Boligsalg vil ramme hovedstaden hårdt

Af

Et massivt salg af almene boliger vil være en god forretning for mange lejere i Københavns-området, men vil forværre bolignøden og skærpe de sociale problemer, siger forskerchef Nils Groes.

Et massivt salg af almene boliger får dramatiske virkninger i hovedstadsområdet, men næppe i det meste af provinsen. Langt de fleste almene boliger ligger i København og omegn, og netop her kan det blive en rigtig god forretning at købe sin egen bolig:

»Vi har i det seneste tiår oplevet en koncentration af mennesker og arbejdspladser, som skaber nogle helt særlige boligproblemer i hovedstadsområdet. Samtidig er byggeriet af almene boliger faldet dramatisk,« siger Nils Groes, der er direktør i Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut.

»Der er et enormt pres på boligmarkedet i hovedstadsområdet, og derfor vil en lejer hér få meget stor profit ved at købe sin bolig. Bliver der sat almene boliger til salg i Rødby, vil ingen formentlig købe dem,« fortsætter Nils Groes, der arbejder på en bog om emnet.

Han henviser til erfaringerne fra salget af 19.300 kommunale ejendomme i København i 1990’erne. Salget var en god forretning for lejerne, som alene på de to første år havde en fortjeneste på 175 procent på deres andelsbeviser.

Salget var en succes i den forstand, at der kom ressourcestærke beboere til ejendommene – flere studerende og lønmodtagere, men færre ældre og førtidspensionister. Men Københavns Kommune fik endnu større vanskeligheder med at skaffe boliger til flygtninge og sociale klienter, som i dag koncentreres i de almene boliger i København. Omlægningen til andelsboliger betød, at de svage beboere blev presset ud, påpeger Nils Groes.

»Taberne ved et omfattende salg bliver de fremtidige lejere: Det kan være folk, der har stået tyve år på venteliste for at få et attraktivt rækkehus og ser det solgt lige for næsen af sig. Og det er den nyuddannede lærer fra Jylland, som har fået job i Hørsholm og ikke kan få en bolig,« siger Nils Groes.