Faglig sejr i Johannesburg

Af | @GitteRedder

Rettigheder for lønmodtagere indgår for første gang i en handlingsplan for bæredygtighed, som forpligter FN’s lande. »Et stort fremskridt,« siger LO-sekretær.

Fagbevægelsen fik en lille sejr med hjem i kufferten fra verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg i sidste uge. For første gang nogensinde optræder lønmodtagerrettigheder i en handlingsplan for bæredygtighed, og topmødets opbakning til fagbevægelsens krav om retten til et arbejde, retten til at organisere sig og retten til at indgå kollektive aftaler er et stort fremskridt, mener LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.

»Fra nu af vil FN’s medlemslande være forpligtet til at arbejde for en forbedring af lønmodtagernes vilkår og rettigheder,« siger Marie-Louise Knuppert og henviser til, at slutdokumentet fra topmødet kædes direkte til Den Internationale Arbejdsorganisations globale mindste-standarder.

Derudover lykkedes det også at få fremhævet de sociale rettigheder og arbejdstagerrettigheder, der blev vedtaget på Det Sociale Topmøde i København i 1995, ligesom det er et fremskridt, at virksomhedernes samfundsansvar nævnes i topmøde-erklæringen.

»Set med faglige briller har topmødet været vellykket, men skal der overhovedet komme noget ud af topmødet, kræver det handling nu og her,« fastslår Marie-Louise Knuppert.

LO-sekretæren udtrykker stor skuffelse over, at den danske regering kun har spillet en central rolle i Johannesburg i kraft af EU-formandskabet.

»Den danske regering har ikke bidraget med nye visioner eller konkrete forslag til, hvordan kløften mellem rige og fattige lande mindskes. Med de drastiske milliardbeskæringer, regeringen gennemfører på udviklings- og miljøbistanden herhjemme, har vi ikke længere nogen ledende rolle i EU og på den internationale scene,« siger Marie-Louise Knuppert.