Faglærte job flyttes til udlandet

Af NET-Redaktionen

Billigere arbejdskraft i udlandet koster nu også faglærte danskere jobbet. En række virksomheder har allerede flyttet funktioner til Asien, og flere vil følge efter, mener ekspert.

Hidtil har det oftest været ufaglærte lønmodtagere, der har måttet vinke farvel til deres job, når virksomheder har flyttet produktion til lande med billigere arbejdskraft. Men fremover vil også funktionærer og højtuddannede være i farezonen.

Ifølge Erran Carmel fra American University, der er ekspert i såkaldt outsourcing, er det i første omgang de store virksomheder, der flytter faglærte job til udlandet. Men han mener, at de små virksomheder vil følge efter.

Således har for eksempel SAS besluttet at flytte et kompliceret billetafregningssystem til Bombay. Med flytningen sparer SAS 50 millioner - og 150 danske arbejdspladser. Maersk har allerede en afdeling i Indien, hvor deres dokumenter bliver digitaliseret, og ingeniørvirksomheden Cowi har et datterselskab i New Delhi, hvor indiske medarbejdere aflæser luftfotografier og landkort.

»Vi må leve af at være dygtigere end alle andre. Vi kan ikke længere leve af produktion. Vi må hele tiden være foran de andre med uddannelse og innovation. Det kræver, at vi forsker mere og prioriterer de områder, hvor vi for eksempel i forvejen har stærke kompetencer,« siger Per Ole front, der er formand for Ingeniørforeningen i Danmark.