Danskerne vil have udlændinge i fagforening

Af | @IHoumark

Udlændinge ansat i Danmark skal i fagforening, mener et bredt udsnit af befolkningen ifølge undersøgelse. I dag er kun cirka 10 procent af de udenlandske bygningsarbejdere organiseret.

ORDNEDE FORHOLD LO-fagbevægelsen skal få flere udlændinge til at melde sig i fagforening. Det mener et bredt udsnit af befolkningen. Ønsket om større organisering af udlændinge skal ses i lyset af, at regeringen med en ny jobplan vil forsøge at få mange flere kvalificerede udlændinge til at søge hertil.

Ifølge en undersøgelse gennemført af Analyse Danmark for 3F og LO mener hver anden dansker, at fagbevægelsen bør gøre mere for at organisere udenlandsk arbejdskraft. Kun en ud af seks er uenig i det synspunkt. Specielt de kortuddannede i 3F er opmærksomme på, at fagbevægelsen får de udenlandske kolleger med i folden. Hele 65 procent af 3F’s medlemmer vil have styrket organiseringen af udlændinge.

I dag er der omkring 20.000 bygningsarbejdere i Danmark fra Østeuropa. Men få af dem er med i en dansk fagforening, vurderer arbejdsmarkedsforsker og lektor Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

»Hidtil er det ikke gået særlig godt for fagbevægelsen med at organisere udenlandsk arbejdskraft. En undersøgelse i Oslo-regionen viste, at kun 14 procent af de polske bygningsarbejdere var organiseret. I Danmark vil jeg tro, at det ikke er mere end 10 procent. Så der er meget langt op til den danske organisationsgrad (77 procent, red.),« siger Søren Kaj Andersen.

Formanden for Byggefagenes Samvirke i København, Anders Olesen, anslår, at fem til ti procent af de udenlandske bygningsarbejdere i hovedstadsområdet er organiseret.

Ingen tradition for fagforening

Den lave organisationsgrad blandt de mange østeuropæiske håndværkere huer bestemt ikke fagbevægelsen, som gerne effektivt vil stoppe arbejdsgiveres forsøg på at lade udlændinge arbejde til en ringe løn, på farlige byggepladser eller tilbringe fritiden under usle forhold. LO-sekretær Harald Børsting siger:

»Fagbevægelsen kan selvfølgelig altid gøre mere for eksempel ved at være mere opsøgende i forhold til udlændinge. Men det er nu min oplevelse, at det går støt og roligt den rigtige vej. Man skal huske, at det er en vanskelig opgave, for der er en sprogbarriere, udlændingene er her i kort tid, og mange af dem fra Østeuropa har ingen tradition hjemmefra for at være organiseret.«

På byggepladserne bliver der gjort anstrengelser for at få østeuropæere i fagforening. Anders Olesen fra Byggefagenes Samvirke fortæller, at der i København er blevet oprettet en klub for polske håndværkere, der nu har forskellige aktiviteter i et fagforeningslokale.

»Ved at give gode rammer for polske bygningsarbejdere håber vi, at de kan overbevise flere af deres landsmænd om fordelene ved at organisere sig. Derudover ønsker jeg, at lokalafdelingerne i fagbevægelsen bliver mere overbeviste om vigtigheden af at prioritere indsatsen over for udlændinge,« siger Anders Olesen.

Inden for byggeriet bliver arbejdsgiverne ofte beskyldt af fagforeningsfolk for ikke at gøre nok for at sikre udlændinge ordnede forhold. Hertil siger direktør i Dansk Byggeri Børge Elgaard:

»Når vores medlemmer tegner en overenskomst, er det jo fordi, de ønsker ordnede forhold. Det store problem i forhold til udenlandske bygningsarbejdere er alle de uorganiserede virksomheder, hvor både ansatte og chefer er helt enige om at snyde og bedrage.«