VANDRING

»Der fødes lige nu en hel generation af sjovttalende, unge Czeslaw’er«

Af | @andreasbay

Den polske vandrende arbejdstager er blevet en tilbagevendende figur i den politiske debat. Et billede på den lavtlønnede europæer, der i krisens kølvand har lagt pres på arbejdsmarkedet. Polsk-danske Czeslaw Spiewa sætter musik til debatten.

Czeslaw Spiewa - på dansk 'Czeslaw synger"

Czeslaw Spiewa - på dansk 'Czeslaw synger" Foto:

»I Polen synes de, at jeg taler sjovt polsk. Men der fødes en hel generation lige nu i Holland, Tyskland, Storbritannien, Danmark og Sverige – en hel generation af sjovttalende, unge Czeslaw’er.«

Czeslaw Mozil er født i Polen, men er vokset op i Taastrupgård og Brøndby Strand med sine polsk-ukrainske forældre.

Med det polsk-danske band 'Czeslaw Spiewa' ('Czeslaw synger') er han blevet et stort navn i Polen, hvor han blandt andet har været X-Factor-dommer.

Særligt for Czeslaw Spiewas nyeste album er sangenes fokus på livet for de to millioner polakker, der bor uden for Polens grænser.

I dette interview med magasinet Notat fortæller Mozil om sin både spydige og kærlige 'hyldest til emigranterne':

LÆS MERE: Musikalsk revser, budbringer og provokatør (eksternt link)

Du kan også opleve Czeslaw live. Oplysningsforbundet DEO afholder 22.-25. april en række 'debatkoncerter' i Odense, Aarhus, Aalborg og København under temaet 'Polakker på vandring'.

Arrangementerne består af en minikoncert med bandet Czeslaw Spiewa kombineret med debat med danske forskere og Czeslaw Mozil om den polske vandrer og det danske arbejdsmarked.

Dette er en ekstern historie, som Ugebrevet A4 vurderer som interessant for vores læsere. Vi har ikke foretaget egen research af betydning, men opfordrer til, at den oprindelige kilde opsøges.