Den kreative klasse deler sig i to partier

Det Radikale Venstre er sprækket så eftertrykkeligt, at partiet lige nu nærmer sig spærregrænsen i meningsmålinger. Så galt går det næppe, men det er sandsynligt, at den radikale leder Marianne Jelved må vænne sig til at kalde Ny Alliances leder Naser Khader for storebror. Det er især de to – og deres holdninger til statsministre og ekstreme muslimer – der deler de to radikale partier.

RADIKALT SKIFTE Mandag den 7. maj 2007 bliver en af den slags datoer, der skal læres udenad af fremtidens studerende i statskundskab. Mange af dem vil måske oven i købet genkende datoen som den dag, deres eget parti opstod. Det er de højtuddannede, de kreative, de globalt orienterede og de, der ikke er bange for forandringer, der lige nu klikker sig ind på medlemslisten hos Ny Alliance (NA). De plejer at stemme radikalt, socialdemokratisk, konservativt eller på Venstre.

Ny Alliances fællesskab bygger på en kombination af social ansvarlighed, stram økonomisk politik og et venligt blik på EU. Og så på ønsket om at fjerne den plet på det politiske danmarkskort, der hedder Dansk Folkeparti – uden at slække på den stramme indvandringspolitik. Det viser en helt ny måling foretaget af Analyse Danmark for A4 blandt 4.260 repræsentativt udvalgte vælgere mellem 18 og 70 år – og hvoraf 706 ville stemme på Ny Alliance, hvis der var folketingsvalg nu.

En af Danmarks mest erfarne valgforskere, professor emeritus fra Aarhus Universitet Ole Borre vurderer, at Ny Alliance ligger »et oplagt, godt sted«.

»I forhold til fordelingspolitik ligger partiet lidt til højre, hvilket er helt i pagt med, at vi bliver mere og mere velhavende. Værdipolitisk ligger partiet lidt til venstre, hvilket passer fint med, at flere og flere bliver højtuddannet. Noget tyder på, at Ny Alliance har godt fat i den kreative klasse.«

Medstifter af NA og tidligere repræsentant for de radikale i Europa-Parlamentet Anders Samuelsen sammenligner fællesskabet i NA med et middagsselskab, hvor man taler i timevis med fornuftige folk, der er enige om det meste.

»Og så viser det sig, at den ene stemmer på Venstre, den anden på SF og den tredje på S – og alligevel er vi stort set enige om, hvordan man skal håndtere globaliseringen og så videre. I Ny Alliance samler vi den del af de andre partiers vælgere, der i mange år ikke har følt, at de kunne gå nogen steder hen, fordi den politiske debat har været fastlåst.«

A4’s analyse af den nye vælgergruppe viser da også, at de er en lige så broget flok som dem, der befolker Anders Samuelsens middagsselskaber. Hver fjerde kommer fra Venstre, 22 procent fra de radikale, 19 procent fra Socialdemokraterne og 15 procent fra de konservative. Plus et par vildfarne folk fra fløjene.

Hvordan det skal lykkes at holde sammen på det blandede middagsselskab, vil vise sig i den kommende tid. Det første område, hvor nogle NA-tilhængere vil falde fra, bliver inden for skattepolitikken, vurderer professor og valgforsker ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen.

»Jeg har meget svært ved at se NA som et midterparti, hvad det økonomiske angår. Nogle af de vælgere, de har stjålet fra S, vil ikke være glade for skattepolitikken, når det går op for dem, hvad det vil have af konsekvenser at sænke skatten til 40 procent. Og dropper Ny Alliance den politik, så er der nok en del VK-vælgere, der vil blive skuffede.«

Det dilemma ryster ikke Anders Samuelsen.

»Jeg er sikker på, at vores vælgere kan gennemskue den der skræmmedagsorden, der går ud på, at hver gang man sænker skatten, så dør mennesker ude i rendestenen. Sådan er virkeligheden ikke, og det ved folk generelt også godt.«

Tak til Pia

A4’s analyse levner ingen tvivl om, at Ny Alliance især kan takke Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard for den enorme tilslutning blandt danskerne. Hele 43 procent af de nye vælgere siger, at ønsket om at stække Dansk Folkeparti er den vigtigste årsag til, at de ville stemme på Ny Alliance, hvis der var folketingsvalg nu.

Valgeksperterne mener da også, at NA har lagt sig et klogt sted i indvandrerpolitikken. Den rammer nemlig lige ned i de ambivalente holdninger, som et stort flertal af danskerne har til de nye danskere, mener Jørgen Goul Andersen:

»Her har du et parti, der ikke på nogen måde kan beskyldes for at være befolket af halal-hippier, men som samtidig tager klart afstand fra Dansk Folkeparti. Danskerne har på den ene side en betydelig solidaritet med verdens flygtninge og de nye danskere – men samtidig en betydelig bekymring over de problemer, som indvandringen giver anledning til, og det er lige der, Ny Alliance lægger sig.«

Da regeringen strammede op over for tilstrømningen af ikke-vestlige indvandrere, stod fem ud af seks vælgere bag. Derfor gør Ny Alliance også klogt i at holde fast i, at de stramninger ikke skal rulles tilbage, vurderer Jørgen Goul Andersen.

Mens solen skinner på Ny Alliance, så er der mørke skyer over Det Radikale Venstre. Var der folketingsvalg i morgen, ville radikale få 2,8 procent af stemmerne ifølge A4’s undersøgelse. Da partiet ved valget i 2005 fik 9,2 procent, ville der med andre ord blive tale om en gigantisk nedtur. Valgforsker Ole Borre siger:

»Hvis radikale kommer ned i nærheden af spærregrænsen, vil det med stor sikkerhed udløse et mindre oprør i partiet.«

De frafaldne radikale vælgere vil især vandre over til Ny Alliance. Ifølge A4’ s undersøgelse vil ikke færre end 39 procent af dem, der i 2005 stemte radikalt, nu stemme på NA. Herom siger næstformand i folketingsgruppen og tidligere minister Margrethe Vestager:

»Jeg tvivler på, at de tal, vi ser for tiden, viser det sande billede. Der er for tiden ikke bare tale om en storm fra vest hen over det politiske landskab – der er flere tornadoer i gang på en gang. Før vinden løjer af, vil jeg være meget forsigtig med at udtale mig.«

Hun håber, at den politiske debat snart kommer til at handle mere om politik frem for om strategi og personer.

»Indtil videre er Ny Alliance mere en følelse end et parti. Så længe vi og vælgerne ikke ved, hvad partiet står for, så er det svært at få en ordentlig politisk diskussion,« siger Margrethe Vestager.

Hun afviser, at humøret i folketingsgruppen er på nulpunktet. Det samme gør finansordfører Morten Helveg Petersen:

»Det er klart, at mundvigene hænger på os for tiden over de dårlige målinger. Men jeg vil gerne understrege, at vi også ser nogle muligheder. Det store opbrud blandt vælgerne tyder på nogle strømninger, som vi måske også kan fange.«

Ifølge A4’s undersøgelse ser hver tredje i den resterende del af det radikale vælgerkorps gerne, at partiet rykker tættere på Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti. Kun 1 ud af 14 radikale vælgere vil have partiet til at rykke tættere på Venstre og de konservative. Morten Helveg Petersen siger:

»Vi forhandler politik med hvem som helst og har ikke nogen planer om at svinge hverken mere til højre eller til venstre. Faktisk peger den forgangne uges meningsmålinger jo netop i retning af, at rigtig mange vælgere ikke ønsker blokpolitik. De vil væk fra det her med rød og blå stue.«

I øjeblikket gisnes der om, hvornår gruppeleder Marianne Jelved går af. Hver femte radikal vælger mener, hun bør forlade posten, mens 6 ud af 10 vil have hende til at blive. Holdningen er modsat hos Ny Alliances vælgere. Her mener 6 ud af 10, at Marianne Jelved skal gå.

Både Margrethe Vestager og Morten Helveg Petersen afviser et snarligt lederskift. Begge har dog en god chance for at blive de radikales nye leder. Ifølge Ugebrevet A4’s undersøgelse blandt de radikale vælgere, så peger 4 ud af 10 på Margrethe Vestager. Nummer to er Morten Helveg Petersen, som 1 ud af 10 peger på. Favoritten Margrethe Vestager siger:

»Det ved jeg ikke rigtig, hvad jeg skal sige til, for vi har ingen aktuelle planer om et lederskifte.«

Dyrt for regeringen

Ifølge A4’s måling vandrer hver sjette Venstre-vælger over til NA. Lægger man det sammen med den fjerdedel af de konservatives vælgere, der går samme vej, kan konklusionen kun blive, at blokpolitikkens dage er talte.

»Det her er rigtig ubehageligt for Fogh, for næsten ligegyldigt, hvad der sker, så får han ikke flertal efter næste valg,« vurderer valgforsker Jørgen Goul Andersen.

Samtidig kan en ny konstellation i Folketinget sende Venstre ud i en situation, hvor partiet bliver presset af både Ny Alliance og Dansk Folkeparti.

Især på indvandrerspørgsmålet burde regeringen for længst have vejret, hvad vej vinden bar, vurderer Jørgen Goul-Andersen:

»VK har ikke reageret i tide på det stemningsskifte, der er sket. Der har været klare signaler i målingerne, der viste, at befolkningen ikke var tilfreds med udlændingepolitikken og nu ønsker en mere barmhjertig politik.«

Ole Borre mener, at regeringen i øjeblikket er i gang med at betale prisen for samarbejdet med Dansk Folkeparti.

»Nogle Venstre-folk er formodentlig trætte af samarbejdet med Dansk Folkeparti. Derudover mener en del af Venstres erhvervsfolk vel også, at samarbejdet med Dansk Folkeparti er til skade for erhvervslivet. De ser Dansk Folkeparti som et antiglobaliseringsparti, der vil begrænse eksempelvis ansættelse af udlændinge i Danmark.«

A4’s måling viser, at 706 af 4.260 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 70 ville stemme på Ny Alliance, hvis der var folketingsvalg nu. Det svarer til 16,6 procent af stemmerne.

Kigger man frem mod et valg om et års tid, vurderer både Ole Borre og Jørgen Goul Andersen, at mandattallet næppe kommer over 10 pladser i Folketinget.

»Det kan godt være, de ikke får helt så mange stemmer, som det tegner til nu, men styrken i skredet er der slet ikke tvivl om. Det bliver stort nok til at påvirke flertalsdannelsen. Ny Alliance bliver et afgørende parti, der får indflydelse på regeringsdannelsen,« mener Jørgen Goul Andersen.

A4’s måling viser en helt usædvanlig turbulens i hele det politiske spektrum. De store partier har kun mellem 55 og 70 procent af deres egne vælgere tilbage fra det seneste valg, og kun 26 procent af dem, der stemte radikalt i 2005, siger, de ville gøre det igen, hvis der valg i dag. Den slags vælgervandringer skal man tilbage til jordskredsvalget i 1973, hvor Fremskridtspartiet stormede ind i Folketinget, for at se mage til, siger valgeksperterne.

»Der er tale om en enorm tilslutning til et nyt parti med et program, der er meget diffust, og som ingen folk har læst. Lige nu tror jeg, det nyder godt af, at folk ikke ved det. Derfor hører folk det, de gerne vil høre,« siger Jørgen Goul Andersen.