ANALYSE

Hvem skal så være beskæftigelsesminister?

Af | @GitteRedder

Hvis Helle Thorning-Schmidt får en toppost i EU, rykker Mette Frederiksen ind i Statsministeriet. Og så skal der findes en ny beskæftigelsesminister, udpeges en EU-kommissær samt kigges frem mod næste folketingsvalg. Uanset hvad der sker, er der for første gang i flere år socialdemokratisk tro på, at et genvalg er inden for rækkevidde.

Foto: Mikkel Berg Pedersen, Polfoto.

Torsdag flyver Helle Thorning-Schmidt til topmøde i Bruxelles.  Her skal EU’s regeringsledere forsøge at få kabalen om tre ledige topposter til at falde på plads, og igen og igen fremhæves den danske statsminister som en af favoritterne til at blive præsident for Det Europæiske Råd.

I det dramatiske slutspil om de mest magtfulde politiske embeder i Europa er der stadig usikkerhed om, hvor store Helle Thornings chancer reelt er. Nogle tipper, at hun har en overordentlig pæn chance for et historisk karrierespring. Andre vurderer, at chancerne for Helle Thorning-Schmidt er små, fordi blandt andet Italien og Frankrig ikke er så vilde med den danske statsminister som især den tyske kansler Angela Merkel.

Men topmødet i EU’s højborg de næste par dage optager hver og en minister i regeringen samt alle i den socialdemokratiske folketingsgruppe. For uanset om Helle Thorning-Schmidt vender hjem med en ny titel eller ej, vil mødet lægge sporene til en hektisk politisk sæson med et væld af ubekendte faktorer i både rød og blå blok.

Der er to scenarier. Helle Thorning-Schmidt smutter som statsminister, og Helle Thorning-Schmidt bliver som statsminister.

Arvefølgen på plads

Hvis den danske statsminister får topposten, er ingen i tvivl om, at hun takker ja. Og så vil hun ved hjemkomsten til København, hvad enten det bliver nu på lørdag eller medio juli, udpege beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til fungerende statsminister og fungerende formand for Socialdemokraterne.

For første gang i årtier har Socialdemokraterne arvefølgen på plads, fremhæver flere centrale kilder i regeringen og i folketingsgruppen overfor Ugebrevet A4.

»Det bliver helt udramatisk, og Mette Frederiksen vælges uden modkandidat. Hun står meget stærkt,« anfører en topsocialdemokrat med en vis lettelse i stemmen.

Formandsopgør og kongemord fra begyndelsen af 90erne er kun en generation tilbage og et mareridt de fleste vil undgå.  Kilder understreger, at flertallet i folketingsgruppen er taget i ed, og at magtbalancen mellem de tre kaffeklubber er sikret.

En kilde peger på, at den eneste tænkelige modkandidat til Mette Frederiksen er forsvarsminister Nicolai Wammen

Det bekræftes af adskillige kilder, at der ikke længere er nogen som helst tvivl om, at Mette Frederiksen bliver Danmarks næste statsminister og også vil blive kåret til Socialdemokraternes formand – altså såfremt Helle Thorning får en toppost i udlandet.

Mindretal bekymret for Mette

Men der er også et lille mindretal hos Socialdemokraterne, som er bekymret for Mette Frederiksen som ny formand. Selvom de fleste anser det som utænkeligt og usandsynligt, hører det med til historien, at der er et ønske om, at Mette Frederiksen udfordres, og at medlemmerne skal vælge formand ved en urafstemning. En kilde peger på, at den eneste tænkelige modkandidat til Mette Frederiksen er forsvarsminister Nicolai Wammen, der blandt andet er på god fod med flere borgmestre.

En anden kilde understreger, at Socialdemokraterne sagtens kan håndtere en urafstemning blandt medlemmerne, og at det ikke behøver at blive udlagt som et formandsopgør men som en demokratisk proces, hvor medlemmerne får lov at tage stilling til to forskellige kandidater.

Radikale vil lægge Mette Frederiksen i benlås for at sikre, at der ikke kommer nogen som helst slingrekurs omkring regeringens politik

Men det mest sansynlige scenarie er, at Mette Frederiksen får statsministertitlen foræret. Straks efter at Helle Thorning ringer og fortæller hende den gode nyhed, vil Mette Frederiksen invitere den radikale leder Margrethe Vestager, SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr samt Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til møde for at sikre sig opbakning fra sit parlamentariske grundlag.

Radikale bliver Mettes største udfordring

Og her er der ingen tvivl om, at Margrethe Vestager vil aftvinge Mette Frederiksen et løfte om, at der ikke ændres et komma i regeringsgrundlaget.  En kilde siger ligeud, at Radikale vil lægge Mette Frederiksen i benlås for at sikre, at der ikke kommer nogen som helst slingrekurs omkring regeringens politik.

»Den største udfordring overhovedet for Mette Frederiksen vil være forholdet til Radikale,« konstaterer en anden kilde tørt.

Mens en tredje kilde mener, at det bliver et fornuftsægteskab mellem Margrethe Vestager og Mette Frederiksen.

Men når Mette Frederiksen har taget sit parlamentariske grundlag i ed, kommer Dronning Margrethe på arbejde. Først får regenten besøg af Helle Thorning-Schmidt, der vil meddele sin afsked. Dernæst skal Mette Frederiksen på Amalienborg for at forsikre Dronningen om, at hun har et flertal bag sig og ikke behøver at udskrive valg.

Når formaliteterne er overstået på Amalienborg, skal den nyudnævnte statsminister sætte et nyt hold. Hun kan vælge den minimale løsning og nøjes med at udnævne en ny beskæftigelsesminister, der skal føre regeringens beskæftigelsesreform ud i livet.

Unge kvinder bobler til beskæftigelsesministeriet

Blandt boblerne til at blive ny beskæftigelsesminister fremhæver flere kilder Pernille Rosenkrantz-Theil og Ane Halsboe-Jørgensen. Begge tilhører Mette Frederiksens netværk og ligger politisk helt på linje med hende.

Som formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg er Pernille Rosenkrantz-Theil grundigt inde i arbejdsmarkedspolitikken, bedyrer flere kilder, mens andre tvivler på, at Mette Frederiksen vil pege på en veninde, der i nogles øjne også er kontroversiel med en baggrund i Enhedslisten.

Ane Halsboe-Jørgensen sidder også i Folketingets beskæftigelsesudvalg og har som ordfører for regeringens mærkesag, social dumping, gjort det flot, fremfører flere kilder. Samtidig vil den unge politiker, der har en fortid i LO, kunne styrke forholdet til fagbevægelsen op til et valg, anfører en kilde.

Endelig nævnes folketingsmedlemmerne Jens Joel og John Dyrby begge som mulige kandidater til en ministerpost, hvis Mette Frederiksen i stedet vælger at flytte en driftsikker og erfaren minister over i Beskæftigelsesministeriet.

En outsider til en ministerpost er Ole Hækkerup, men flere kilder peger på, at én Hækkerup mere i regeringen udover justitsminister Karen Hækkerup og sundhedsminister Nick Hækkerup bliver lovlig familiært. Og da Ole Hækkerup allerede er udpeget som politisk ordfører, når Maja Panduro til efteråret går på barselsorlov, vil han være godt tilfreds med at være med i partiets frontlinje i et valgår.

Men andre kilder nævner, at Mette Frederiksen meget vel kan fristes til at skifte finansminister Bjarne Corydon ud

Om nogen ved Mette Frederiksen, at posten som beskæftigelsesminister er krævende, og derfor kan hun ifølge en kilde overveje at flytte en driftssikker minister som Nicolai Wammen eller Nick Hækkerup over på den post.

»Det er for usikkert at tage en uerfaren fra gruppen til beskæftigelsesminister, og derfor vil Mette Frederiksen foretrække at flytte en erfaren minister derover, og så sætte en fra folketingsgruppen ind på den ledige ministerstol,« siger kilden.

I det hele taget vurderet flere kilder, som Ugebrevet A4, har talt med, at Mette Frederiksen vil nøjes med de allermest nødvendige ændringer på ministerholdet og i folketingsgruppen.  Dels skal hun tage hensyn til Radikale, og dels er der, ifølge kilderne, ikke en eneste minister, som skiller sig ud ved ikke at gøre sit arbejde godt.

Hvorfor gamble med arbejdsro i regeringen?

»Der er ingen gevinster ved en rokade. Stemningen i regeringen er optimistisk, og ministrene fungerer som et team. Hvorfor gamble med den arbejdsro og forholdet til de radikale ved at møblere om,« spørger en kilde.

Men andre kilder nævner, at Mette Frederiksen meget vel kan fristes til at skifte finansminister Bjarne Corydon ud. Den røde beskæftigelsesminister og den blå finansminister har aldrig været bonkammerater, og hvis Mette Frederiksen skal signalere et nybrud, vil det være oplagt at skille sig af med den kassemester, der blandt andet solgte Dong-aktier til Goldman Sachs og sænkede selskabsskatten.

Endelig er Mette Frederiksens popularitet blandt andet båret af en bastant kritik af Bjarne Corydon i hendes eget bagland, og mange forventer, at hun omsætter kritik til handling.

Mette Frederiksen kan vælge at bytte rundt på Bjarne Corydon og Henrik Sass-Larsen. På den måde forfremmes vækst- og erhvervsminister Henrik Sass-Larsen til finansminister.  Det vil være en degradering af Bjarne Corydon, men han vil stadig have en central ministerpost, anfører kilder.

Det nye dream-team

Andre peger på, at Mette Frederiksen kan eksportere Bjarne Corydon til Bruxelles og udpege ham som Danmarks EU-kommissær. Dermed skygger finansministerens blå farve ikke for den rød-grønne regeringsprofil, som Mette Frederiksen allerhelst vil tegne.

Men flere kilder peger også på, at Mette Frederiksen gør klogt i at lytte til Radikale, når hun skal afgøre Corydons skæbne. Så længe Bjarne Corydon styrer Danmarks finanser, vil Margrethe Vestager være tryg og komfortabel med Mette Frederiksen, og hvorfor risikerer den tryghed, spørger en kilde.

Derudover mener flere socialdemokrater, at det vil være ønskeligt, at Mette Frederiksen og Bjarne Corydon kan finde melodien sammen. Det vil nemlig signalere politisk bredde med appel til både røde og blå vælgere.

Med mindre end et år til folketingsvalget kunne Mette og Bjarne blive et ’dream team’ , der med en rød finanslov i efteråret og en ansvarlig økonomisk politik kan tiltrække vælgere både hen over midten og frafaldne vælgere på venstrefløjen.

Antorini eller Dan Jørgensen til Bruxelles

Hvis Bjarne Corydon bliver på det hjemlige ministerhold, skal Mette Frederiksen udpege en anden EU-kommissær i sensommeren. Hvor tidligere justitsminister Morten Bødskov anses for at være svag favorit, hvis Helle Thorning-Schmidt fortsat er statsminister, regnes han for chanceløs, hvis Mette Frederiksen skal udnævne kommissæren for de næste fem år.

Både undervisningsminister Christine Antorini, fødevareminister Dan Jørgensen og, som en outsider, Nicolai Wammen nævnes også som mulige kandidater til kommissærposten. Og det er uanset om det er Helle eller Mette, der sidder for bordenden.

Dan Jørgensen har en høj stjerne hos både Kommissionen og Parlamentet i Bruxelles, og vil som kommissær kunne få en af de tunge poster, fremhæver en kilde. En anden kilde understreger, at Dan Jørgensen oven i købet har lyst til jobbet, mens blandt andre Nicolai Wammen ikke ligefrem tripper efter en EU-karriere.

Men hvis Dan Jørgensen udpeges, vil en Benny Engelbrecht eller Jens Joel kunne flytte ind i Fødevareministeriet.

Optimismen er bredt forankret hos socialdemokraterne, og det er en helt ny situation

Rykker Mette Frederiksen ind i Statsministeriet forventer alle kilder, at danskerne først skal til valg i foråret 2015. Så skal statsministeren holde sin første åbningstale i Folketinget, gennemføre en rød finanslov med SF og Enhedslisten til efteråret og holde nytårstale for danskerne 1. januar 2015. Det giver ro omkring regeringen, ligesom tiden arbejder for, at den kun 36-årige Mette Frederiksen får mere autoritet og tyngde til at kunne lægge arm med en garvet Lars Løkke Rasmussen i en valgkamp.

Hvis Helle bliver

Kommer Helle Thorning-Schmidt hjem fra EU-topmøder i denne weekend eller senere i juli uden et nyt job, fortsætter hun styrket som statsminister, anfører samtlige kilder overfor Ugebrevet A4. Hvor statsministeren var jaget vildt både internt i sit parti og hos vælgerne i det tidlige forår, er der nu en bred respekt omkring hende. Og det handler ikke bare om, at hun spiser frokost med den magtfulde tyske forbundskansler en dag og er på forsiden af Financial Times den næste, fremhæver en kilde.

»Det stemningsskifte, der er i økonomien og beskæftigelsen, smitter også af også omkring Helle. Stemningen har ikke været bedre på noget tidspunkt i regeringens levetid, og det gælder både mellem Radikale og Socialdemokraterne, og det gælder internt hos os,« siger kilden.

Men det er ikke jubeloptimismen, der hersker, understreger en anden kilde. Alle ved, at en valgsejr bliver op ad bakke, men for første gang tror både folketingsgruppe og bagland på, at et genvalg til regeringsmagten kan lade sig gøre med Helle Thorning ved styrepinden.

»Optimismen er bredt forankret hos socialdemokraterne, og det er en helt ny situation. Fra krisemødet i Svendborg, hvor nogle partiforeningsformænd krævede Helle Thornings afgang, til stemningen omkring partiformanden i dag er der meget langt. Det er som nat og dag,« fortæller en kilde.

Lagt sammen med stigende beskæftigelse og opsving, har Lars Løkke Rasmussens bilagssag også været katalysator for det hidtil mest dramatiske sceneskift, der er oplevet på Christiansborg i nyere tid, anfører flere kilder.

Helle Thornings strategi i Statsministeriet er at konsolidere optimismen, få en rød finanslov i hus og holde øje med alle økonomiske nøgletal og meningsmålingerne. Især vil hun have blikket stift rettet mod, hvordan Dansk Folkeparti ligger i målingerne.

Skærper retorikken overfor blå blok

Og så vil Helle Thorning skærpe retorikken yderligere omkring Venstres nulvækst kontra regeringens politik, der lægger op til en vækst på 0,6 procent i den offentlige sektor. Igen og igen vil statsministeren slå fast, at en stemme på Kristian Thulesen Dahl er en stemme på Lars Løkke Rasmussen. Planen er at udstille, hvordan de fire partier i blå blok er uenige om både velfærd, vækst og skattepolitik.

Allerhelst vil Helle Thorning-Schmidt formentlig vente med at udskrive folketingsvalg til hun den 12. april 2015 har fejret 10 år som Socialdemokraternes formand. Men hvis stemningen i regeringen, målingerne og nøgletallene er til det, udelukker en central kilde ikke, at Helle Thorning smækker til og udskriver valg allerede i oktober eller november.

Men det sker selvfølgelig kun, hvis Helle, Mette, Bjarne, Pernille, Ane, Henrik og Morten stadig har de poster, som de har i skrivende stund.