SMØG ÆRMERNE OP

Det nye LO-hold står på en brændende platform

Den nyvalgte LO-ledelse skal trække i arbejdstøjet med det samme. Bliver storfavoritten Lizette Risgaard ny LO-formand, skal hun sammen med Arne Grevsen og sit nye hold først og fremmest levere en trepartsaftale og muligvis et ægteskab med FTF. Men der er også forventninger om en friskere tone, mere synlighed og ikke mindst at skaffe flere medlemmer.

Lizette Risgaard og Arne Grevsen skal meget hurtigt i arbejdstøjet, når de tirsdag sandsynligvis bliver valgt til formand og næstformand for LO. LO står med egne ord på ”en brændende platform” med et væld af udfordringer.

Lizette Risgaard og Arne Grevsen skal meget hurtigt i arbejdstøjet, når de tirsdag sandsynligvis bliver valgt til formand og næstformand for LO. LO står med egne ord på ”en brændende platform” med et væld af udfordringer.

Foto: Foto: Frederik Jimenez

Tirsdag vælges ny formand og fire nye næstformænd, der skal stå i spidsen for knap en million lønmodtagere i LO frem til 2019.

Og lad det være sagt med det samme. Det nye LO-hold kommer på overarbejde de næste fire år. Bunker af svære arbejdsopgaver og udfordringer venter forude.

LO skriver det selv sort på hvidt i en ærlig kongresrapport, der ligger fremme på kongressen i Aalborg. Her står der:

»Fagbevægelsen står på en brændende platform. Fagbevægelsen er udfordret, men fagbevægelsen har stadigvæk betydelige muligheder for at fortsat at være en central varetager af lønmodtagernes interesser og en samfundsbærende institution i forhold til udviklingen af arbejdsmarkedet og velfærdssamfundet. De muligheder skal fagbevægelsen gribe og dermed indfri de brændende ambitioner, som fagbevægelsen har på medlemmernes vegne«.

Det bliver højst sandsynligt et ledelseshold på fem mennesker, der havner på den brændende platform. Nemlig LO’s nuværende næstformand Lizette Risgaard, nuværende gruppeformand i 3F Arne Grevsen, LO-sekretær Ejner K. Holst, forbundssekretær i FOA Nanna Højlund samt formand for LO Hovedstaden, Morten Skov Christiansen.

Fagbevægelsen er en social bevægelse, og vi har en forpligtelse til at gøre noget for dem, der har det svært. Dennis Kristensen, formand for FOA

Opgaver til fire år

Listen af opgaver på den brændende platform er lang som fire onde år. Spørger man rundt blandt fagbevægelsens topfolk, hvilke opgaver Lizette Risgaard & Co skal løse, kommer der en nogenlunde enslydende remse:

De skal lande en trepartsaftale, hvor lønmodtagerne får konkrete gevinster. En aftale vil vise, at LO er parat til at tage samfundsansvar og bliver regnet for noget ved musikken.

De skal sikre flere praktikpladser og flere penge til uddannelse. Samt mere uddannelse både til den ufaglærte sosu-hjælper og den faglærte tekniker.

De skal understøtte kampen mod social dumping, så Ryanair, byggefirmaer, Nemlig.com, restauranter og gartnerier ikke fremover lykkes med at underbetale udenlandske arbejdere og dermed presse danske lønninger ned.

De skal bidrage til at vende medlemsudviklingen, så ufaglærte og faglærte, unge og ældre melder sig ind og ikke ud af LO-forbund som 3F, HK og Fødevareforbundet NNF.

De skal få sat fut i fusionen mellem FTF og LO, så sammenlægningen bliver til virkelighed og ikke bare ord.

Og så er der alle de andre opgaver som at få flere lønmodtagere især i den private servicebranche dækket af overenskomster og bide sig fast i haserne på Venstre-regeringen, så der bliver gjort mere for især arbejdsmiljø og ligestilling.

Endelig er der diskussionen om globaliseringen og EU, der på mange måder sætter det danske arbejdsmarked under et voldsomt pres. Sig for eksempel lovbestemt minimumsløn til en fagforeningsleder i LO-familien, og man risikerer at blive pandet ned.

Fagbevægelsens største udfordring? Fagbevægelsen selv! Læs hvad syv meningsdannere ser i krystalkuglen.

LO skal også arbejde for ikke-medlemmer

FOA-formand Dennis Kristensen tøver ikke med at udpege gennemførelsen af ægteskabet mellem FTF og LO som den nye ledelses allerfornemste opgave.

»Hovedopgaven for LO’s nye ledelse bliver at udarbejde grundlaget for fusionen og så få gennemført den,« siger han til Ugebrevet A4 og er helt på linje med forbundsformændene fra Teknisk Landsforbund, HK, Fødevareforbundet NNF og Socialpædagogernes Landsforbund. Med en enstemmig vedtagelse på LO-kongressen om at arbejde henimod en sammenlægning, skal der lægges alle kræfter i det, mener alle.

Men Dennis Kristensen fremhæver, at også andre påtrængende opgaver står i kø.

»LO kommer igen til at beskæftige sig med de svageste i Danmark, også dem, som står uden for arbejdsmarkedet. Vi skal også forsvare dem, der ikke er vores medlemmer. Igennem de seneste ti år har der været en lang række reformer, der har gjort livet hårdt for mange, og dem må vi ikke glemme,« siger Dennis Kristensen, og slår fast:

»Fagbevægelsen er en social bevægelse, og vi har en forpligtelse til at gøre noget for dem, der har det svært.«

Endelig fremfører FOA-formanden, at det er afgørende, at Lizette Risgaard bærer en trepartsaftale hjem, som sosu-hjælperen i Nordjylland og butiksassistenten på Fyn kan klappe af, fordi de kan se, at de får et udbytte.

»Udover at en trepartsaftale skal vise, at vi tager medansvar for velfærd og samfundsøkonomi og så videre, skal den også have nogle konkrete resultater for lønmodtagerne, som de kan forstå. Og her er uddannelse vigtig,« siger han.

Den nye ledelse skal komme i stødet for at få regeringen og arbejdsgiverne til at forstå, at arbejdsmiljøet skal blive bedre. Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF

Næppe en ’happy end’

I det hele taget er succeskriteriet for den nye LO-ledelse, at den bærer en trepartsaftale hjem – altså en aftale mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere. Det rider fagbevægelsens top som en mare, at de måtte gå tomhændet hjem, da Helle Thorning-Schmidts regering og fagbevægelsen ikke kunne finde ud af det i 2012.

Det vil være en katastrofe, hvis trepartsaftalen falder til jorden igen, for det vil udstille, at fagbevægelsen ikke vil tage samfundsansvar, lyder advarslen fra blandt andre forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen.

Fra talerstolen på LO-kongressen sagde han, at han ikke tror på en ’happy end’ på trepartsforhandlingerne. Og slet ikke med en borgerlig regering, der ikke holder sig tilbage for at bide fagbevægelsen i struben.

»Vi må indstille os på at klippe en hæl og en tå. Men vi møder op. Alternativet er værre, og at beslutningerne træffes hen over hovedet på os,« mener Claus Jensen.

Lizette skal i stødet for arbejdsmiljøet

Udover at forhandle en trepartsaftale hjem mener formand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, at den nye ledelse skal sætte kampen mod social dumping og et bedre arbejdsmiljø øverst på dagsordenen.

»Den nye ledelse skal komme i stødet for at få regeringen og arbejdsgiverne til at forstå, at arbejdsmiljøet skal blive bedre. Med det pres og den effektivitet, der er i dag, kan man altså ikke holde til at arbejde til man er 70 år,« pointerer Ole Wehlast.

Social dumping skal skrives ind i historiebøgerne som et afsluttet kapitel. Morten Skov Christiansen, formand for LO Hovedstaden

Smid det støvede brand på lossepladsen

Forbundsformand i Teknisk Landsforbund, Lone Engberg Thomsen, mener, at den nye ledelse skal have en skarpere kant til den borgerlige regerings politik. Og så efterlyser hun lidt modernitet i måden at kommunikere og brande LO på.

»For mig at se er det en vigtig opgave at skabe en anden bevidsthed om, hvad LO er. Mange ser LO som en støvet og måske lidt ligegyldig organisation. Derfor skal vi have en ny frisk måde at fortælle om fagbevægelsen på. Vores værdier er de samme, men de skal ud over rampen på en anderledes måde,« mener hun.

Lone Engberg Thomsen er overbevist om, at en ny ledelse og en ny branding også kan bidrage til at få flere lønmodtagere til at organisere sig.

I selen for at få flere medlemmer

Formand for LO Hovedstaden, Morten Skov Christiansen, der stiller op til at blive næstformand for LO, pointerer, at det vil være en mærkesag for ham at få bremset medlemstabet i LO-forbundene.

I de næste fire år regner LO-toppen med at miste 80.000 kontingentbetalende medlemmer, men det  pessimistiske regnestykke vil han meget gerne gøre til skamme.

»Vi må i højere grad anerkende, at medlemstabet er et stort problem. LO må lægge sig endnu mere i selen for at understøtte forbundenes arbejde med at fastholde og skaffe nye medlemmer,« siger Morten Skov Christiansen, og fortsætter:

»Der er faktisk medlems-fremgang i en del lokalafdelinger af forskellige forbund. Det er lyspunkter, som siger mig, at det ikke er nogen umulig opgave at gøre noget,« siger han.

Derudover vil den 33-årige Morten Skov Christiansen, der tidligere har været ansat i Dansk Metal og LO, også sætte en stopper for, at polakker, rumænere og andre udlændinge bliver groft udnyttet på det danske arbejdsmarked og dermed presser danske løn- og arbejdsforhold.

»Social dumping skal skrives ind i historiebøgerne som et afsluttet kapitel. Vores børn skal ikke vokse op og se udenlandsk arbejdskraft blive udnyttet i en grad som nu,« siger han.

Fagbevægelsen har aldrig fået noget forærende men har skullet slås for tingene. Og det vil vi fortsætte med at gøre Ejner K. Holst, LO-sekretær

Ikke bleg for mediernes rampelys

Forbundssekretær i FOA Nanna Højlund stiller op til næstformand i LO, og alt tyder på, at hun bliver valgt. Når hun først har den kasket på, forsikrer hun, at der skal sættes turbo på arbejdet for ligestilling, men også for at få bugt med det faldende medlemstal.

»Vi kan rette op på det. Vi skal simpelthen ud og fortælle om fagbevægelsen på en måde, så det giver mening. Det nytter ikke at tale om dem inde bag lukkede døre. Fællesskabet skal være synligt. Og det er det ikke, hvis vi i fagbevægelsen lukker os inde med bunker af papir,« siger hun.

Mona Striib, som er næstformand for FOA, lægger også vægt på, at det nye LO-hold vrisser lidt mere.

»Der er brug for en mere udadvendt stil, hvor vi kan råbe højt og få indflydelse og større folkelig opbakning.«

Nanna Højlund vil ud på arbejdspladserne og debattere med lønmodtagerne. Men hun er heller ikke bleg for mediernes rampelys.

»Man skal ud, hvor det sker, og man skal snakke med folk. Og det er også noget, der kendetegner Lizette Risgaard,« siger hun.

Ejner klar til brændende platform

Nuværende LO-sekretær Ejner K. Holst fortsætter i ledelsen men skifter titel til næstformand. Og han er klar over, at en ny ledelse blandt andet står over for udfordringen med et faldende medlemstal ude i forbundene. Men han mener, at fagbevægelsens udfordringer kan overvindes.

»Vi har jo altid stået på en brændende platform. Fagbevægelsen har aldrig fået noget forærende, men har skullet slås for tingene. Og det vil vi fortsætte med at gøre,« slår Ejner K. Holst fast.

Han vil sammen med den nye ledelse sørge for, at den faglige aktivisme i LO’s fagforbund vil fortsætte, og i endnu større omfang.

»Vi skal sørge for at fagbevægelsen kommer ud på arbejdspladserne. Ud til lønmodtagerne. Og det vil vi som hovedorganisation facilitere rammerne til,« siger Ejner K. Holst.