Foghs USA-venlige linie vækker harme

Af | @GitteRedder

Fremtrædende politikere, miljø- og udviklingsorganisationer og LO advarer regeringen om at lægge sig for tæt op ad USA i de sidste hektiske måneder før Johannesburg-topmøde om bæredygtig udvikling.

Kun to måneder før verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg i Sydafrika er der splittelse om en handlingsplan. Uenigheden lægger et ekstra stort pres på den danske regering, fordi Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli, og dermed skal statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) føre ordet på EU-landenes vegne, ligesom han skal sætte USA’s præsident George W. Bush på plads.

LO-sekretær Marie-Louise Knuppert, der sidder med i den officielle danske topmøde-delegation, efterlyser en mere offensiv dansk optakt til Johannesburg-topmødet.

»Visionen og dynamikken er ikke helt i top. Statsministeren må ud af starthullerne, hvis Danmark skal være den progressive kraft, der driver EU fremad og baner vejen for, at regeringslederne kan vedtage en handlingsplan, der imødekommer de fattige lande og sikrer en bæredygtig udvikling for både mennesker og miljø,« siger Marie-Louise Knuppert.

Den danske regerings milliard-nedskæringer på miljø- og udviklingsbistanden på dette års finanslov har også svækket den danske forhandlingsposition og ifølge Knuppert gjort det sværere at være drivkraft.

»Det er afgørende, at der kommer tilsagn om økonomisk og miljømæssig støtte til de fattige lande, så det løfter deres muligheder for udvikling. Og selv om Danmark stadig ligger helt i toppen i givervilje til u-landene, så virker det svært og hyklerisk at løfte EU, når man selv går i modsat retning,« siger Marie-Louise Knuppert.

Endelig er hun på fagbevægelsens vegne bekymret for, at den danske regering sætter enigheden med USA over indholdet i handlingsplanen.

»Hvis EU’s formandsland for enhver pris vil have præsident Bush til at skrive under på en bæredygtig handlingsplan, så bliver jeg ærligt talt ret nervøs for et magert resultat,« siger Marie-Louise Knuppert.

Hun anbefaler Fogh at stoppe sit fedtspilleri og i stedet spille offensiv bold uden om Bush og så ellers drive de andre spillere på banen til at yde deres bedste.

Gå på tværs af de store

Næstformand i Specialarbejderforbundet, Steen Andersen, der også deltager i den officielle danske Johannesburg-delegation, har »bange anelser« om den danske regerings indsats under topmødet.

»Man skal turde gå på tværs af de store, hvis man vil skrive historie og ændre klodens miljø- og udviklingskurs,« siger Steen Andersen.

»Alt handler om EU-formandskabet og udvidelsen med de østeuropæiske ansøgerlande, og det er også en vigtig opgave at løse. Men miljø-topmødet må ikke blive svigtet af den grund, og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at regeringen ikke brænder nok for miljø og udviklingsbistand og derfor undlader at gøre deres allerbedste i forberedelserne til Johannesburg,« siger han.

Ud af Bush’ brystlomme

»Vi risikerer, at en af de vigtigste internationale begivenheder under det danske EU-formandskab bliver en total fiasko,« fastslår tidligere miljøminister Svend Auken (S).

Som socialdemokratisk miljøminister i ti år var han internationalt engageret i globale miljøspørgsmål og ophavsmand til ideen om at indgå en global pagt i Johannesburg.

Svend Auken understreger, at det ikke er Danmarks skyld, hvis der vedtages en udvandet global handlingsplan i Johannesburg, men at Danmark har et stort medansvar. Blandt andet har VK-regeringen svigtet ved ikke at skabe en tæt alliance med en række store udviklingslande, ligesom man ikke har konkretiseret og fulgt op på den danske ambition om en global pagt.

»Anders Fogh har slet ikke sat tropper nok ind på den her opgave, og det er en forfejlet strategi,« mener Svend Auken.

Han anbefaler statsministeren en helhjertet dansk slutspurt, hvor Fogh blandt andet personligt skal samle en kreds af stærke regeringsledere fra både toneangivende udviklingslande og vestlige lande for sammen at sætte alle kræfter ind på at redde konferencen.

Anders Fogh Rasmussen risikerer ifølge Svend Auken at blive overhalet indenom af et andet EU-land, der tager førertrøjen i udviklings-og miljøspørgsmål. Ligesom andre kritikere er Auken nervøs for, at den danske regering sætter hensynet til en stokkonservativ og miljøfjendsk amerikansk regering højere end hensynet til en bæredygtig fremtid for hele kloden.

»Fra at være allieret med USA er vi nu deres satellitstat og gør præcis, hvad Washington siger. Det er ærgerligt og meget pinagtigt, og det er på tide, Anders Fogh Rasmussen hopper ud af Bush’ brystlomme og spiller en aktiv dansk rolle på verdensscenen,« siger Svend Auken.

Dansk handicap

Også John Nordbo, talsmand for 92-gruppen, der er et samarbejde mellem 21 danske miljø- og udviklingsorganisationer, efterlyser også større dansk handlekraft frem til Johannesburg-topmødet.

Han kalder nedskæringerne på ulandsbistand for »klart handicappende« for Anders Fogh netop nu, hvor han skulle stå som fyrtårn for resten af EU og verden.

Over for A4 afviser statsministeren beskyldningerne: »Det er simpelthen forkert at påstå, at Danmark ikke vil kunne udvise politisk og moralsk lederskab ved Johannesburg-topmødet,« siger Anders Fogh Rasmussen.