det er også derfor, vi siger, at der er brug for, at der bliver oprettet flere uddannelsespladser, at det bliver nemmere at rekruttere fra udlandet og det også bliver muligt at efteruddanne endnu mere«, siger Adam Lebech.

Danske Regioner barsler med et vækstudspil med 10 punkter, der skal få flere it-specialister ind i de danske virksomheder. Udspillet kommer efter sommerferien, men allerede nu løfter regionen sløret for tre af dem:

  • Danmark skal have en teknologipagt efter hollandsk forbillede, hvor en bred kreds af aktører går sammen om at få uddannet flere it-eksperter. 
  • Udenlandske it-specialister skal tiltrækkes til Danmark og fastholdes her. 
  • På lang sigt skal flere unge gøres interesserede i at arbejde med it. 

Ifølge Adam Lebech er det i høj grad it-ingeniører og dataloger med masteruddannelser og ph.d.-uddannelser, som der er mangel på.

Samtidig kan universiteterne ikke følge med. Selvom landets fire universiteter i København, Odense, Aarhus og Aalborg uddanner dobbelt så mange dataloger i dag som i 2007, står der endnu flere studerende med et afslag i hånden, når studiepladserne er uddelt i slutningen af juli.

Men det er den ekspansion, der kunne komme, og de muligheder vi kunne have på nye områder, der er svær, for vi kan simpelthen ikke skaffe medarbejdere til det Michael Holm, CEO it-virksomheden Systematic i Aarhus

I 2016 søgte 1.340 ind på datalogistudierne på de fire universiteter - men kun hver tredje ansøger blev optaget. Tallene viser, at indtil 2010 hang optaget og antallet af ansøgere nogenlunde sammen. Men efter krisen eksploderede antallet af ansøgere, uden at optaget er fulgt med op.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft afspejler sig også i arbejdsløshedsstatistikken. 

Ifølge Dansk Magisterforenings A-kasse er der 1 procent, som står uden arbejde blandt de knap 1.000 medlemmer, der er uddannede dataloger. Og hos Ingeniørforeningen IDA melder man om en arbejdsløshed på 1,3 procent for it-ingeniører.

Vi ved jo, hvad vores medlemmer kan, og vi håber da også, at virksomhederne ved, hvad de har brug for. Så hvis man kan få matchet de to ting, så er man langt bedre stillet, end man er i dag Niels Bertelsen, formand for Prosa

Anderledes ser det ud hos fagforbundet Prosa, der organiserer en bred vifte af it-professionelle med forskelligt uddannelsesniveau. Her var arbejdsløsheden i januar måned på 4,3 pct. 

Formand Niels Bertelsen mener, at virksomhederne skal være bedre til at efteruddanne personale og sætte ord på, hvilke kompetencer de præcis mangler, for så vil det være muligt at matche flere virksomheder med ledige, også blandt de allerhøjest uddannede.

Konkurrenter deles om medarbejderne

»Vi ved jo, hvad vores medlemmer kan, og vi håber da også, at virksomhederne ved, hvad de har brug for. Så hvis man kan få matchet de to ting, så er man langt bedre stillet, end man er i dag«, siger han og hilser Danske Regioners forslag til en teknologipagt velkommen.

En form for pagt eller samarbejde har de også lavet i Aarhus i form af en erhvervsklub med navnet Destination AARhus. Her er en række it-virksomheder – og konkurrenter - gået sammen om at tiltrække it-arbejdskraft, oplyser Michael Holm fra Systematic.

»I stedet for, at vi går og fisker hinandens medarbejdere, så var det måske en god idé at bruge tiden på at skaffe flere medarbejdere til området, og det har vi så sat os sammen for at gøre«, forklarer han.

Samarbejdet har tre formål. Det skal være attraktivt at arbejde i Aarhus. De udenlandske studerende skal blive og arbejde i området, og der skal tiltrækkes mere udenlandsk arbejdskraft til landet.

Så når Systematic tager til italien for at hyre nye specialister, er det med budskabet om, at der er mange job i Aarhus og omegn, og at der er fremtid i at bo i byen, som dygtig it-specialist.

Benvenuto in Danimarca!