Erhvervslivet gør tilnærmelser til S

Af | @JanBirkemose

Arbejdsgiverne har fået øjnene op for traditionelle erhvervstemaer fra Socialdemokraterne. Nye meningsmålinger tvinger arbejdsgiverne til politiske helgarderinger, og i den forløbne uge blev det til drinks og overnatning, da Dansk Arbejdsgiverforening var vært for Socialdemokraternes folketingspolitikere.

Selv om erhvervslivet kastede alle sine bolde i de borgerlige partiers kurv ved sidste valg, er kontakten til Socialdemokraterne stadig varm. Ganske vist skilte den borgerlige valgsejr og Socialdemokraternes tur ud i den indflydelsesfattige oppositionsrolle de to parter ad for en periode. Men i den forløbne uge har flere begivenheder vist, at det tidligere regeringsparti atter er på vej til at spille en hovedrolle i erhvervslivets politiske strategi. Den mest synlige understregning af det nye forhold var nok, da 20 socialdemokratiske folketingsmedlemmer i onsdags satte sig til rette i en lejet bus med kurs mod Nordsjælland. Målet var kursusejendommen Egelykke, hvor Dansk Arbejdsgiverforening, DA, bød på middag, drinks og overnatning.

citationstegnDa jeg var erhvervsminister for fire-fem år siden blev jeg nærmest buhet ud, når jeg talte om virksomhedernes sociale engagement. Nu trækker det de helt store overskrifter hos Dansk Industri.
pia gjellerup (S), tidligere erhvervsminister

Både Socialdemokraterne og DA forsøgte inden arrangementet at nedtone betydningen af mødet, men det er første gang, DA inviterer hele den socialdemokratiske folketingsgruppe. Den slags initiativer tager arbejdsgivernes hovedorganisation kun, når formålet har topprioritet. Efter sommeren har meningsmålingerne nemlig vist, at Socialdemokraterne – kraftigt hjulpet på vej af de radikales fremgang – ikke længere er et usandsynligt regeringsparti efter næste valg.

Et andet og måske vigtigere tegn på socialdemokraternes come back blev afleveret tirsdag, hvor 1.000 danske virksomhedsledere var samlet til Dansk Industris årsdag i Bella Center i København. Her var »virksomhedernes sociale engagement«, VSE, et af diskussionstemaerne. Et tema, som har været markedsført af fagbevægelsen og Socialdemokraterne i flere år, men som nu fik anerkendelse og blåstempling på industriens årsdag. 

Engagement bliver en stærk faktor

I en undersøgelse, som Oxford Research har gennemført forud for Dansk Industris årsdag, fremgår det, at virksomhederne i dag i stigende omfang opfatter arbejdet med virksomhedernes sociale engagement som en integreret del af virksomhedernes værdier og konkurrenceevne. Og at virksomhederne vurderer, at betydningen af det sociale engagement i forhold til traditionelle konkurrenceparametre som pris og kvalitet vil stige i fremtiden.

Socialdemokraternes tidligere erhvervsminister og nuværende gruppeformand Pia Gjellerup deltog som tilhører på industriens konference. Hun noterede sig også fokus på virksomhedernes sociale engagement og tolker det som en anerkendelse af Socialdemokraternes evne til at sætte varige spor.

»Da jeg var erhvervsminister for fire-fem år siden, blev jeg nærmest buhet ud, når jeg talte om virksomhedernes sociale engagement. Nu trækker det de helt store overskrifter hos Dansk Industri. Det viser, at tingene flytter sig, og jeg er sikker på, at den udvikling får stadig større dele af erhvervslivet til at opleve, at det er spændende at arbejde sammen med Socialdemokratiet. Fordi vi faktisk kan flytte nogle ting,« siger Pia Gjellerup.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen mener også, at den fremtrædende plads til virksomhedernes sociale engagement på DI’s årsdag er et signal om, at det ikke kun er vigende meningsmålinger for regeringen, der får erhvervslivet til at samarbejde med Socialdemokraterne.

»Netop i forhold til virksomhedernes sociale engagement er der tale om en forskel på de politiske partiers erhvervspolitik. Det er helt klart for alle, at det er Socialdemokratiet og fagbevægelsen, der har været toneangivende på dette område, mens de borgerlige har været nærmest passive.

Erhvervslivet har opdaget, at de er nødt til både at være grønne og røde og benhårde kapitalister, hvis de skal klare sig. Det betyder, at de skal bredere ud, end de traditionelt er vant til, og det er der, Socialdemokraerne kommer ind i billedet,« siger Flemming Ibsen.

Han vil dog ikke undervurdere betydningen af udviklingen i meningsmålingerne.

»Når Dansk Arbejdsgiverforening inviterer hele gruppen, er det, fordi de ved, at Socialdemokraterne kommer til at sætte dagsorden igen. De er klar over, at tingene kan vippe ved næste valg. Selv om det er klart, at politiske beslutninger kun er langtidsholdbare, hvis socialdemokraterne er en del af dem, tror jeg ikke, at folketingsgruppen ville være blevet inviteret, hvis DA var sikre på, at Anders Fogh Rasmussen kunne holde i årevis. Meningsmålinger viser, at et magtskifte ikke længere er helt usandsynligt, og det tager DA bestik af,« siger Flemming Ibsen.

DA på to heste

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen erkender, at DA gerne spiller på to heste for at varetage deres politiske interesser:

»Det er vores opgave at indrette os efter den måde, Folketinget er sammensat på. Du kan godt kalde det en politisk helgardering, for vi kommer ikke uden om, at Socialdemokraterne i dag er i opposition, men vi betragter også partiet som et potentielt regeringsparti.«

Han ønsker dog ikke, at sammenkomsten med Socialdemokraterne skal udlægges som en mistillid til VK-regeringens fremtid.

»Som arbejdsgiverorganisation er de politiske partier vigtige, fordi en stor del af arbejdsmarkedsområdet bestemmes på Christiansborg. Derfor har vi altid haft en løbende og næsten daglig kontakt med partierne. At vi ikke tidligere har inviteret hele den socialdemokratiske folketingsgruppe kan man ikke lægge andet i, end at partiet har siddet i regering meget længe. Og i den periode har det været mest naturligt at tage dialogen med deres ministre og ordfører,« siger Neergaard Larsen.

citationstegnDu kan godt kalde det en politisk helgardering, for vi kommer ikke uden om, at Socialdemokraterne i dag er i opposition, men vi betragter også partiet som et potentielt regeringsparti.
Jørn Neergaard Larsen, Adm. direktør i Dansk arbejdsgiverforening

To år efter VK-regeringen overtog roret, begynder Socialdemokraterne også at kunne nyde effekten af regeringens problemer med at leve op til erhvervslivets forventninger. På DI’s årsdag kunne der spores en usagt utålmodighed med regeringens evne til at skabe skattelettelser, mere forskning og færre administrative byrder. Utilfredsheden blev ikke formuleret direkte af erhvervsspidserne, men blev pakket ind i stærke ønsker om, at der snart sker noget.

Drømmer om tidligere tider

En meningsmåling foretaget af IFO-Analyser for Erhvervsbladet blandt 1.026 små og mellemstore virksomheder i sidste uge viste også, at to ud af tre virksomheder med op til 75 ansatte ikke mener, at deres hverdag er blevet lettere, efter den borgerlige regering kom til magten på løfter om blandt andet regelforenkling.

Resultaterne overrasker ikke arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, som igennem sit arbejde omgås mange erhvervsfolk.

»Det afspejler det, som mange erhvervsfolk siger i det skjulte. I bund og grund trives de bedst under en S-regering. Det skyldes, at de borgerlige alligevel er nødt til ikke at fremstå alt for erhvervsvenlige, når de har magten, og så naturligvis det faktum, at det rent faktisk gik rigtig godt for erhvervslivet under Nyrup-regeringen. Den tid er der mange erhvervsfolk, der drømmer sig tilbage til,« siger Flemming Ibsen.

Netop det vemod pirrede Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft til, da han i sin kongrestale for tre uger siden rakte en hånd frem til erhvervslivet:

»Jeg kan ikke lade være med at undres over, hvad det er for en sær logik, der får erhvervslivets top til at pumpe de borgerlige partier op med tilskud? Socialdemokraterne er faktisk et erhvervsvenligt parti. De progressive erhvervsledere ved jo godt, hvad de prioriterer højest, når det drejer sig om at drive en moderne virksomhed. Det handler jo netop om forskning og udvikling, om en ordentlig infrastruktur og om topkvalificerede medarbejdere, der kan få deres familieliv til at fungere.«