Den kløvede ungdom

Af

Groft sagt kan de unge vælgere deles ind i tre hovedgrupper: De kollektivt indstillede, de tryghedssøgende og de individuelt orienterede. Kollektivisterne stemmer til venstre og individualisterne til højre, og derfor vil der blive kamp om tryghedsnarkomanernes stemmer, vurderer forsker.

Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet, har krydset spørgsmålet om, hvorvidt uligheden i Danmark er for stor, med spørgsmålet om, hvordan de unge under 30 vægter deres egen selvrealisering i forhold til fællesskabet. Og resultatet af den analyse tegner et spændende portræt af en ungdom, der er kløvet i tre forskellige holdningsfællesskaber.

»Den danske ungdom er domineret af en gruppe, der er orienteret imod status qou og mod det etablerede. På den anden side er der to meget forskellige grupper med studentereksamen i bagagen, som er orienteret i retning af enten lighed eller stærk individualisme,« siger han.
Johannes Andersen forudser, at de politiske partier i fremtiden skal kæmpe indædt om tryghedsnarkomanernes stemmer, fordi kollektivisterne og individualisterne hælder mod henholdsvis venstrefløjen og højrefløjen.