En karriere som fuldblods-tillidsmand

Af Søren Kudahl, sku@lo.dk, og Gitte Redder, gre@lo.dk

Verner Jørgensen har været tillidsmand i næsten 30 år. Han forstår godt, at unge medarbejdere med børn ikke kaster sig over det krævende hverv. Men det bekymrer ham, at interessen for politik bliver mindre og mindre.

For 43 år siden blev Verner Jørgensen ansat som smed på MAN B&W Diesel i København. På virksomheden, der udvikler og producerer dieselmotorer, blev han efter få år valgt til tillidsrepræsentant, og når han i dag skal gøre status over sit arbejdsliv, har han gjort karriere som tillidsrepræsentant. Sammenlagt er det blevet til næsten 30 år som tillidsmand. Lige nu repræsenterer Verner Jørgensen over 200 smede og en håndfuld elektrikere, mens specialarbejderne og HK’erne har valgt deres egne tillidsrepræsentanter.

De seneste syv år har Verner Jørgensen været tillidsrepræsentant på fuld tid og fuld løn. Og han er en fuldblods-tillidsmand i den forstand, at han lever og brænder for jobbet.

»Jeg har rigeligt med arbejdsopgaver til 37 timer om ugen. På så stor en arbejdsplads er der meget papirarbejde, og det sluger meget tid at kontrollere lønsystem og akkord, tage sig af sikkerhedsarbejde og forhandle alt muligt på plads i samarbejdsudvalget,« fortæller Verner Jørgensen.

Ud over de klassiske opgaver oplever Verner Jørgensen, at medlemsplejen og de sociale opgaver sluger mere og mere tid.

»Folk kommer rendende og forventer at få rådgivning om familieproblemer, børnepasning, boligproblemer og skilsmisseforhandlinger. Vil du være en god tillidsmand, der tager medlemmernes problemer alvorligt, må du lytte og rådgive i stedet for bare at henvise til rådhuset,« fastslår Verner Jørgensen og føjer til, at de familiemæssige problemer ofte spidser til på hans arbejdsplads, fordi medarbejderne arbejder på treholdsskift og derfor presses på hjemmefronten.

Han anbefaler fagbevægelsen at arbejde mere med begrebet »den sociale tillidsrepræsentant«, fordi det bliver mere og mere udtalt, at tillidsrepræsentanten – ud over at forhandle løn- og arbejdsvilkår – også skal være socialrådgiver.

Verner Jørgensen praktiserer sit tillidsmandshverv ud fra en filosofi om, at »tillidsmanden er på valg hver eneste dag«. Hvis man skal være tilfreds med sig selv, og medlemmerne skal være tilfredse med ens indsats, så kræver det indblik og overblik og mod til at skære igennem.

»En lang faglig karriere giver en robusthed og erfaring, så man sjældent er i tvivl om løsningen af problemerne. Jeg er aldrig blevet udfordret med modkandidater til tillidsmandsposten, men det behøver ikke betyde, at folk er vilde med mig på posten, men mere skal tolkes som, at de ikke selv er vilde med det faglige arbejde,« siger Verner Jørgensen.

At unge mennesker med børn sjældent kaster sig over en tidskrævende faglig karriere, forstår han godt. Til gengæld beklager han, at medarbejderne de sidste mange år er blevet mindre og mindre interesserede i politik.

»De er skide ligeglade og gider ikke diskutere politik på arbejdspladsen. De vil kun diskutere egne forhold, løn og arbejdsvilkår, mens de er sløve, når det gælder politisk engagement. Det er trist, og jeg kan godt være nervøs for, hvordan arbejderbevægelsen klarer sig fremover, hvis det ikke ændrer sig.«