Hjort tvivler på øst-invasion

Af

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen tror ikke, at østeuropæerne vil komme til Danmark i stor stil, men er klar til at gribe ind, hvis det sker. LO og arbejdsgiverne byder østeuropæerne velkomne, hvis de overholder de danske overenskomster.

Danmark har været en af de varmeste fortalere for EU’s udvidelse. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har ved flere lejligheder spillet en afgørende rolle for at holde udvidelsen på skinner. Anders Fogh Rasmussen (V) har ligeledes kastet al sin prestige ind i, at topmødet i denne uge ender med flere EU-lande. Men spørgsmålet er, om Danmark er gearet til et større EU. Det gælder ikke mindst det danske arbejdsmarked, hvor de høje lønninger og gode arbejdsvilkår kan få tænderne til at løbe i vand hos mange østeuropæere, som ugebrevets Gallup-undersøgelse dokumenterer.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger:
»Jeg synes, det lyder helt vildt, hvis flere hundredetusinde østeuropæere skulle være på trapperne. Men regeringen er klar til at gribe ind, hvis udvidelsen mod forventning skulle vise sig at føre til massiv indvandring fra Østeuropa.«

Ifølge Claus Hjort Frederiksen er regeringen dog overbevist om, at udvidelsen i sig selv vil skabe så meget vækst og beskæftigelse i ansøgerlandene, at mange, der i dag ønsker at rejse, alligevel vil vælge at blive tilbage og tage del i fremgangen. Han drager en parallel til optagelsen af Spanien og Portugal i EU, hvor frygten for, at spaniere og portugisere ville vælte ind over grænserne, blev gjort til skamme.

Ugebrevets Gallup-undersøgelse ryster heller ikke LO-formand Hans Jensen, selv om han kalder resultaterne tankevækkende.

»Det rokker ikke ved vores grundlæggende positive opfattelse af udvidelsen. Men det understreger behovet for at holde grundigt øje med, hvad der vil ske på arbejdsmarkedet,« siger Hans Jensen.

Han understreger, at lønmodtagere fra de østeuropæiske lande skal være velkomne, men »det skal naturligvis ske på de overenskomstmæssige vilkår, der er på det danske arbejdsmarked.«

Østeuropæere kan blive gevinst

Det samme synspunkt fremføres af Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen. Han fremhæver, at problemet ved det europæiske arbejdsmarked ikke er for meget mobilitet, men for lidt.

»Sammenlignet med et land som USA flytter europæerne sig meget lidt for at få et arbejde. Det er ærgerligt, fordi en stor mobilitet betyder, at det bliver nemmere at skabe økonomisk vækst til gavn for alle. Derfor er det også en gevinst for danske lønmodtagere og virksomheder, at østeuropæerne er interesseret i at søge arbejde i Vesteuropa,« siger Neergaard Larsen, som helt grundlæggende gør opmærksom på, at arbejdskraften søger hen, hvor der er et behov.

Han mener heller ikke, at danske lønmodtagere bør føle sig truede af den udenlandske arbejdskraft, fordi langt de fleste danske virksomheder foretrækker kompetent lokal arbejdskraft, som kan sproget.

DA´s administrerende direktør ser ikke antallet af østeuropæere som et særskilt problem, men kalder det derimod afgørende, at jobsøgningen sker på en reguleret måde. Og han har fuld tillid til, at beredskabet er på plads, når EU udvides. Det er for Jørn Neergaard Larsen en opgave, som arbejdsgivere og fagbevægelsen har et fælles ansvar for sammen med politikerne.

Sprogbarrieren vil standse mange

Hans Jensen vedstår, at fagbevægelsen har en stor opgave med udvidelsen, og derfor advarer han mod, at regeringen er ved at undergrave de muligheder, fagbevægelsen har for at fastholde et velorganiseret arbejdsmarked.

citationstegn

Jeg synes, det lyder helt vildt, hvis flere hundredetusinde østeuropæere skulle være på trapperne. Men regeringen er klar til at gribe ind, hvis udvidelsen mod forventning skulle vise sig at føre til massiv indvandring fra Østeuropa. CLAUS HJORT FREDERIKSEN, beskæftigelsesminister (V)

»Vi har desværre set eksempler på, at regeringen forsøger at ødelægge det aftalesystem, vi har opbygget, ved at gribe ind i gældende overenskomster omkring eksklusivaftalerne og deltid. Regeringen løber en risiko for, at den folkelige opbakning til EU-udvidelsen smuldrer, hvis den arbejdskraft, der kommer til landet, ikke kommer ind under ordnede vilkår,« siger LO-formanden.

Neergaard Larsen vil ikke anerkende sammenkædningen mellem eksklusivaftalerne og udvidelsen og understreger i det hele taget, at man ikke skal drage forhastede konklusioner om udvidelsens konsekvenser. Heller ikke i forhold til, hvor mange østeuropæere, der kommer til Danmark. Claus Hjort Frederiksen opfordrer også til at undgå forhastede konklusioner:
»Der er langt fra at sige, at man gerne vil og overvejer at rejse ud og så til rent faktisk at gøre det. Det forudsætter jo, at der rent faktisk er et konkret job i Danmark, for at man kan blive i landet. Og så må man ikke glemme, at vi er et lille sprogområde, og at ganske mange job forudsætter, at man kan tale og læse dansk,« siger beskæftigelsesministeren.