Belgien præget af illegalt arbejde

Af | @JanBirkemose

Hver tredje af de lønmodtagere, der blev kontrolleret i belgisk razzia, arbejdede illegalt.

Mens der ikke findes et samlet overblik over det illegale arbejde i Danmark, har de belgiske myndigheder netop fået et solidt, men skræmmende overblik over det illegale arbejde i Belgien. Det belgiske beskæftigelsesministerium og socialministerium har i samarbejde gennemført en stor undersøgelse, der har givet landets politikere noget at tænke over.

De to ministerier besøgte 1.013 firmaer og 1.436 lønmodtagere. Heraf arbejdede 416 sort eller illegalt. Det svarer til 28,9 procent. Hvis også de selvstændige tages med, blev resultatet, at hvert fjerde arbejdede illegalt. 

Undersøgelsen viser, at problemet især trives inden for byggebranchen. Her havde hele 44,2 procent uorden i papirerne. Og i hotel- og restaurationsbranchen arbejdede 11,1 procent illegalt. 42,7 procent af de illegale arbejdere kom fra Asien, 30 procent fra Polen, Rumænien og andre europæiske lande, mens 24,2 procent kom fra Afrika.

På baggrund af de opsigtsvækkende resultater vil de belgiske myndigheder nu skærpe kontrollen og ved hjælp af kampagner gøre alle opmærksomme på ulovligheden i illegalt arbejde.