GOD JUL, HELLE

Her er Danmarks to dårligste partiledere

Af | @GitteRedder
| @journallan

De to borgerlige partiledere, Lars Løkke Rasmussen (V) og Søren Pape (K), er helt nede at suge grundvand i danskernes årlige bedømmelse af de politiske partiers ledere. Heller ikke den radikale leder, Morten Østergaard, har fundet vejen til vælgernes hjerter. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan derimod glæde sig over danskernes julehilsen.

De to borgerlige partiledere, Lars Løkke Rasmussen (V) og Søren Pape Poulsen (K), har ikke overbevist danskerne om deres lederevner. 

De to borgerlige partiledere, Lars Løkke Rasmussen (V) og Søren Pape Poulsen (K), har ikke overbevist danskerne om deres lederevner. 

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix

Lige før et valgår får oppositionens statsministerkandidat, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, en elendig årskarakter af vælgerne. Med en gennemsnitskarakter på bare 2,9 bliver Lars Løkke bundskraber, når danskerne skal uddele karakter på 7-trinsskalaen til Danmarks partiledere.

Den konservative partileder, Søren Pape, må nøjes med en gennemsnitskarakter på 3,2, og Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, bedømmes til en årskarakter på 3,8. Dermed ligger de tre borgerlige partiledere, der gerne vil generobre regeringsmagten næste år, helt i bunden af karakterskalaen og er i vælgernes øjne tæt på dumpegrænsen.

Sådan er partiledernes gennemsnitGennemsnitskarakteren for hver af de otte partiers leder.
Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført i perioden 5. – 12. december 2014 blandt 1.123 repræsentativt udvalgte danskere.

Helt anderledes ser det ud for Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, der med en gennemsnitskarakter på 7,1 for andet år i træk kåres som Danmarks dygtigste partileder.

Også Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen scorer en flot årskarakter på 6,3. Hun kan blandt andet glæde sig over at være den røde partileder, der får højest karakter i blå blok, nemlig 4,5. Og så kan Johanne Schmidt-Nielsen notere sig, at hun blandt blå kernevælgere får et bedre skudsmål end den konservative Søren Pape, ligesom hun er tæt på at få en bedre bedømmelse end Lars Løkke i hans eget bagland.

Selvom Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, med 4,5 i årskarakter må dele pladsen som Danmarks tredjebedste partileder med SF’s Pia Olsen Dyhr, er målingen en kæmpe sejr for statsministeren. Dels får Helle Thorning-Schmidt en langt bedre årskarakter i 2014 end i 2013, hvor hun måtte nøjes med 3,9. Dels scorer hun en langt bedre karakter end rivalen Lars Løkke Rasmussen.

Partiledernes årskarakterer 2014Spørgsmål: ’Vi vil nu bede dig om at bedømme hver enkelt partileders evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig partileder og politiker.’ Procentfordeling af karakterer og gennemsnitskarakter.
Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført i perioden 5. – 12. december 2014 blandt 1.123 repræsentativt udvalgte danskere. På grund af afrundede tal kan summen afvige fra 100 procent.

Det er Analyse Danmark, der for Ugebrevet A4 har bedt 1.123 danskere om at give samtlige partiledere årskarakter for deres præstationer i 2014. Karaktererne gives på den såkaldte 7-trinsskala, hvor 12 gives for den fremragende præstation og – 03 for den helt uacceptable præstation.

Partilederne er bedømt efter denne skala
Partilederne er bedømt efter denne skala

Kilde: Undervisningsministeriet

Løkke kan ikke komme i gymnasiet

Som optakt til et valgår kalder valgforskere og politiske kommentatorer samstemmende 2014-karakterbogen for et mareridt for Venstres Lars Løkke Rasmussen og noget nær et juleeventyr for Helle Thorning-Schmidt.

Løkke er jo Venstres største problem lige nu. Hvis man fulgte Venstres egen politik, var Lars Løkke end ikke kommet i gymnasiet. Kasper Møller Hansen, valgforsker, Københavns Universitet

Valgforsker på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet professor Kasper Møller Hansen vurderer, at Lars Løkke Rasmussens troværdighed lige nu er Venstres største problem overhovedet.

»Løkke er jo Venstres største problem lige nu. Hvis man fulgte Venstres egen politik, var Lars Løkke end ikke kommet i gymnasiet.  Venstre vil jo have, at de unge skal have mindst 4 i gennemsnit for at komme i gymnasiet, så med en karakter på 2,9 var Lars Løkke ikke kommet i nærheden af gymnasiet,« konstaterer Kasper Møller Hansen.

Vælgerne har ifølge professoren langt fra glemt den såkaldte tøjsag fra foråret, hvor det kom frem, at Venstres partikasse betalte Løkkes slips, skjorter og boksershorts for over 100.000 kroner. Han noterer, at vælgerne op til sommerferien gav Lars Løkke Rasmussen endnu dårligere karakterer end i dag, men at det ikke hjælper at stige marginalt, når man stadig udråbes som Danmarks suverænt dårligste partileder.

»Frem mod et folketingsvalg må det være Venstres største mærkesag at få toptunet Lars Løkke, så han kan rette op på sin karakter og anseelse blandt vælgerne. Jeg tror, at en så dårlig karakter som 2,9 vil få Venstre til at diskutere, hvordan de kan styrke og profilere Løkke på en måde, så han frem mod valget får rystet personlige belastende sager om bilag, tøjsag og GGGI af sig,« siger Kasper Møller Hansen.

Mavepuster til Løkke

Dykker man yderligere ned i Lars Løkke Rasmussens karakterbog for 2014, er der ikke meget at glæde sig over, noterer valgforsker på Aarhus Universitet, Rune Stubager. Han hæfter sig ved, at tre ud af ti danskere, nemlig 31 procent, giver Venstreformanden dumpekaraktererne 00 eller – 03 for det, der i Undervisningsministeriets terminologi hedder ’en ringe præstation, der er helt uacceptabel’ eller ’den utilstrækkelige præstation’.

Blå vælgere er vilde med Tulle – røde vælgere kan bedst lide JohanneSpørgsmål: ’Vi vil nu bede dig om at bedømme hver enkelt partileders evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig partileder og politiker.’
Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført i perioden 5. – 12. december 2014 blandt 1.123 repræsentativt udvalgte danskere. Note: 490 vælgere har i undersøgelsen angivet, at de ved seneste folketingsvalg i 2011 stemte på et parti i rød blok. 478 vælgere har angivet, at de ved seneste folketingsvalg i 2011 stemte på et parti i blå blok.

Dertil kommer, at Lars Løkke Rasmussen må nøjes med en gennemsnitskarakter på 4,9 blandt blå bloks vælgere.

»Det mest spektakulære overhovedet ved den her undersøgelse er de meget lave karakterer til Lars Løkke. En karakter på 2,9 viser virkelig, at en stor del af befolkningen ikke har meget til overs for oppositionens statsministerkandidat,« fastslår Rune Stubager.

Fra at være et af regeringens store problemer er Helle Thorning gået hen og blevet regeringens stærkeste kort. Hans Engell, politisk kommentator

Politisk kommentator Hans Engell kalder bundkarakteren 2,9 for en ’mavepuster’ for Venstres partileder.

»Men for Løkke er det virkelig ubehagelige i den her måling, at han står så svagt i sit eget blå bagland. Det har været et dyrt år for Lars Løkke med tøjsag, opgøret med Kristian Jensen og senest LLR-bogen. Og det viser, at Løkke skal komme meget stærkt igen i 2015, hvis han vil kravle væk fra bunden,« siger Hans Engell.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, mener, at det er helt ufortjent, at Lars Løkke Rasmussen får så dårligt et skudsmål af vælgerne.

»Jeg er af en helt anden opfattelse og mener, at Lars Løkke er en ualmindelig dygtig partileder.  Men der er da ingen tvivl om, at det pinefulde forår har sat sig, og at det er grunden til, at vælgerne bedømmer ham som de gør i 2014,« siger hun.

Inger Støjberg ryster på hovedet over Kasper Møller Hansens kommentar om, at Lars Løkke ikke engang ville kunne komme i gymnasiet med så lav en karakter.

»Det er en plat kommentar,« konstaterer hun.

Helle er regeringens stærke kort

Ifølge Hans Engell gør det kun ondt værre for Lars Løkke Rasmussen, at han kan se, at Helle Thorning-Schmidt ligger markant over ham i årskarakter hos vælgerne generelt, men også i sit eget bagland. Statsministeren henter nemlig en flot årskarakter på 6,7 i den røde blok.

»Fra at være et af regeringens store problemer er Helle Thorning gået hen og blevet regeringens stærkeste kort. Når alt kommer til alt, er hun det stærkeste kort under en kommende valgkamp i forhold til Lars Løkke. Og det giver Socialdemokraternes partileder en helt anden position, at hun er gået fra at være den store taber til i høj grad at fremstå som en leder, der har styr på sit parti og regeringen,« noterer Hans Engell.

Også professor Kasper Møller Hansen vurderer, at statsministeren kan være yderst tilfreds med sin karakterbog.

»Helle Thorning er gået frem i årskarakter fra 3,9 til 4,5, og hun er gået mere frem, end Løkke er gået tilbage. Det betyder, at Helle lige nu står stærkt i forhold til Løkke,« noterer han.

Kasper Møller Hansen pointerer, at en statsminister normalt vil falde i popularitet, fordi hun sidder for bordenden og skal tage ansvaret og dermed tæskene for alle de dårlige sager. Omvendt vil en oppositionsleder vinde i popularitet, fordi det er en gratis omgang at kritisere den ansvarlige statsminister.

»Normalt vil det have en omkostning at være statsminister, og derfor burde Løkke vinde ved bare at ligge i hængekøjen, og Helle Thorning burde tabe. Her går det stik modsat. Det viser, at Løkkes bilagssager har slidt ham hårdt, mens Helle har formået at lukrere på en række reformer og måske også på sin udenlandske optræden, hvor hun flirter med Obama, tager selfier med Obama og Cameron og er i spil til en EU-toppost,« siger han.

Tulle redder det borgerlige Danmark

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, kommer med en årskarakter på 7,1 ind på en suveræn førsteplads. Ifølge undersøgelsen giver fire ud af ti danskere ham topkaraktererne 10 eller 12 for en fremragende præstation.

Valgforsker Rune Stubager fremhæver, at Dansk Folkeparti på den økonomiske front har fået placeret sig strategisk godt i forhold til at samle utilfredse vælgere op fra regeringspartierne, og samtidig kan partiet lukrere på oppositionens problemer med en skandaleramt statsministerkandidat.

»I øjeblikket ser det ud til at gå Kristian Thulesen Dahls vej, men det er nok et spørgsmål om hvor længe,« mener Rune Stubager og henviser til, at DF i et valgår sandsynligvis vil melde klarere ud på udlændingepolitik. Og det kan ifølge valgforskeren sætte skår i begejstringen hos nogle vælgere, der i dag ikke ser Kristian Thulesen Dahl som en strammer i udlændingepolitikken på samme måde som tidligere DF-leder Pia Kjærsgaard.

Men lige nu er topkarakteren kronen på værket for Kristian Thulesen Dahls succesår, hvor DF i flere målinger har ligget højere end Socialdemokraterne, og hvor han simpelthen har haft medvind, mener Hans Engell.

»Overordnet set er det jo Thulesen Dahl, der redder det borgerlige Danmark. Uden ham ville det se meget sløjt ud for det blå alternativ,« siger han.

Selvom Kristian Thulesen Dahl understreger, at han tager sådanne målinger med et gran salt, glæder han sig over at få en topplacering for andet år i træk.

Han tror selv på, at hovedårsagen til Dansk Folkepartis og hans personlige succes er, at partiet har fået ’bredt paletten ud’.

»Når jeg kommer ud i landet, oplever jeg, at der er kommet større fokus på bredden i vores politik. Folk så os meget som et parti, der alene havde en udlændingepolitisk profil, men vi har haft stor fokus på at vise, at Dansk Folkeparti også er der, når det handler om folkeskole, sundhed eller andre emner,« siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

»Og så er jeg ikke i tvivl om, at én af grundene til, at jeg og Dansk Folkeparti ligger så højt i målingerne er, at det, vi siger, det er noget, vi mener.«

Ny pige i klassen får gode karakterer

For flere af partilederne er det første gang, at de får uddelt årskarakter i A4-målingen. 2014 har nemlig budt på tre nye af slagsen og dermed en historisk stor udskiftning blandt partilederne. SF’s Pia Olsen Dyhr har overtaget formandsstolen efter Annette Vilhelmsen, og hun klarer sig langt bedre end sin forgænger. Med en årskarakter på 5,8 i rød blok og 4,5 blandt alle vælgere kan Pia Olsen Dyhr godt være tilfreds, mener Hans Engell.

»Hun har formået at spille oppositionens rolle og igen profilere SF på nogle kerneværdier. Hun har sagt stop og nej tak til blandt andet dagpengereform, hvilket var svært i regering. Det er i høj grad Pia Olsen Dyhrs fortjeneste, at SF går frem i meningsmålingerne, men det handler også om, at partiet igen er i opposition og kan spille det politiske spil på en anden måde,« siger Hans Engell.

Hvor Pia Olsen Dyhr som den nye pige i klassen altså klarer sig pænt på karakterskalaen, går det stik modsat for de to nye drenge i klassen, Morten Østergaard og Søren Pape.

Den radikale partileder får kun 4,0 i gennemsnitskarakter, og det er garanteret ikke en karakter, som Morten Østergaard vil være glad for, anfører valgforsker Kasper Møller Hansen.

R-leder flytter ikke blå stemmer

Panderynkerne hos Morten Østergaard må blive endnu dybere, når han ser, at han kun scorer en middelmådig karakter på 3,2 i blå blok, ligesom næsten hver femte dansker svarer ’ved ikke’ og dermed signalerer, at de ikke kender ham godt nok til at kunne bedømme ham.

»Man bliver uundgåeligt nødt til at sammenligne med Margrethe Vestager, som jo fik flotte karakterer hele vejen rundt. Morten Østergaard har slet ikke samme stærke image som Vestager, og det er et stort problem, at hver femte dansker ikke kender ham,« fastslår Kasper Møller Hansen.

I øjeblikket står Søren Pape jo i en situation, hvor han ikke engang er sikker på at få en plads i Folketinget efter valget. Rune Stubager, valgforsker, Aarhus Universitet

Også politisk kommentator Hans Engell mener, at det er en katastrofe for De Radikale, at Morten Østergaard havner så dårligt i klassen af partiledere og ikke gør sig mere bemærket. Selv de aktuelle meldinger om, at syriske flygtninge vil blive i Danmark i årevis vil ikke for alvor rokke ved en middeldårlig placering, vurderer han.

»Vestagers styrke var, at hun var i stand til at trække vælgere hen over midten. Der er ikke noget, der tyder på, at Morten Østergaard kan det, for han har kun appel til radikale vælgere,« siger han og henviser også til, at han er den partileder i rød blok, der med 4,8 i årskarakter klarer sig dårligst.

Deprimerende karakter for Pape

Heller ikke Søren Pape Poulsen, der i august forlod borgmesterposten i Viborg for at blive ny konservativ partileder, har grund til at være tilfreds med en årskarakter på sølle 3,7 i blå blok og 3,2 blandt alle.

»For Søren Pape er det her en dybt deprimerende undersøgelse. Den fornyelse og det håb, som han skulle repræsentere for De Konservative, ser jo nærmest umuligt ud,« fastslår Hans Engell.

Valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager peger på, at Søren Pape tilsyneladende fortsætter samme kurs som Lars Barfoed og Lene Espersen, der også lå i den forkerte ende af karakterskalaen.

»I øjeblikket står Søren Pape jo i en situation, hvor han ikke engang er sikker på at få en plads i Folketinget efter valget,« noterer han og henviser til, at Konservative lige nu i meningsmålingerne ikke ser ud til at få den fremgang, der er nødvendig, hvis Søren Pape skal vælges ind.

Også for Søren Pape spiller det en rolle, at han slet ikke har slået sit navn fast i den brede befolkning. Hele 24 procent af vælgerne ender således med at svare ved ikke, når den konservative partileder skal bedømmes.

Tulle truer både Løkke og Helle

Hans Engell peger på, at A4’s karakterbog viser nogle af de stærke tendenser i dansk politik frem mod valget. Karakterbogen kan give Lars Løkke Rasmussen hovedbrud og Helle Thorning-Schmidt blod på tanden i forhold til en kommende valgkamp.

»For Lars Løkke bliver det svært at føre politik udenom DF. Jo stærkere Kristian Thulesen Dahl står, jo mere vil Løkke forsøge at trække DF ind i et regeringssamarbejde. Løkke kan ikke hente noget hverken hos Søren Pape eller Anders Samuelsen, for tilslutningen til de to partier er så lav, at der ikke er noget at hente. Løkke er virkelig afhængig af DF,« mener Hans Engell og pointerer, at det må give Løkke hovedpine i forhold til både den økonomiske politik samt EU-spørgsmål.

Men DF-lederen Kristian Thulesen Dahl fremhæver, at DF ikke vil bruge succesen til at forfølge en plads i regeringen efter næste valg.

»Der er jo sket en udvikling over de seneste år. For et par år siden ville de fleste have forsvoret, at Dansk Folkeparti kunne komme med i regering, og nu går der nærmest ikke en dag, uden jeg bliver spurgt om, hvorfor vi ikke vil i regering,« siger han og fortsætter:

»Men vi skal sørge for, at vi ikke giver køb på vores politik for at komme i regering, som vi så det med SF. Det er jo ikke sådan, at Dansk Folkeparti aldrig skal være et regeringsparti, men det skal være på et tidspunkt, hvor bytteforholdet er godt nok, og dem, vi skal gå i regering med, er parate til at give det bytteforhold. Og der er vi ikke endnu,«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Helle Thorning kan ifølge Hans Engell notere sig, at Lars Løkke er svækket, og at Kristian Thulesen Dahl er en farlig modstander.

»Og så viser målingen, at hvis regeringen skal vinde valget, er det Socialdemokraterne med Helle i spidsen, der skal vinde det. De radikale kan ikke trække flere stemmer hen over midten, der er ikke mere at hente hos SF og Enhedslisten, så kun Helle kan vinde et kommende valg,« siger han.

Klik her for at læse hele undersøgelsen:

Partiledernes årskarakterer 1.123 medlemmer af DK-Panelet i alderen 18+ i perioden 5.-11.12.2014. Analyse Danmark