Daginstitutioner i spareprotest

Af Gladis Johansson
Trine Reitz Bjerregaard/NET-Redaktionen

De kommunale besparelser rammer igen i år daginstitutionerne, og nu er pædagoger og medhjælpere ved at have fået nok. Indtil videre har man i tre kommuner svaret igen med arbejdsnedlæggelser.

Mere end halvdelen af landets kommuner vil lade kniven ramme daginstitutioner, når budgettet skal skæres til. Det viser en undersøgelse, som pædagogernes fagforbund, BUPL, og pædagogmedhjælpernes forbund, PMF, har foretaget.

I enkelte kommuner har daginstitutionerne protesteret mod den kommunale sparekniv med arbejdsnedlæggelser. Det skete i forrige uge i Næstved og Glostrup kommuner, og torsdag i sidste uge holdt institutionerne i Give lukket, mens medarbejderne samledes til fagligt møde.

Forbundssekretær i PMF, Henrik Petersen, kan som repræsentant for et fagforbund ikke støtte de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, men han har forståelse for dem.

»Der er jo ingen, hverken pædagoger eller pædagogmedhjælpere, der synes, det er genialt at strejke. Det er både dyrt og upopulært. Når de gør det alligevel, er det et symptom på, at tingene er kørt af sporet. Der er jo steder, hvor man i både tre, fire og fem år i træk er blevet ramt af grove nedskæringer,« siger han og fortsætter:

»Det er nedslidende, fordi institutionerne hele tiden er under omstruktureringer, og medarbejderne aldrig får ro til det egentlige arbejde. Det er svært at se en ende på det, og derfor er det eneste, vi kan gøre, at skabe en anden politisk dagsorden. Vi må prøve at råbe oppositionen og vælgerne op, så vi kan få en regering, der vil investere i daginstitutionsområdet og en befolkning, der er villig til at betale skat til det.«

Sammen har BUPL og PMF de seneste uger ført en kampagne med overskriften »Hvad har børnene NU gjort?«

De seneste arbejdsnedlæggelser kommer muligvis ikke til at stå alene. For nylig viste en rundringning foretaget af Ugebrevet A4, at to ud af tre kommuner skal skære i budgetterne for at få de økonomiske ender til at hænge sammen. Det fik formand for BUPL, Bente Sorgenfrey, til at frygte for daginstitutionerne:

»Institutionerne skal jo ikke bare være pasningsfabrikker. Så jeg kan sagtens forestille mig, at vi får et hav af arbejdsnedlæggelser, når budgetterne begynder at falde på plads i kommunerne,« sagde hun til A4.