HK fik sløjfet omstridt regel i nyt forlig

Af

Den såkaldte 50-procents regel har i årevis været en torn i øjet på fagforbundet HK. I ny it-overenskomst lykkedes det for første gang at slippe for reglen i en overenskomst med en organisation under Dansk Arbejdsgiverforening. Prisen er en begrænsning af konfliktretten.

REGEL Forrige lørdag fik HK/Privat gennemtrumfet en længe ventet sejr. I den helt nye it-overenskomst med arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv indgår den såkaldte 50-procents regel nemlig ikke. Det er første gang, det lykkes for HK at slippe for reglen i en overenskomst med en organisation under Dansk Arbejdsgiverforening.

50-procents reglen har redet HK’erne som en mare i årtier, idet den betyder, at der skal være 50 procent HK-medlemmer på arbejdspladsen, før man kan få overenskomst med virksomheden. Og da HK på en række områder ikke står voldsomt stærkt, betyder det, at mange HK’ere ikke er dækket af en overenskomst.

Nu håber HK/Privats formand Karin Retvig, at den nye it-overenskomst uden 50-procents reg-el kan bane vejen for, at den også vil blive sløjfet på andre områder:

»Nu har vi fået slået hul på 50-procents reglen, og det betragter vi som en sejr. Og jeg håber, det kan være med til at få andre arbejdsgivere til at indse, at det er helt urimeligt, at der stadig er den gamle regel på HK-området.«

Reglen stammer helt tilbage fra den første overenskomst, som HK indgik i 1930’erne, og andre faggrupper har ikke en lignende regel.

HK/Privat har dog også måttet betale en pris for at slippe for 50-procents reglen – nemlig en begrænsning af konfliktretten på it-området. I den nye overenskomst gøres det klart, at lønmodtagerne ikke kan strejke på områder, hvor medarbejderne medvirker til »vital it-drift af virksomhedens egne eller kunders it-systemer«.

»Det er altid farligt at sælge ud af arvesølvet, og sådan kunne det jo umiddelbart godt se ud. Men det særlige ved it-området er, at det har nøglen til at sætte landet i stå på et splitsekund. Og undtagelsen gælder kun helt vitale områder,« siger Karin Retvig.

Ved redaktionens slutning fredag den 30. marts klokken 12 var de fleste overenskomster faldet på plads. Enkelte større områder som rengøring og slagterier forhandler stadig under forligsmand Asbjørn Jensens ledelse. Hvis alt går vel, forventes det, at et samlet mæglingsforslag kan være på plads, når disse linjer læses.

Jørgen Steen Madsen, professor ved Københavns Universitet, vurderer, at lønmodtagernes forhandlere hidtil er sluppet ganske godt fra overenskomstforhandlingerne:

»Det kan karakteriseres som et resultat, der må siges at være over, hvad næsten alle aktive i organisationerne havde forventet inden forhandlingerne. På den ene side er der blevet gennemført nogle meget synlige reformkrav, og på den anden side er der givet ret høje lønstigninger, som nok efterhånden gør nogle økonomer nervøse for konkurrenceevnen.«