Børnenes fest

Af Karsten Hansen, formand for Dansk Funktionærforbund Serviceforbundet

FAGLIGT TALT Langt fra alle børn oplever julen som deres fest. Antallet af danske børn, der vokser op i fattige familier, er stigende og har rundet 200.000. Og det er slet og ret synd, for ingen kan lide at føle sig udenfor. Især ikke børn.

2302Julen er hjerternes fest. Børnenes fest. Vi kender alle sammen klicheerne. Og mange af os mener det oven i købet.

Jeg ved godt, det er irriterende at få ødelagt idyllen. »Lad os nu for en gang skyld bare være glade og tilfredse. Det går jo meget godt, og det er dejligt, det er jul. Der bliver rig lejlighed til at brokke sig i januar.«

Jeg påtager mig rollen alligevel. For det er stadig nødvendigt, at nogen siger det. Det er ikke alle hjerter, og det er langt fra alle børn, der oplever julen som deres fest.

Antallet af børn, der vokser op i fattigdom, er nu oppe på 200.000 ifølge en frisk undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet. 200.000! Og tallet er stigende.

Nu betyder fattigdom i Danmark ikke nødvendigvis, at man går sulten i seng eller mangler tag over hovedet. Ikke endnu i hvert fald. Fattigdommen er relativ og betyder, at et stort antal børn ikke kommer på ferie eller udflugter, ikke kan invitere til børnefødselsdag, aldrig får nyt tøj eller en cykel, ikke går til sport. Alt det andre børn tager som en selvfølge. Fordi familien ikke har penge til det.

De børn kan ikke bruge velmenende forklaringer om, at »penge er ikke alt«, og »julen er nu også blevet så kommerciel« til noget. Det er simpelthen synd for dem. Ingen kan lide at føle sig anderledes og udenfor. Og børn kan slet ikke.

Nogle af dem møder vi igen som voksne. Antallet af brugere af Kirkens Korshærs varmestuer er steget 20 procent på bare et år.

Stigende arbejdsløshed gør, at masser af mennesker frygter den nærmeste fremtid. Og et indgreb i dagpengeretten, der venter lige om hjørnet, samt den drastiske forringelse af diverse offentlige ydelser, der skulle betyde, »at det kan betale sig at arbejde«, gør ikke udsigterne lysere.

Det er en effektiv regering, vi har. Det må man lade den. Hvis Foghs liberalistiske værdikamp i virkeligheden ikke kun går ud på at forandre danskernes tankegang, men lige så meget på at omfordele værdierne, så dit bliver til mit, er han godt på vej. Flere af hans ministre og borgmestre er for resten mere end lærenemme i den retning.

Der var også fattige børn, før Fogh kom til magten, men nu er det da i sandhed blevet værre. Det viser tallene, og det siger alle velgørende institutioner med en stemme. Intet under, at regeringschefen i en popularitetsundersøgelse karakteriseres som »emotionel uintelligent og brutal«.

Må vi i anledningen af den kristne højtid sige glædelig jul og samtidig minde om biblens ord:

»Den, der har, skal mere gives«. Det er desværre stadig så sandt, som det er sagt.