Fremskrittspartiet frister nordmænd med oliepenge

Af | @MichaelBraemer
| @GitteRedder

Valggyser i Norge op til Stortingsvalget om en uge. Den rød-grønne alliance med Arbeiderpartiet i spidsen udfordres af Fremskrittspartiet, der går til valg på bedre ældreomsorg, skattelettelser og stram asylpolitik. Fremskrittspartiets næstformand Per Sandberg afviser beskyldninger om højrepopulisme og erklærer, at partiets politik er på linje med Venstres i Danmark.

NORSK VALGKAMP For at sikre ro og disciplin i norske skoler skal elever fra 3. klasse have ordenskarakter. Jenter og gubber med hang til ballade skal opdrages tidligt. Det fremgår af en plan, som Fremskrittspartiet i Norge har lagt frem i den nervepirrende valgkamp op til Stortingsvalget mandag 14. september.

Med partileder Siv Jensen og næstformand Per Sandberg i spidsen stormer Fremskrittspartiet (FrP) frem i meningsmålingerne. Og da partiet sidste uge præsenterede en plan med 100 punkter, som de vil gennemføre i løbet af 100 dage, kom der yderligere fart i meningsmålingerne. Kun en uge før Stortingsvalget ser det ud til, at hver fjerde nordmand vil sætte kryds ved FrP. Godt nok har partiet mistet lidt af pusten og må nu se Arbeiderpartiet (AP) føre med cirka 32 procent i målingerne. Men får de to borgerlige partier Høyre og Kristeligt Folkeparti fremgang på valgdagen og holder FrP skansen, kan Siv Jensen få indfriet sine drømme om at blive Norges næste statsminister.

For ud over bedre ældreomsorg, skattelettelser, stram asylpolitik og hårdere straffe lægger det højreorienterede parti også op til et opgør med forbud og restriktioner. Får partiet regeringsmagten skal farten op på motorvejene, ligesom der skal være salg af øl og vin i alle butikker indenfor normal åbningstid. Nordmændene skal være rigere, tryggere og have lov til lidt mere end i dag, mener Per Sandberg.

»Der breder sig et formynderi i Norge, hvor staten bestemmer fra vugge til grav. Vores fremgang skyldes, at vi gør op med formynderiet. Det er muligt, at det er populisme, men for os handler det om valgfrihed, udvikling og vækst,« siger næstformanden.

Norsk Jernlady

Blandt de ’gamle’ partier i Norge ser man skævt til FrP, der taler højt om afbureaukratisering og kommunalreform, men også om at svinge sparekniven over kulturbudgettet og udviklingsbistanden. Formueskat og arveafgift skal væk. Og personskatterne ned. Ifølge FrP er der rigeligt råd, når landet har oliemilliarder i undergrunden og på bankbogen.

Den krasse kritik af det højredrejede parti, der i flere omgange har været markant større i meningsmålingerne end AP, kommer fra flere kanter. I det lille regeringsparti Socialistisk Venstreparti (SV) tøver partisekretær Silje Tveitdal ikke med at uddele verbale øretæver.

»Fremskrittspartiet er et protestparti. Det er utroligt, at man kan samle så mange vælgere ved at sige, at alt er forfærdeligt i verdens rigeste land. De spiller på fremmedfrygten,« lyder dommen fra Silje Tveitdal.

Også en af AP's veteraner i Stortinget, Marit Nybakk, kommer med drøje hug:

»Fremskrittspartiet er totalt uansvarligt. De er imod afgifter og skatter. De er imod alle tiltag for mere ligestilling i samfundet. De vil tillade salg af øl på tankstationer og vil privatisere alt. Det er et højrepopulistisk og vulgært parti,« siger hun og tilføjer, at FrP har let spil, fordi de aldrig har haft økonomisk og politisk ansvar for noget:

»De repræsenterer noget nyt og har aldrig siddet i regering. Derfor kan de være uansvarlige og komme med overbudspolitik,« siger hun og understreger, at det vil være en katastrofe for Norge, hvis FrP får held til at komme med i en borgerlig regeringsalliance.

»Siv Jensens politiske forbillede er ifølge hende selv Margaret Thatcher,« konstaterer Marit Nybakk og ryster på hovedet ved tanken om en norsk variant af Jernladyen.

Men når Per Sandberg skal fremhæve, hvem han får politisk inspiration fra, er det ikke den tidligere konservative britiske premierminister, men derimod Venstre i Danmark.

»Sandheden er, at den politik, som danske Venstre fører, har ligget i vores program siden 1978. Vi bliver inspireret af, at Venstre gennemfører den politik, som vi er blevet kritiseret for i de sidste 30 år,« siger Per Sandberg og tilføjer, at de to partier udveksler synspunkter og har vennebesøg. Blandt andet besøgte Inger Støjberg partiets seneste kongres. Mens han fremhæver, at Venstre og FrP er gode venner, afviser han ethvert ideologisk og politisk fællesskab med Dansk Folkeparti. Også selv om begge højrepartier har fælles kernepunkter i ældreomsorg, stram flygtningepolitik og hård retspolitik på dagsordenen.

»Venstre er det parti i Danmark, vi knytter os stærkest til. Vi har intet med Dansk Folkeparti at gøre – de er et et-sags-parti med fokus på indvandring,« fastslår Per Sandberg.

Fra macho til feministisk

En af Norges fremtrædende politiske analytikere, kommentator på Dagbladet Stein Aabø, vurderer, at det er ud fra en nøje gennemtænkt strategi, at FrP lægger luft til Dansk Folkeparti.

»Dansk Folkeparti bliver omtalt som mere ekstremt og højrepopulistisk, og det vil de ikke sammenlignes med. Allerhelst vil de sammenlignes med Danmarks regering,« siger Stein Aabø og henviser til, at partiet gerne vil opfattes som et regeringsdueligt parti.

Ifølge Stein Aabø har den 40-årige Siv Jensen meget dygtigt forvandlet FrP fra et parti med machokultur til at have en bredere feministisk appel.

»Hun legitimerer Fremskrittspartiet som et moderne parti med vestlige værdier i en tid, hvor frygten mod islam og indvandring har fået næring. Samtidig er partiets koncept systematisk at tage stilling fra sag til sag ved hjælp af vindretning og meningsmålinger,« siger han og understreger, at det ikke er partiet, der slås for de små minoriteter.

»Den tavse majoritet, som er skræmt over indvandringen og tiltrækkes af billig sprit og benzin, og som er mere friske end syge og mere venner med Israel end Palæstina, stemmer på Fremskrittspartiet,« fastslår Stein Aabø og spår, at Siv Jensen får et formidabelt valg.

»Den liberalistiske økonomiske politik, som Fremskrittspartiet står for, har spillet fallit på verdensplan, mens den politik som Arbeiderpartiet står for – den nordiske model – har vist sig at være bæredygtig. På den baggrund er det bemærkelsesværdigt, at Fremskrittspartiet ikke har mistet opbakning.«

Alligevel mener han, at den rød-grønne regering med Jens Stoltenberg i spidsen også får lov at sidde de næste fire år. Han henviser til, at de borgerlige partier i Norge har svært ved at samarbejde, og at midterpartierne næppe vil vælte en socialdemokratisk statsminister for at gøre plads til en Høyre - eller Fremskrittskvinde.

Forsker i nordisk historie og politik på Aarhus Universitet Lars Hovbakke Sørensen følger den norske valgkamp tæt, og med de store svingninger i meningsmålingerne mener han, at dramatikken fortsætter lige til det sidste. Hvis det lykkes for Jens Stoltenberg at så tvivl om Fremskrittspartiets velfærdspolitik vil han nemmere kunne vinde vælgere tilbage til sin rød-grønne alliance.

»På værdipolitik som rets- og udlændingepolitik ligner Fremskrittspartiet meget Dansk Folkeparti. Men på velfærds- og fordelingspolitikken minder Fremskrittspartiet mere om Glistrup i 1970’erne og 1980’erne. Arbeiderpartiet kan derfor sige, at Siv Jensen vil afvikle velfærdsstaten, mens det er sværere at sige mod Dansk Folkeparti herhjemme,« påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

Men Siv Jensens største trumf i valgkampen er ifølge den danske forsker, at hun vil frigøre oliemilliarderne, der ligger indefrosset i oliefondene.

»Mange vælgere føler sig fristet af oliepengene,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Og olie og penge spiller da også en hovedrolle i den norske valgkamp. Tag bare det naturskønne Lofoten i arktisk Norge. Her vil olieindustrien bore efter olie med risiko for at spolere et unikt havområde, hvor torskene gyder. FrP og Høyre vil tillade olieudvinding ved Lofoten og deraf følgende indtægter til statskassen – og deres vælgere bakker op omkring den politik.

Miljøorganisationerne protesterer side om side med blandt andet SV over olieudvinding i arktisk område. Partisekretær i SV Silje Tveitdal understreger, at en ansvarlig økonomisk politik sagtens kan gå hånd i hånd med en grøn politik.

»Det er ganske pinligt, hvis Siv Jensen skal repræsentere Norge, når hun ikke tager klimaproblemet alvorligt,« siger Silje Tveitdal i en af de få pauser under valgkampen.

SV satser alt på at fortsætte det regeringssamarbejde, som Silje Tveitdal betegner som en stor succes på trods af mange kompromisser undervejs. Blandt andet har SV måtte sluge den kamel, at statsminister Jens Stoltenberg ikke har taget afstand fra olieboringer i Lofoten.

»Når vi kun får 8,8 procent af stemmerne, kan vi ikke bestemme alt«, siger Silje Tveitdal ærgerligt.

Og også AP’s Marit Nybakk satser på, at den rød-grønne regering fortsætter.

»I Oslo har Høyre og Fremskrittspartiet flertal i bystyret, og det har ikke været nogen succes. Slet ikke på ældreområdet, hvor de har nedlagt plejehjemspladser. Det ville ikke ske med os ved magten. Vi har med SV haft et fortrinligt samarbejde, hvor der både har været taget hensyn til velfærd og økonomisk ansvarlighed,« siger hun og lægger ikke skjul på, at danske S og SF heller ikke behøver at tøve med et ægteskab i Statsministeriet.