Fremskrittspartiet stormer frem

Af

Mens de højrepopulistiske partier i Holland og Østrig er i dyb krise, er Fremskrittspartiet blevet Norges største og får nu hver tredje nordmands stemme.

Det norske Fremskrittspartiet slog alle rekorder i sidste uge, da en ny meningsmåling gav dem mere end hver tredje stemme. Højrefløjens protestparti har i flere måneder været Norges største. Og med 33,7 procent af stemmerne er de nu dobbelt så store som det socialdemokratiske Arbeiderpartiet, der i generationer dominerede norsk politik.

Fremskrittspartiet er – ligesom Dansk Folkeparti – støtteparti for den borgerlige regering, der blev dannet efter jordskredsvalget sidste år:

»Til forskel fra partierne i Holland og Østrig er de ikke i regering – det havde lagt kimen til en splittelse. I stedet spiller Fremskrittspartiet og dets leder Carl I. Hagen meget professionelt på to heste: De er støtteparti og opposition på én gang,« siger Tor Bjørklund, forsker på Oslo Universitet og forfatter til flere analyser af højrepartier i Norge og Europa.

Fremskrittspartiets rekordtilslutning i den nye meningsmåling skyldes blandt andet vælgernes skuffelse over det seneste års borgerlige regering. Mange mener, at Bondevik-regeringen har svigtet valgløfter om lavere skat. Samtidig skaber de store oliereserver en helt speciel politisk situation i Norge, påpeger Tor Bjørklund. Til forskel fra de øvrige store partier vil Fremskrittspartiet bare brug løs af oliemilliarderne, som både skal betale lavere skatter og bedre velfærd.

Endelig vinder Fremskrittspartiet mange stemmer på indvandrerdebatten:

»Fremskrittspartiet vandt valget sidste år stort set uden at tale om indvandrere. Men alle ved, at de lige siden 1980’erne har været de mest skeptiske på dette område. Og indvandrerspørgsmål dukker hele tiden op – den ene dag handler det om omskæring af kvinder, den næste om æresdrab,« forklarer Tor Bjørklund.