En duft af opsving breder sig over landet

Af

Ledigheden falder i den kommende tid, og flere virksomheder er igen parat til at investere i opgaver og mennesker. Det vurderer medlemmer af landets beskæftigelsesråd i en ny undersøgelse. Men trods lunere vinde tør de ikke afblæse krisen helt. Flere melder om strukturelle problemer på deres lokale arbejdsmarked.

Foto: Foto: Pia Hansen/Scanpix

VENDEPUNKT »Hvis jeg var pessimist nu, så var jeg en bandit!«

Karl Højhus Jeppesen er en glad mand i denne tid. Han repræsenterer Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i beskæftigelsesrådet i Herning. Og han kalder stemningen på det midtjyske arbejdsmarked ’meget optimistisk’ og slår uden omsvøb fast, at krisen på heden er slut for denne gang.

»Der er grund til at være optimist for de kommende otte-ti år. Vi har da haft stor krise, men nu kan vi fornemme, at det går den rigtige vej,« siger Karl Højhus Jeppesen.

»Vi kan fornemme, at der er god gang i beskæftigelsen. Der er ikke mange ledige mere, og de faglærte er stort set i gang,« siger han. Og dermed sætter Karl Højhus Jeppesen ord på den følelse af optimisme, som lige nu gennemsyrer de lokale arbejdsmarkeder i landets kommuner.

Ifølge en ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 har gennemført blandt medlemmer af landets beskæftigelsesråd (LBR), er der en sikker fornemmelse af, at Danmark er på vej ind i en periode med mere gang i virksomhederne og lavere ledighed.

295 lokale arbejdsgivere, fagforeningsfolk og politikere deltager i undersøgelsen. 58 procent angiver, at deres lokale arbejdsmarked er ’på vej mod en forbedring i forhold til det nuværende niveau’. Kun fem procent tror, at krisen bliver værre end i dag.

Stemningen er ved at skifte

I går viste de seneste ledighedstal fra Danmarks Statistik, at bruttoledigheden i juli udgjorde 5,7 procent af arbejdsstyrken. Og under præsentationen af regeringens økonomiske redegørelse tirsdag sagde indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R), at ’vi er netop gået ind i det halvår, hvor vi forventer, væksten kommer.'

Samme dag præsenterede finansminister Bjarne Corydon (S) regeringens finanslovsforslag, hvor også han noterede et ’stemningsskift’ på både arbejds- og boligmarkedet.

Finansministeren fremlagde tal, der viste, at selv om Danmark i årets første seks måneder havde en negativ vækst på 0,5 procent, forventer regeringen, at 2013samlet set ender med en vækst på 0,2 procent af BNP.

Offentlige byggerier trækker læsset

I Herning bygger Karl Højhus Jeppesen sin optimisme på store offentlige byggerier, som, han mener, vil trække Midt- og Vestjylland op i de kommende år.

»Først er der regionshospitalet i Viborg; så er der sygehuset i Gødstrup; og så er der motorvejen mellem Holstebro og Herning. Alene de tre projekter betyder, at der skal bruges syv-ni milliarder kroner på offentlige byggerier. Derudover er der også en række projekter fra kommunernes side, som sætter yderligere gang i hjulene,« siger han.

I Ballerup vurderer LO’s repræsentant i beskæftigelsesrådet, Svend Troelsen, at stemningen på det lokale arbejdsmarked er ’neutral’, men han har ligesom regeringstoppen den samme fornemmelse af, at krisen bevæger sig væk fra Danmark.

»Antallet af offentlige fyringer er ved at være nået dertil, hvor man kan komme. Der begynder at komme lidt optimisme, og når jeg hører, hvad andre siger inden for det private, så sker der noget,« siger han og fortsætter:

»Der er nogle, der godt vil gøre noget, og det ser ud som om, der er knap så mange tomme butikker, når man kører rundt. Men det er kun en fornemmelse. Jeg har ikke tal eller statistik, der dokumenterer det,« siger Svend Troelsen.

På vej op fra bunden

Tilsyneladende står han ikke alene med sin fornemmelse. Kun 18 procent af deltagerne i undersøgelsen beskriver stemningen på arbejdsmarkedet som pessimistisk.

Til sammenligning vurderer 36 procent, at stemningen er enten ’meget optimistisk’ eller ’noget optimistisk’.

En af optimisterne er Vagn Fogtmann, DA’s medlem af beskæftigelsesrådet i Halsnæs.

»Vi er på vej den rigtige vej. Vi er på vej væk fra bunden af krisen,« vurderer Vagn Fogtmann. Han er ansat i et vikarbureau, som primært koncentrerer sig om byggeri- og anlægsbranchen.

Mandag gik entreprenørfirmaet Pihl & Søn dog konkurs, og Vagn Fogtmann påpeger, at det i skrivende stund er uvist, hvilken betydning det får for byggebranchen. Men overordnet vurderer han, at der er så mange aktiviteter i gang, at der er grund til at tro på bedre tider.

Mørke skyer over Fyn

Stigende aktivitet er formentlig også forklaringen på, at kun 18 procent vurderer, at ledigheden om tre måneder stiger i forhold til i dag.

47 procent af respondenterne vurderer derimod, at ledigheden om tre måneder vil være lavere end i dag.

En af dem er Odenses socialdemokratiske rådmand i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Peter Rahbæk Juel. Men trods bedre udsigter på den korte bane ser han med stor alvor på beskæftigelses- og aktivitetssituationen på Fyn i hvert fald i det næste års tid.

»Det kan godt være, det går fremad, men vi kommer ikke bare sådan tilbage til situationen, som vi kendte den i nullerne. Der er nogle strukturelle udfordringer, vi skal have løst. Der er hårdt arbejde forude, og vi er pinligt bevidste om de faktiske forhold,« siger Peter Rahbæk Juel.

Han påpeger, at krisen har været hård, ikke bare ved Odense, men ved hele øen. Især på grund af lukningen af Lindø Værftet. Siden 2005 har Odense mistet næsten halvdelen af sine industriarbejdspladser.

Dertil kommer, at selvom Odense let burde kunne tiltrække højtuddannet arbejdskraft, ligger universitetsbyen kun på landsgennemsnittet målt på andelen af højtuddannede i forhold til det generelle indbyggertal.

Peter Rahbæk Juel vurderer, det kan blive et problem for igen at skabe vækst på Fyn.

»Jeg mener ikke, at vi er uden muligheder, men vi har et langt og sejt arbejde at gøre. Krisen har kostet hver sjette private arbejdsplads på Fyn, og nye job er ikke kommet i samme omfang, som de er forsvundet. Vi kan se, vi har nogle udfordringer i at få noget vidensinput ind i erhvervslivet, så vi kan få vækst igen,« siger Peter Rahbæk Juel.

Struer er også presset

Forleden meldte landets største fagforbund 3F ud, at antallet af ledige medlemmer i 3F’s industrigruppe er det laveste siden juli 2008, altså lige før finanskrisen brød ud.

Det skal ses i sammenhæng med, at 75.000 industrijob er forsvundet i den periode og kunne tyde på, at 3F’erne har været gode til at finde beskæftigelse i andre brancher.

Men det store tab af arbejdspladser vidner om strukturelle udfordringer på arbejdsmarkedet. Og dem kan Anni M. Svinth, som repræsenterer LO i det lokale beskæftigelsesråd i Struer, nikke genkendende til.

»Problemet er, at der er for få arbejdspladser for ufaglærte. De forsvinder. Og så har man for få faglærte, der kan tage over. Det matcher simpelthen ikke,« siger Anni M. Svinth. Hun beskriver stemningen på Struers arbejdsmarked som præget af ’pessimisme’.

»Der er kommet flere i arbejde på det seneste, men det ser skidt ud i vores område. B&O fyrede en del, og slagteriet er også lukket. Så jeg er ikke så optimistisk igen for Struer,« siger hun og fortsætter:

»Vi har også en forfærdelig masse på kontanthjælp og en del unge arbejdsløse. Vi mangler nogle arbejdspladser, som kan trække nogle ufaglærte.«

Bekymring for de unge

På Frederiksberg vurderer DA’s medlem af beskæftigelsesrådet, Kjeld Petersen, at der er ved at komme gang i hjulene igen. Til daglig er han direktør i et vikarbureau og har derfor en bred kontaktflade til erhvervslivet i hovedstaden.

»Folk kommer i stigende grad i job. Det er min egen oplevelse, når jeg taler med virksomhederne. De er mere optimistiske generelt, men det svinger lidt fra branche til branche,« siger han.

Alligevel er der især en torn i rosenbusken, som prikker i Kjeld Petersens øje – nemlig den stigende ungdomsarbejdsløshed. Ifølge de seneste tal står 10,2 procent af de unge mellem 25 og 29 år uden job.

Frederiksberg har mange nyuddannede unge. Og Kjeld Petersen frygter, at mange af dem bliver tabt i disse år.

»Der er ikke job nok til de unge i dag. Sådan har situationen set ud i noget tid. Når virksomheder skal søge efter medarbejdere, er de nok tilbøjelige til at vælge det sikre, fordi de kigger på økonomi og omkostninger. Så det gør det lidt vanskeligt for de unge,« siger Kjeld Petersen.

Ingen bobler i Nordsjælland

I Rudersdal Kommune, der ellers traditionelt klarer sig godt på ranglister over danske kommuner, er stemningen lige nu også ’noget pessimistisk’. I hvert fald ifølge Anne Christiansen, som repræsenterer AC i beskæftigelsesrådet. Hun er overbevist om, at krisen endnu ikke er slut i det nordsjællandske smørhul:

»Der sker ikke noget i Rudersdal på erhvervsområdet. Der er ikke noget, der bobler og syder,« siger hun.

Anne Christiansen forventer, at ledigheden i kommunen vil stige svagt over de kommende måneder. Det skyldes primært, at Rudersdal har mange små virksomheder. Og de har efter hendes vurdering ikke den tilstrækkelige størrelse til for alvor at booste væksten.

»Selvfølgelig er der en enkelt, der stikker ud, og som vokser, men de fleste er for små og sig selv nok,« siger Anne Christiansen.