Hjort vil kræve overenskomst til østeuropæere

Af

Når EU udvides, skal lønmodtagere fra Østeuropa arbejde på danske overenskomster, mener regeringen. Men LO vil ikke være med til at smide dem ud dagen efter, de mister et job.

Lønmodtagere fra de kommende østeuropæiske EU-lande skal kun kunne få arbejds- og opholdstilladelse, hvis de bliver ansat på vilkår, der er aftalt i overenskomster på det danske arbejdsmarked.

Sådan lyder en del af et udspil, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har præsenteret for Folketingets partier.

»Østeuropæerne skal naturligvis arbejde på samme vilkår som danskere,« siger beskæftigelsesministeren.

Ifølge udspillet skal østeuropæerne miste arbejds- og opholdstilladelse samme dag, hvis de bliver fyret eller selv siger op. I praksis skal det fungere sådan, at betingelserne om overenskomster skrives ind i arbejds- og opholdsttilladelserne. Hvis der ikke gælder nogen overenskomst på området, skal der stå i tilladelserne, at østeuropæeren skal aflønnes i henhold til nærmest sammenlignelige overenskomst. Desuden skal de regionale arbejdsmarkedsråd, hvor arbejdsgiver- og fagforeningsrepræsentanter sammen overvåger og diskuterer det lokale arbejdsmarked, have fuld indsigt i arbejdstilladelserne.

Beskæftigelsesministeren vil dog give østeuropæerne helle i de første 3 måneder efter ankomsten, så de får lov at blive for egen regning, hvis de mister jobbet i den periode.
Med udspillet opfylder regeringen et af hovedkravene fra LO, der ligesom regeringspartierne og socialdemokraterne mener, at Danmark i princippet skal byde de østeuropæiske arbejdere velkommen fra første dag. LO-formand Hans Jensen siger:

»Vi ser positivt på det udspil, som regeringen er kommet med. Sådan som vi har fået det forelagt, flugter det i store træk med de overvejelser, LO har lagt frem. Det afgørende er, at vi ikke lukker det danske arbejdsmarked for vores kolleger i Østeuropa, men samtidig sikrer, at vi kan kontrollere udviklingen. Det lever regeringens udspil op til.«

Hans Jensen mener dog, at det er »skrap kost«, at østeuropæiske lønmodtagere, der har arbejdet i Danmark og bidraget til samfundet, skal smides ud dagen efter, de mister deres job, også selv om de har ret til dagpenge.

»Det er ikke rimeligt, særligt ikke når vi på det danske arbejdsmarked har meget korte opsigelsesvarsler. Det virker også uhensigtsmæssigt, at en lønmodtager, der har oparbejdet nogle kompetencer, ikke får mulighed for at søge et nyt job i Danmark, blot fordi den virksomhed, han er ansat på, for eksempel går konkurs. Her skal vi finde en mere passende balance,« siger han.