Et enstrenget arbejdsmarkedssystem

Af Jan Petersen, arbejdsmarkedspolitisk ordfører (S)

Drop drømmen om det enstrengede arbejdsmarkedssystem og få i stedet forliget om »Flere i arbejde« til at fungere administrativt og økonomisk.

På foredrag om »Flere i arbejde« fortælles en historie om, at det enstrengede arbejdsmarkedssystem er lige om hjørnet. Foredraget holdes, når kommunerne skal informeres om deres nye opgaver i arbejdsmarkedspolitikken, og gentages, når arbejdsmarkedsrådene skal informeres om det nye.  Problemet er blot, at det står der intet om i forliget »Flere i arbejde«, og formuleringer der kunne give anledning til den slags drømme blev meget bevidst fjernet fra de udkast til forligstekst. Så drømmen om, at dette forlig fører direkte til et enstrenget arbejdsmarkedssystem, er en drøm uden dækning i virkeligheden.

Der er nok at gøre med at få dette forlig til at fungere i virkeligheden. Jeg får mange henvendelser om administrative problemer – og eksempler på, at forligets uligheder ikke administreres helt efter hensigten, når det gælder arbejdsløses adgang til at uddanne sig i første arbejdsløshedsår. At tro landets kommuner, om blot få år, overtager arbejdsmarkedspolitikken er naivt, og det uanset størrelsen af de kommuner, der måtte komme ud af en kommunalreform. Arbejdsmarkedet er hamrende uinteresseret i kommunegrænser. At forestille sig et arbejdsmarked uden det reelle partnerskab med faglige organisationer og arbejdsgivere er tilsvarende naivt. I det hele taget er det naivt at forestille sig et arbejdsmarkedssystem, der kan fungere meget bedre end det nuværende. Det findes ikke i andre lande og slet ikke i Holland, hvis jeg ellers kan tro på mine kilder, og de plejer at være ædruelige nok.

Drop drømmen om det enstrengede arbejdsmarkedssystem og få forliget om »Flere i arbejde« til at fungere administrativt og økonomisk.