Blikkenslagere lægger rør til fremtiden

Af | @JanBirkemose
| @GitteRedder

»Blik og Rør i vidensamfundet« er både slogan og hovedtema for Blik- og Rørarbejderforbundets kongres, der starter på LO-Skolen på tirsdag.

»Skiftet fra industrisamfund til vidensamfund er en udfordring både for vores medlemmer og for os som forbund. Både når det gælder uddannelse, arbejdets organisering og forbundets struktur,« siger forbundsformand Kurt H. Jakobsen.

Meget afslørende hedder et forslag til handlingsprogram »I forbund med fremtiden«. Og selv om landets godt 10.000 blikkenslagere, VVS’ere og skorstensfejere, der er organiseret i Blik- og Rørarbejderforbundet, allerhelst vil klare sig som selvstændig forbund i fremtiden, erkender Kurt H. Jakobsen, at Blik og Rør trods en kernesund økonomi og en stabil medlemsskare alene på grund af sin størrelse er et sårbart forbund.

»Der er flere områder, hvor vi kan se fordele i tværfagligt samarbejde med andre forbund. For når arbejdsgiverne spiller os ud mod hinanden i for eksempel en overenskomstforhandling, er det naturligt at styrke samarbejdet med El-Forbundet og Dansk Metal, ligesom vi på a-kasse-området undersøger, hvem vi kan samarbejde med,« siger Kurt H. Jakobsen.

Regeringens nye lov om tværfaglige a-kasser tvinger nemlig Blik og Rørs a-kasse til at fusionere, fordi den nye lov kræver minimum 10.000 medlemmer af en a-kasse. Lige nu undersøger Blikkenslagernes a-kasse, hvem der er interesseret i sammenlægning.

»Vi foretrækker absolut tværfagligt samarbejde, hvor der er gevinster i det, frem for traditionelle fusioner,« fastslår Kurt H. Jakobsen.

Blik og Rørs fire dage lange kongres vil også sætte fokus på arbejdsmiljø, uddannelsespolitik og overenskomster.