STORE FISK

DF foreslår målrettet kædeansvar

Af | @Ulrik_Offersen

De store entreprenører skal holdes i kort snor, men Hr. og Fru Danmark skal ikke være omfattet af regler om kædeansvar, mener Dansk Folkeparti. Forslaget om et såkaldt begrænset kædeansvar bakkes op i fagbevægelsen.

Dansk Folkeparti vil skærpe kontrollen med firmaer, der arbejder på store byggerier, mens Hr. og Fru Danmark skal friholdes.

Dansk Folkeparti vil skærpe kontrollen med firmaer, der arbejder på store byggerier, mens Hr. og Fru Danmark skal friholdes.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto

Det er de store fisk på markedet, der skal holdes øje med, når det handler om at sikre ordentlige forhold og undgå fusk i byggeriet. Det mener Dansk Folkeparti, der i øjeblikket arbejdet på et lovforslag om kædeansvar.

»Det skal være sådan, at en professionel entreprenør ikke bare ansætter en virksomhed, der fusker. Der skal være kontrol med de forskellige underleverandørfirmaer. Med et kædeansvar gør vi mere ud af at kontrollere de forskellige led,« siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører i Dansk Folkeparti.

Hvis du laver en aftale med en murermester, der står for det hele og laver aftaler med en tømrer og en VVS’er, skal du ikke stå med ansvaret for, om murermesteren hyrer firmaer, der ikke er helt rene i kanten. Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører, Dansk Folkeparti

Men der er tale om et kædeansvar med begrænsninger. For den almindelige dansker skal ikke rammes af de strammere regler.

»Hvis du som bygherre står for at lave forbedringer på dit eget hus og laver en aftale med en murermester, der står for det hele og laver aftaler med en tømrer og en VVS’er, skal du ikke stå med ansvaret for, om murermesteren hyrer firmaer, der ikke er helt rene i kanten. Det har hr. og fru Danmark ikke overblik over, og de skal ikke komme i klemme,« siger han.

Regeringen skal i arbejdstøjet

Og det er der god fornuft i, mener Gunde Odgaard, sekretariatsleder for de syv LO-forbund i BAT-kartellet.

»Vi kan ikke forvente, at danskerne er eksperter udi byggebranchen. Så det er den hovedentreprenør, som familien Danmark hyrer, der skal stå med ansvaret. Det er kun rimeligt, at almindelige danskere ikke skal stå med det ansvar,« siger han.

Vi skal i gang med at diskutere, hvordan vi udformer det danske kædeansvar i stedet for at diskutere, om vi skal have et kædeansvar. Gunde Odgaard, sekretariatsleder, BAT-kartellet

Gunde Odgaard glæder sig over, at politikerne begynder at blive konkrete, når det handler om kædeansvar inden for byggeriet.

»EU har bestemt, at der indenfor byggeriet skal være et kædeansvar. Så vi skal i gang med at diskutere, hvordan vi udformer det danske kædeansvar i stedet for at diskutere, om vi skal have et kædeansvar. For det kommer til at ske. Regeringen skal også i den grad trække i arbejdstøjet,« siger Gunde Odgaard.

Bent Bøgsted vil endnu ikke komme ind på, om det eksempelvis er en konkret beløbsgrænse, der skal afgøre, om et byggeri skal være omfattet af kædeansvar. Det er også for tidligt at slå fast, om forslaget skal gælde på offentlige byggerier. Bent Bøgsted understreger dog, at han gerne ser, det bliver tilfældet.