Danmarks dårligste partileder

Af | @GitteRedder

Vælgerne ydmyger Lars Barfoed med elendige årskarakterer for hans evner som partileder. Anderledes går det for Margrethe Vestager, der for andet år i træk får vælgernes bedste skudsmål. De to nye partiledere fra Dansk Folkeparti og SF klarer sig overraskende godt. Og mens Helle Thorning-Schmidt falder år for år, stiger Lars Løkke Rasmussen for andet år i træk.

Foto: Foto: Torkild Adsersen, Scanpix

LEDERKRISE Den konservative partileder Lars Barfoed er en mere og mere presset mand i dansk politik. For andet år i træk kårer vælgerne ham, som den absolut dårligste partileder. Og ikke nok med det, så præsterer den konservative formand i år endnu lavere karakterer end sidste år.

Det fremgår af en omfattende undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 blandt 1.971 repræsentativt udvalgte danskere.

I målingen har vælgerne for tredje år i træk på nøjagtig samme måde bedømt partiledernes evner til at forvalte embedet. Målestokken er Undervisningsministeriets gældende 7-trinsskala, der uddeler 12-tal for den fremragende præstation, 7 for den gode præstation, 4 for den jævne og et 2-tal betyder, at eleven kun lige består med den ”minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål”.

Mens Barfoed ligger isoleret i bunden af vælgernes årskarakterer, kan de to nye partiledere, Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Annette Vilhelmsen fra SF, glæde sig over at være kommet godt fra start i deres nye roller. Når vælgerne skal bedømme, hvilken partileder der er mest dygtig og troværdig kommer Kristian Thulesen Dahl ind som nummer tre på listen, og er dermed den borgerlige partileder, der hitter mest hos vælgerne.  

SF-lederen får en femteplads på listen og klarer sig dermed langt bedre end hendes forgænger Villy Søvndal, der sidste år lå i bunden sammen med Lars Barfoed. Dertil kommer, at Annette Vilhelmsen har et pænt forspring til Socialdemokraternes partileder Helle Thorning-Schmidt, der i vælgernes opfattelse klarer sig dårligere i år end sidste år.

Endelig er der ’top of the pops’, den radikale leder Margrethe Vestager og Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen. Selvom de begge er faldet 0,8 karakter siden sidste år, har vælgerne stor respekt for deres evner til at styre deres respektive partier, og placerer dem derfor sikkert på toppen af sejrsskamlen.

Barfoeds nedtur

Med en gennemsnitskarakter på sølle 2,6 ligger den konservative leder Lars Barfoed alene på bunden som Danmarks dårligste partileder for andet år i træk. I 2011 fik han 3,2, så dermed indkasserer han en dobbelt ydmygelse i år. Ikke bare skraber han bunden, men hans karakter er faldet markant.  

Den konservative leder har i den grad brug for at, at vælgerne begynder at tro på, at han er rette mand på rette sted, fastslår valgforsker på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Rune Stubager.

»Vælgerne oplever ganske enkelt ikke, at Lars Barfoed gør et godt stykke arbejde,« siger Rune Stubager.

Zoomer man ind på borgerlige vælgere, har Lars Barfoed heller ikke megen opbakning på hjemmebane. Kun sølle 2,9 i gennemsnitskarakter bliver det til, når man udelukkende spørger blå vælgere.

»De Konservative begynder at nærme sig spærregrænsen, og det smitter af på bedømmelsen af partilederen, for han er jo den nærmeste til at gøre noget ved det. Midt i partiets eksistenskamp er der brug for en stærk leder, der sætter en kurs og får vælgerne til at komme tilbage. Det er der også en erkendelse af i borgerlige kredse, og derfor får han lave karakterer,« siger Rune Stubager.

Regnedrengen støder ikke folk fra sig

Dansk Folkepartis nye leder Kristian Thulesen Dahl leverer lidt af en bedrift ved at score en årskarakter på 5,8 og dermed placerer han sig i toppen af partilederklassen kun overgået af veteranen Margrethe Vestager (R) og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

Da vælgerne uddelte karakter sidste år, måtte Dansk Folkepartis daværende leder Pia Kjærsgaard nøjes med 5,4 i gennemsnitskarakter hos vælgerne. Og så kan Kristian Thulesen Dahl oven i købet glæde sig over, at næsten hver fjerde vælger giver ham topkaraktererne 10 og 12.

Da Dansk Folkepartis leder får at vide, at han havner på en tredjeplads, lyder den umiddelbare kommentar da også:

»Hold da op«.

Kristian Thulesen Dahl er glad for vælgernes bedømmelse af hans evner som partileder.

»De politikere, der påstår, at det ikke betyder noget at få en god karakter i en måling, taler udenom. Selvfølgelig vil vi alle sammen gerne have et skulderklap, og det er jeg glad for. Men efter 18 år i Folketinget er jeg også meget bevidst om alle målinger er øjebliksbilleder, og hvis man får en god måling, skal man glæde sig over den samme dag for allerede næste morgen starter virkeligheden igen ved nulpunktet og man begynder forfra,« siger han.

Juletræer og gule sedler

Kristian Thulesen Dahl har set kollegerne på Christiansborg få opture og nedture, og han oplever at udsvingene i vælgernes bedømmelse er blevet voldsommere gennem tiden. Det hænger ifølge DF-lederen sammen med, at vælgerne er blevet mere troløse og derfor også lader sig rive mere med af stemningsbilleder.

»Når vælgerne flytter sig hurtigere end tidligere, er det jo en utrolig styrke, at vi som parti oplever stabilitet i meningsmålingerne, og at formandsskiftet og det at vi har flyttet rundt på flere poster, ikke rammer os. Så den her karakter er god for partiet,« fastslår han.

De flotte karakterer skal ifølge valgforsker Rune Stubager ses i lyset af, at Thulesen Dahl indtil videre har holdt munden lukket i værdipolitiske spørgsmål. Som værdiordfører er det Pia Kjærsgaard der går ind i kontroversielle debatter om juletræer og udlændingespørgsmål, mens partiformanden tager sig af det finanspolitiske.

»Indtil nu har han undgået at støde folk fra sig, fordi han ikke går ind i de værdipolitiske sager. Samtidig kender vælgerne ham som en kompetent finanslovsforhandler, der med sine gule papirlapper der stikker ud alle vegne i finanslovsforslaget har styr på detaljerne. Det giver respekt. Men det overrasker mig lidt, at han kommer så flot fra start i betragtning af at han står i spidsen for et parti, der ellers altid får skæld ud og deler vandene,« siger Rune Stubager.

Kristian Thulesen Dahl afviser dog, at han er krøbet uden om værdipolitik.

»Jeg har også skrevet om juletræet i Kokkedal, og jeg går under ingen omstændigheder af vejen for at forholde mig til værdipolitik. Jeg forsøger slet ikke at spekulere i at holde lav profil i værdispørgsmål for at appellere bredt,« fastslår han.

Vælgerne venter på Vilhelmsen

Når Annette Vilhelmsen kan notere sig en pæn karakter på 4,7, hænger det ifølge valgforskeren sammen med, at hun er ganske ny som partileder. Forgængeren Villy Søvndal måtte efter en række dårlige sager og knirken internt i SF tage til takke med en karakter på 3,4 sidste år, og det var udtryk for slitage og en skuffelse over ham. Den skuffelse har vælgerne ikke endnu overfor den nye leder.

»Hun er lige kommet til og har ikke rigtig leveret noget endnu, så den flotte karakter er formentlig udtryk for en venten. Hun har hverken begået dumheder eller leveret noget overbevisende, så folk ser hende an lidt endnu og vælger så at give hende en chance i form af en pæn karakter,« lyder analysen fra Rune Stubager.

Løkke gør comeback

Lars Løkke Rasmussen er til gengæld i gang med et comeback som partileder. Mens han var statsminister i 2010 bedømte vælgerne ham til kun at levere en jævn præstation med adskillige fejl og mangler. Han fik simpelt hen kun 4,0 i årskarakter. I 2011 forbedrede han sig, og vælgerne belønnede ham med 5,5 i gennemsnitskarakter.

I år kravler Lars Løkke Rasmussens årskarakter et yderlige nøk opad til 5,6.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby er rigtig glad for vælgernes skulderklap til Venstres partiformand.

»Det er klart, at en fremgang til Lars er et godt rygstød at gå ind i det nye år med. Jeg tror, at befolkningen kan se, at Lars tror på det han siger, og at han ikke ændrer sin måde at være på for at få magten. Lars bilder ikke folk ind, at Danmarks udfordringer er anderledes end de er. Og jeg tror, at troværdighed spiller en rigtig stor rolle i forhold til danskernes syn på politikere,« siger hun.

Rune Stubager mener, at Lars Løkke Rasmussens fremgang er tæt forbundet med Venstres medvind i meningsmålingerne. Når det går frem for partiet, går det frem for partiformanden, understreger han.

»Personligt fylder Lars Løkke ikke så meget i øjeblikket, og det er der heller ikke grund til, når ens modstander skaber problemerne for sig selv. Så hans taktik med at være lidt usynlig virker tilsyneladende, og samtidig har han ikke været filtret ind i nogle uheldige sager,« konstaterer Rune Stubager.

Venstres politiske ordfører mener slet ikke, at Lars Løkke holder sig i baggrunden:

»Venstre har deltaget i alle store aftaler siden regeringsskiftet, og tag vores landsmøde, hvor Lars holder en ærlig og stærk tale omkring, hvordan vi kan sikre danske arbejdspladser. Jeg ved godt, at det er et yndet begreb både i A4 og i SF-kredsen at hive hængekøjeargumentet frem, men det giver jeg ikke noget for. Løkke har stået i spidsen for en lang række markante politiske meldinger, der er kommet fra os også efter valget,« understreger Ellen Trane Nørby.

Statsministeren halter

Men Lars Løkke Rasmussens stigende popularitet blandt vælgerne skal også ses i sammenhæng med Helle Thorning-Schmidts vigende popularitet, vurderer valgforskeren. Det er ikke tilfældigt, at Lars Løkke Rasmussen fik elendige karakterer som statsminister i modsætning til i dag, hvor han ikke skal stå til ansvar for hele regeringen og vælgernes skuffede forventninger. Det skal til gengæld Helle Thorning, der for andet år i træk går tilbage i karakterbogen.

I 2010, før hun blev statsminister, blev Helle Thorning kåret til Danmarks næstbedste partileder og fik 5,7 i årskarakter. I 2011 røg hun med 4,8 i årskarakter ned på en femteplads. Og i år bedømmer vælgerne kun Thorning-Schmidts evner som partileder til 4,0.

»Helle Thorning-Schmidt står på mål for hele regeringen, og hendes dårlige karakter er udtryk for, at det går skidt i meningsmålingerne. Regeringens triste tilstand smitter af på vælgernes bedømmelse af Socialdemokraternes partileder, og det er jo mest af alt et problem, hvis der er et valg lige om hjørnet,« siger han.

 Når Rune Stubager ser ud over vælgernes bedømmelse af partilederne, er der ifølge Rune Stubager kun en af dem, der for alvor er udfordret. Og det er Lars Barfoed. Bortset fra Margrethe Vestager og Johanne Schmidt-Nielsen, der i særklasse klarer sig godt, er der ingen af partilederne der får prangende karakterer. Men at ligge så langt bagud i feltet som partileder kræver en kraftanstrengelse at komme videre på, mener valgforskeren.  

»Der står også meget på spil for Helle Thorning-Schmidt med dårlige meningsmålinger og en bedømmelse som partileder, der kunne være langt bedre. Men sammenlignet med hvad Lars Barfoed har af udfordringer er det ingenting.  For den konservative leder er det en alvorlig krise,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Barfoed.