KÆMPESMILEYS

Dårligt arbejdsmiljø hærger især store arbejdspladser

Af

I Arbejdstilsynets sorte lister over dårligt arbejdsmiljø fylder landets store arbejdspladser godt op. Også en virksomhed ledet af formanden for Dansk Byggeri har ondt i arbejdsmiljøet. Dårlige vaner og en hullet sikkerhedskultur gør arbejdspladserne usikre, lyder et par af forklaringerne.

Rigshospitalet er en af de flere end 7000 arbejdspladser, som har problemer med arbejdsmiljøet

Rigshospitalet er en af de flere end 7000 arbejdspladser, som har problemer med arbejdsmiljøet

Foto: Simon Fals, Polfoto

Det er ikke nogen tilfældighed, at Metrobyggeriet indtager førstepladsen på listen over dårligt arbejdsmiljø. Metroen er nemlig ikke bare en potentiel farlig byggeplads, det er også en af landets store arbejdspladser. Og netop de store arbejdspladser fylder godt op blandt de 7.113 arbejdspladser, som Arbejdstilsynet har noteret for problemer med arbejdsmiljøet.

Det viser en kortlægning, Ugebrevet A4 har foretaget af de 7.113 virksomheder i Arbejdstilsynets database, der i begyndelsen af juni havde fået gul eller rød smiley for problemer med arbejdsmiljøet.

Har din arbejdsplads styr på arbejdsmiljøet?Zoom ind på kortet og klik på en virksomhed og se, hvordan arbejdsmiljøet er.
Kilde: Arbejdstilsynets Database. Udtræk den 7. juni 2014. Der er tale om et øjebliksbillede, der viser antal påbud givet i løbet af et halvt år. Tallene ændrer sig, hvis virksomhederne retter op på påbuddene eller får nye.

Hver tiende af de største virksomheder med røde og gule smileys for dårligt arbejdsmiljø har fået flere end 10 påbud. De små virksomheder får sjældent så mange irettesættelser, viser analysen fra Ugebrevet A4.

På store arbejdspladser har folk typisk mange forskellige arbejdsopgaver, og arbejdsmiljøet kan være meget forskelligt fra afdeling til afdeling, forklarer Anette Lerche, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Store virksomheder får flest påbudDe største virksomheder, der har fået en rød eller gul smiley for dårligt arbejdsmiljø får ofte flere påbud end de mindre virksomheder. Søjlerne viser, hvor mange ansatte der er og fordelingen af antal påbud.
Kilde: Arbejdstilsynets Databank, udtræk juni 2014 og CVR Registret

»Der er større risiko for at finde mange arbejdsmiljøproblemer på store virksomheder end små. Men omvendt er alle virksomheder unikke. Der findes både store virksomheder, der har fuldstændig styr på arbejdsmiljøet – og små, hvor det er rigtigt, rigtigt galt,« fortæller hun.

Arbejdsmiljøet halter hos Dansk Byggeris formand

En af de mellemstore virksomheder, der har fået flest påbud for dårligt arbejdsmiljø og en rød smiley af Arbejdstilsynet er tømrer- og entreprenørvirksomheden, Skou Gruppen. Den administrerende direktør, Martin Skou Heidemann, er samtidig formand for Dansk Byggeri, der som arbejdsgiverorganisation blandt andet ønsker bedre arbejdsmiljø. Direktøren er langt fra glad for problemerne med arbejdsmiljøet på sin egen virksomhed.

Læs også: Metro slår danmarksrekord i dårligt arbejdsmiljø

»Det er vi kede af, og firmaet kan ikke leve med at få en rød smiley af Arbejdstilsynet. Vi vil ikke acceptere at ligge så dårligt, og der skal ske en holdningsændring,« siger Martin Skou Heidemann.

Byggeriet får tæsk for dårligt arbejdsmiljøNedrivning og opførsel af byggeri får flest irettesættelser fra Arbejdstilsynet, mens anlægsarbejde havner på en andenplads efterfulgt af tekstil- papir og træ- og møbelindustrien. Til gengæld får læger og daginstitutioner færrest påbud per 100 besøg.
Kilde: Arbejdstilsynets besøg januar til juni 2014

Han forklarer, at de dårlige anmærkninger for arbejdsmiljø skyldes, at Skou Gruppen er vokset og har opkøbt flere mindre virksomheder. Desværre er bevidstheden om sikkerheden ikke vokset tilsvarende, mener han.

»Det er en kombination af supermandssyndrom hos medarbejderne og dårlig planlægning. Nogle medarbejdere føler, at de gør virksomheden en tjeneste ved lige at springe en sikkerhedsprocedure over, men vi ønsker ikke, at de gør det. Der er ingen grund til at tage chancer,« siger han og erkender, at arbejdsmiljøet i sidste ende er ledelsens ansvar.

Formand forbløffer 3F

I 3F er man forbløffet over, at en virksomhed, der er ledet af formanden for Dansk Byggeri, får så mange påbud af Arbejdstilsynet. Det er uheldigt, når arbejdsgiverforeningen skal få medlemsvirksomhederne til at forbedre arbejdsmiljøet.

Det er et dårligt signal, som tyder på, at Skou Gruppen ikke tager arbejdsmiljøet alvorligt. Hvis det får lov til at fortsætte, er det lidt af en skandale, mener faglig sekretær Freddy Ridderhaugen.

Skou Gruppen forventer forbedringer af arbejdsmiljøet fremover. Virksomheden samarbejder med den uafhængige organisation Bambus for at forbedre sikkerheden og har sat en kampagne i gang for at ændre farlige arbejdsvaner.

Hov – kan reoler vælte

Også et par mindre virksomheder har fået over 20 påbud fra Arbejdstilsynet på et halvt år og ligger højt på rekordlisten i dårligt arbejdsmiljø. Det gælder Diyar Auto i København, hvor Arbejdstilsynet blandt andet påtalte manglende udsugning, og reoler som ikke var sat ordentligt fast til væggen.

»Det er første gang arbejdstilsynet har været forbi, og der var flere ting, som jeg ikke kendte til. Det er en god ting, at der kommer fokus på arbejdsmiljøet, og værkstedet kommer til at se bedre ud efterfølgende,« mener Diyar Abdul-Wahab.

Danmarks mest elendige arbejdsmiljø Ti virksomheder med røde smileys og flest påbud
Kilde: Arbejdstilsynets Database. Udtræk den 7. juni 2014. Der er tale om et øjebliksbillede, der viser antal påbud givet i løbet af et halvt år. Tallene ændrer sig, hvis virksomhederne retter op på påbuddene eller får nye.

Domus Byg A/S har ansat en del udenlandsk arbejdskraft og har haft besøg af taskforcen fra Skat og Arbejdstilsynet, der skal forhindre social dumping. Det resulterede i 23 påbud fra Arbejdstilsynet – blandt andet for risiko for fald, sammenstyrtning, nedfald og problemer med luftkvaliteten. Direktøren, Morten Amdi Jørgensen, kan dog ikke se problemerne.

»Det er ren chikane. Når taskforcen stormer en byggearbejdsplads, jagter de rundt for at finde problemer, men vi gør alt efter bogen. Det er ikke rimeligt, at jeg skal hænges ud af Arbejdstilsynet,« siger han og erkender dog samtidig, at et par folk ikke brugte sikkerhedsudstyr og sele, som de var instrueret i.

Arbejdsmiljø tager tid at lære

Både Domus Byg A/S, Diyar Auto, metroen og Skou Gruppen er alle i gang med at rette op på mange af kritikpunkterne fra Arbejdstilsynet. Og sådan går det ofte. Ifølge Arbejdstilsynet bliver over 90 procent af påbuddene fulgt.

»Når virksomheder får en afgørelse, retter de som regel ind. Men hvis arbejdsmiljøet virkeligt skal forbedres, er det vigtigt, at man lærer noget og ikke overtræder arbejdsmiljøloven igen. Desværre er det ikke altid, når en virksomhed har fået påbud om ulykker, at arbejdsmiljøet bliver varigt bedre. I stedet får virksomheden nye påbud ved næste besøg. Vaner kan være svære at ændre, og nogle typer arbejde giver større udfordringer med arbejdsmiljøet,« fortæller Anette Lerche, kontorchef i Arbejdstilsynet.