PRISFIKSERING

Danskerne om udlicitering: Billigst er ikke bedst

Af | @IHoumark

Kommunerne udliciterer opgaver som børnepasning, rengøring og ældrepleje til private firmaer. Som regel for at spare penge. Men andre hensyn end prisen skal vægtes højt, når man udliciterer. Det siger danskerne i ny måling. Vi vil ikke have usikkerhed om pleje af ældre og børn.

Driftsikkerhed, kvalitet og arbejdsforhold for de ansatte er vigtigere for danskerne end prisen, når kommunerne udliciterer ældrepleje og andre velfærdsydelser. - Arkivfoto

Driftsikkerhed, kvalitet og arbejdsforhold for de ansatte er vigtigere for danskerne end prisen, når kommunerne udliciterer ældrepleje og andre velfærdsydelser. - Arkivfoto Foto: Torkil Adsersen/Scanpix

Vi danskere går op i prisen, når vi køber noget. Men sådan er det ikke helt, når det gælder vores velfærd.  Her vægter vi højt, at der er tryghed - eksempelvis om plejen af bedsteforældrene eller pasningen af børnene.

Det viser en ny måling udført af Epinion for LO-fagbevægelsen.

Heri sender et repræsentativt udsnit af befolkningen på 2.559 respondenter et utvetydigt signal til regeringen og andre politikere.

Signalet er interessant, for regeringen ønsker markant flere opgaver udliciteret. Man vil med flere ministres formulering have »den offentlige sektor til at køre længere på literen«. Og i kommunerne drømmer især mange borgerlige politikere om, at det lokale erhvervsliv skal løse flere opgaver på skatteborgernes regning. 

I den nye undersøgelse lægger 54 procent af danskerne vægt på, hvor billigt private leverandører kan løse opgaver for det offentlige. Men endnu flere lægger vægt på andre forhold. 

Eksempelvis vægter 71 procent af danskerne det højt, at der er sikkerhed om driften, når opgaven bliver lagt i hænderne på private.

Vi vil ikke acceptere usikkerhed om, hvorvidt vores gamle mor også får den nødvendige hjælp i morgen. Nanna Højlund, næstformand i LO-fagbevægelsen

Danskerne bryder sig ikke om følgerne af de konkurser, der har været hos private hjemmehjælps-firmaer. Det vurderer næstformand i LO-fagbevægelsen Nanna Højlund.

I flere tilfælde har kommuner været nødt til at overtage plejen af ældre i stor hast - næsten fra den ene dag til den anden.

»En række private hjemmehjælps-firmaer er gået konkurs. Det har skabt usikkerhed om plejen af ældre, og det har sendt en stor ekstra-regning videre til skatteyderne. Derfor er det fuldt forståeligt, at danskerne vægter driftssikkerhed højt, når private firmaer får lov at udføre opgaver,« siger Nanna Højlund, og fortsætter:

»Vi vil ikke acceptere usikkerhed om, hvorvidt vores gamle mor også får den nødvendige hjælp i morgen.«

I Dansk Erhverv vil man meget gerne have, at flere opgaver udliciteres. Men man ved godt, at der skal være tryghed, især når det gælder personlig pleje og omsorg. 

»Der har været nogle uheldige konkurser inden for hjemmehjælp. Derfor hjælper Dansk Erhverv gerne kommunerne med at sikre, at der bliver stillet krav, der gør, at virksomhederne har den rette økonomiske robusthed til at byde på opgaver med ældrepleje. Der skal være så lidt usikkerhed som muligt,« siger Jakob Scharff, der er markedschef i Dansk Erhverv.« 

Kvalitet tillægges stor vægt

I den nye undersøgelse vægter 70 procent af danskerne det højt, at kvaliteten er i orden ved udlicitering. De færreste vil finde sig i, at børn skal gå på for eksempel møgbeskidte skoler. 

»Der er flere eksempler på folkeskoler, hvor private rengøringsfirmaer har gjort deres arbejde meget dårligt. Så dårligt at børn har gået og holdt sig hele skoledagen, fordi de ikke bryder sig om at gå ud og tisse på de møgulækre wc'er,« siger Nanna Højlund. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Kommunerne: Vi stiller mange krav

I kommunerne er politikerne godt klar over, at borgerne ikke kun vil have mest mulig service for så få penge som muligt. 

»I kommunerne stiller vi en masse krav, når vi udliciterer. For eksempel om at kvaliteten skal være i orden og sociale klausuler om at tage praktikanter. Men vi er også nødt til at skele til prisen,« siger Thomas Kastrup-Larsen (S).

Han er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Aalborg.

Ansatte skal fortsat have det godt

I den nye undersøgelse lægger 53 procent af de adspurgte vægt på, at løn- og arbejdsvilkår sikres bedre, når det offentlige udliciterer opgaver som rengøring, behandling af syge, pleje af ældre og pasning af parker til private.  

Vi stiller en masse krav. Men det kan vi naturligvis blive endnu bedre til. Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester og formand for udvalg i KL

Thomas Kastrup-Larsen fra KL fortæller, at kommunerne ikke vil acceptere dumping af løn og arbejdsvilkår, når de udliciterer.  

»Vi ønsker ikke i kommunerne, at private kan konkurrere på at give medarbejdere et dårligt arbejdsmiljø; dårlige overenskomster; eller spare penge på ikke at tage elever. Vi stiller en masse krav til dem, der vil have kontrakter. Men vi kan naturligvis blive endnu bedre til at stille krav,« siger Thomas Kastrup-Larsen.

Medarbejderne oplever ifølge Dansk Erhverv sjældent, at de går væsentligt ned i løn på grund af en udlicitering.

»Nogle gange bliver der talt så meget om, at private virksomheder konkurrerer på at give medarbejderne dårligere løn. Men man glemmer, at det danske arbejdsmarked er gennemreguleret, og at private virksomheder har ordnede forhold -  herunder ofte også overenskomst,« siger Jakob Scharff fra Dansk Erhverv.   

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Klar opfordring til politikerne 

I erhvervslivet er nogle virksomheder trætte af at møde politikere, der stirrer sig blinde på, hvor meget de kan spare ved udlicitering. For hvis det betyder noget for politikerne, at der er kvalitet og driftssikkerhed, og at der tages sociale hensyn, så bør politikerne vægte det højt, når de og embedsmændene afgør, hvem der skal vinde en opgave.

Man kan overveje at vægte prisen mindre i forhold til andre ting for eksempel kvalitet, miljø, leveringssikkerhed og arbejdsmiljø. Søren Melgaard Hansen, regionsdirektør i Elite Miljø A/S

En af de virksomheder, der har budt på - og fået en del rengørings-opgaver - for kommuner rundt om i landet er Elite Miljø A/S. Direktør for Region Øst i Elite Miljø, Søren Melgaard Hansen, opfordrer kommunerne til, at de før et udbud gør sig grundige overvejelser om, hvorvidt prisen – altså ofte en besparelse – skal være det altafgørende, når man vælger, hvem der skal have opgaven. 

»Når man i et udbud siger, at prisen betyder 60 til 70 procent i forhold til beslutningen om, hvem der skal have en opgave, så vil det ud fra min erfaring næsten være sådan i 99 ud af 100 tilfælde, at kommunen vælger det billigste tilbud,« siger Søren Melgaard Hansen, og fortsætter:

»Med andre ord kan man overveje at vægte prisen mindre i forhold til andre ting for eksempel kvalitet, miljø, leveringssikkerhed og arbejdsmiljø.«  

Læs meningsmåling om udlicitering