Fagtop siger nej til køb af politikere

Af | @GitteRedder

Fagforbund er skeptiske over for kontroversiel rapport, der anbefaler, at LO-forbund fortsat giver partistøtte. Det skal dog ikke kun være til Socialdemokraterne, men også til borgerlige partier eller til bestemte politikere, anbefaler rapporten.

PARTISTØTTE Hvis de 19 LO-forbund vil have politisk indflydelse og tjene medlemmernes interesser bedst muligt, så er det frem med pengepungen. Fagbevægelsen skal fortsat yde partistøtte, men den skal ikke per automatik gå til Socialdemokraterne. Den kan i lige så høj grad gå til de borgerlige partier eller til bestemte kandidater, der mod betaling vil arbejde politisk for at få løst en bestemt sag.

Det er konklusionen i en rapport bestilt og betalt af HK og udarbejdet af blandt andre professor Ove Kaj Pedersen, Københavns Universitet.

»Den klassiske arbejderbevægelse er gået i opløsning, og medlemmerne er ikke længere loyale over for Socialdemokraterne. Derfor skal HK eller et hvilket som helst andet fagforbund øve politisk indflydelse fra sag til sag og målrette den, så HK er i stand til at påvirke det, der har med medlemmernes arbejdsliv at gøre,« siger Ove Kaj Pedersen.

»Når arbejderbevægelsen ikke eksisterer længere, så er den traditionelle grund til at give partistøtte til Socialdemokraterne også væk. Man skal tage udgangspunkt i, hvordan man som fagforbund mest effektivt får tjent sine medlemmers interesser. Det kan være hos Socialdemokraterne, men også hos de borgerlige partier,« fastslår han.

HK-formand John Dahl kalder rapporten et spændende grundlag for en god diskussion med HK’s medlemmer frem til kongressen 2005, men han vil ikke på forhånd lægge sig fast på, om HK vil følge rapportens anbefalinger. Ved valget i 2001 gav HK 3,5 millioner kroner til Socialdemokraterne. LO besluttede sidste år at droppe partistøtten, men de fleste LO-forbund valgte dog at fortsætte med støtten til S. I HK har man netop udbetalt et sidste beløb til Socialdemokraterne, og på næste års kongres skal man beslutte, om partistøtten skal fortsætte og til hvilke partier.

»Hvad vi end vælger at gøre med partistøtten, vil det ske åbent og redeligt efter dialog med vores medlemmer,« siger John Dahl og udelukker ikke, at HK i fremtiden også vil kunne samarbejde under en eller anden form med de borgerlige partier om bestemte politiske projekter.

Formand for Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) Lillian Knudsen afviser, at hun nogensinde vil yde økonomisk støtte til et borgerligt parti.

»Jeg kunne aldrig drømme om at give Venstre og konservative partistøtte. De arbejder ikke for de svageste i samfundet. Jeg bryder mig heller ikke om at købe bestemte politikere til at løse bestemte sager. I KAD har vi altid kun givet støtte til Socialdemokraterne og ikke til enkelte kandidater,« siger Lillian Knudsen.

Heller ikke formand for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, vil umiddelbart punge ud til de borgerlige partier.

»Vi har det største interessefællesskab med Socialdemokraterne, og udover at vi en enkelt gang har ydet støtte til SF, så har vi altid vurderet, at Socialdemokraterne var det parti, der bedst kæmpede for vores mærkesager. Sådan tror jeg også, det vil være i fremtiden. Vi vil heller ikke begynde at købe politikere, for vi vil ikke i lommen på dem. Jeg vil være betænkelig ved sådan en udvikling,« siger Thorkild E. Jensen.

Næstformand i LO, Tine Aurvig-Huggenberger, frygter en »amerikanisering« af det demokratiske system, hvis fagforbund køber sig til kandidater. Til gengæld medgiver hun, at fagbevægelsen er nødt til at arbejde langt mere strategisk for at påvirke det politiske system.

I rapporten hedder det, at hvis et fagforbund i fremtiden skal varetage medlemmernes interesser, så er man pisket til at søge politisk indflydelse. Partistøtte er et virksomt middel, men det er lobbyisme og mediepåvirkning også. Alle forbund bør opruste den politisk-strategiske tænkning både i forhold til dansk politik, men også i forhold til EU, lyder konklusionen.

Ove Kaj Pedersen fastslår, at der er behov for et kodeks om åbenhed og offentlighed omkring partistøtte og lobbyisme i Danmark.

»Udviklingen kræver, at vi får fælles normer og offentlighed omkring partistøtte og lobbyisme, så alle kan få indsigt i, hvordan de politiske påvirkninger er,« siger Ove Kaj Pedersen.