Dansk arbejdskraft er billig

Af Dorte Kragh

Selv om dansk arbejdskraft lønmæssigt ligger i top, er danskerne de sjette billigste i Europa, når arbejdsgiverens øvrige udgifter regnes med, viser undersøgelse.

Danske medarbejdere er kun de sjette dyreste i EU, viser en undersøgelse fra det amerikanske konsulentfirma Mercer. Dermed er det i EU hovedsageligt kun Sydeuropa, der har billigere arbejdskraft end Danmark.

»Undersøgelsen viser, at de danske virksomheder har en god konkurrenceevne, når man ser på, hvor meget man i alt skal betale for en medarbejder. Det er godt for konkurrenceevnen, men vi skal passe på, at danske medarbejdere ikke bliver for billige,« siger LO-formand Hans Jensen

Også USA og Japan har ifølge Mercers undersøgelse væsentligt højere udgifter per medarbejder end Danmark.

»Danske lønmodtagere hænges ofte ud for at være meget dyre, fordi vi Danmark har en kombination af høje lønninger til medarbejderne og lave sociale omkostninger, der betales af arbejdsgiverne. Derfor er det væsentligt, at den amerikanske undersøgelse dokumenterer, at danske medarbejdere er på en beskeden sjette plads i EU, når man ser på virksomhedernes samlede omkostninger per medarbejder,« siger LO’s formand.

Ud over Japan og USA, som også er med i undersøgelsen, har Frankrig, Belgien, Sverige, Tyskland og Luxembourg arbejdskraft, der er dyrere end Danmarks.